Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Cykanie klap klimatyzacji ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam autko świeżo kupione i wciąż pisze i się czepiam szczegółów.

Dzis zauważyłem ze po przekręceniu kluczyka do polowy czyli bez uruchomienia silnika slychac od razu wiadomo uruchomienie kontrolek i cos jakby cykanie tak jakby sprawdzalo czy plyta jest w cd. Te cykanie caly czas pozostaje i powoli coraz slabiej cyka. Radio i klima wylaczona. Po uruchomieniu silnika to cykanie znika.

Podjechalem do ASO bo jechalem po drodze koles wyskoczyl szybko i zobaczyl co jest i powiedzial ze to cykaja klapy klimatyzacji pomimo ze jest wylaczona ? Faktycznie praktycznie taki sam dzwiek jest jak sie ustawia na co ma dmuchac klima czy na gore czy na dol. Z tym ze to sie dzieje podczas wylaczonej klimy i cyka cichutko az prawie w ogole nie slychac.

Czy to normalne. W ASO facet powiedzial ze to normalne i sie nie ma czym martwic ale to troche dziwne w koncu wszystko wylaczone tylko kluczyk w polozeniu 2. [br]Dopisany: 25 Luty 2010, 23:01_________________________________________________Czyli nikt nie wie czy tak ma byc ?

U Was nie cyka lekko po przekreceniu do polowy kluczyka ? to napewno jest dzwiek wlasnie jakby klimy tylko to sie dzieje nawet jak jest ona wylaczona. Najsmieszniejsze ze to cykanie cichnie powoli i po kilkudziesieciu sekundach w ogole tego nie slychac.

Opublikowano

rozumiem że przed wyłączeniem silnika/zapłonu wyłączasz nawiew. Jeżeli tak to wówczas klapa się zamyka, ale wyłączając zapłon ona się otwiera i pozostaje otwarta do ponownego uruchomienia zapłonu (bo w takim stanie była) w związku z czym przekręcając kluczyk zamykasz klapę i stąd to, jak to nazwałeś cykanie :)

Opublikowano

Aha w taki sposob, no dobra w sumie czepiam sie takich pier**l ale to pierwsze auto wiec sie nim obchodze jak z dzieckiem :)

Tylko mnie troche martwi ze te cykanie nie jest jednorazowe ale przez kilkanascie sekund coraz ciszej cyka.

Opublikowano

Aha w taki sposob, no dobra w sumie czepiam sie takich pier**l ale to pierwsze auto wiec sie nim obchodze jak z dzieckiem :)

Tylko mnie troche martwi ze te cykanie nie jest jednorazowe ale przez kilkanascie sekund coraz ciszej cyka.

ten typ tak ma :wink4: ew jak Ci się będzie chciało to w cieplejsze dni możesz się dobrać do tej klapy i do silniczków i je przeczyścić bo pewnie syfu się tam trochę nazbierało.

Opublikowano

Przypomniało mi sie, że kiedyś też tak miałem ale przyczyną było to, że miałem zapchane otwory odpływowe w przedziale tam gdzie jest akumulator i duuuużo wody tam sie zebrało :naughty: po przeczyszczeniu wszystko ustało. Może gdzieś koło komputera jest woda i robi jakieś spięcia :mysli:

Opublikowano

Bede musial faktycznie jak bedzie cieplej troche poczyscic.

Ale mam pytanie czy moge sprawdzic jakims kodem klimatyzacji czy jest wszystko ok z elektryka klimy ? czy klapy dzialaja ?