Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Pasek wieloklinowy / wielokorkowy i napinacz - wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Postanowiłem ostatecznie zostawić tą robotę chłopakom z Tune Up w Gdańsku - wymienią rozrząd, a przy okazji ten nieszczęsny napinacz, rolkę odwracającą + pasek wieloklinowy. Po całym zabiegu od razu robimy program (w końcu!) i zobaczymy co wyjdzie z BKD + customowego Turbo ROB'a. Spodziewam się ok. 170KM + ładny moment obr do tego... Na to wszystko przyjdzie jednak poczekać do 11.03... mam nadzieję, że napinacz i pasek wytrzymają i nie posypie się wszystko do tego czasu... :rolleyes:

Ostatecznie sytuacja zakończyła się następująco:

Uszkodziło się sprzęgło jednokierunkowe alternatora (tzw. wolnobieżka), powodowało 3x głośniejszą pracę silnika, klekotało na maxa. Z czasem spowodowało to drgania całego układu, który łączy pasek wieloklinowy, a drgania te przejął napinacz. Tak to sobie drgało, a napinacz się rozp...ał aż w końcu go całkiem rozwaliło, pękł pasek i straciłem wspomaganie, ładowanie itd. Do wymiany napinacza konieczny był demontaż całego przodu, potrzebny był nowy napinacz, pasek i kilka godzin pracy. A wystarczyło za wczasu wymienić wolnobieżkę alternatora smiley Zrobiłem to zaraz po złożeniu całości: wystarczy zdjąć osłonę, odkręcić alternator, rozebrać go (potrzebny ściągacz), wymienić sprzęgło, złożyć do kupy, założyć. W Tune Up zajęło to 30 min i kosztowało wraz z częściami - 200zł.