bartlo79 0 Posted June 13, 2007 Share Posted June 13, 2007 Witam...jak 13 to 13-wiedzialem ze cos sie wydarzy:( Otoz mam w swojej niuni klimatronik-wszystko dziallao pieknie okolo 10 dni-jedynie co to jakos tak po 5 dniach chyba zjaral mi sie bezpiecznik 25A dwa razy (klima zgasla calkowicei) wymienilem wiec na 30A i smigalo dalej.Dzisiaj jadac rano do pracy przyslyszalem przy rozbujaniu sie klimki ze lekko buczy-zmniejszylem obroty-buczenie ucichlo.No nic mowie-zdazylem dojechac przepalil sie ten bezpiol 30A.Kupilem nowy wstawilem-znowu lekkie buczenie ale wziolem to na miekko.Zostawilem auto i poszedlem zarabiac na chlebek.Po pracy wsiadam-odpalam a tu gwiazdka na panelu-widze na wyswietlaczu ze kreseczki od obrotow poszly w gore ( kliniecie AUTO) ale nie slysze niestety wentylatora i mam calkowity brak nadmuchu.Patrze w kody klimatrona a tam 15.7-wylaczylem wsio-szyba -wiatr we wlosach i dojechalem do domciu.Odpalilem Vaga-skasowalem blad ale tak jak sadzilem nic to nie dalo.Nadal gwiazdka na panelu-moge sterowac temeperatura i sila nadmuchu-ale samechu nadmuchu nie mam ani gramka.PO prostu cisza w kratkach calkowita.Panowie ratujcie-czekaja mnie filtry,olej,alarm a tu takie nieszczescie.Co to moze byc??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
audia41.6 1 Posted June 13, 2007 Share Posted June 13, 2007 Szczotki może ci się skończyly w wentylatorze taki i ja miałem odgłos jak mi się kończyły rozkręć schowek i odkręć wentylator następnie włącz nawiew jak nie działa popukaj w wentylator jak zacznie trochę chodzić sprawce już masz osobiście nie wymieniałem szczotek ale wsadziłem wenta od vw polo tańszy a prawie identyczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartlo79 0 Posted June 13, 2007 Author Share Posted June 13, 2007 Chodzi ci o to co zaznaczylem strzalka?Sory za lamerie-ale to moje pierwsze auto z klima i dopiero sie ucze-i tak dzieki wam poprawilem luty na wyswietlaczu i juz ladnie banglal wyswietlacz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
audia41.6 1 Posted June 13, 2007 Share Posted June 13, 2007 ja woll wyciągnij go tak jak ci mówiłem w schowku masz 3 śruby mocujące potem wentylator ale UWAŻAJ na łopatki wentylatora przy wyciąganiu może być ciasno przez szynę trzymającą poduszkę ale powinno ci się udać o i możesz zdjąć tą szynę 2 śrubki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest spedyt Posted June 13, 2007 Share Posted June 13, 2007 Zdęcia jak wyciągnąć wiatrak są w Warsztacie przy odgrzybianiu klimy. Jak już będziesz miał wyciągnięty wiatrak to przy okazji kup środek i zrób odgrzybianie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartlo79 0 Posted June 13, 2007 Author Share Posted June 13, 2007 Zaraz chyba wskocze w woza i sie jechne do garazu brata podlubac - nie cierpie jak cos szwankuje.Czy to jest najabrdziej prawdopodobna przyczyna jesli mam brak nadmuchu czy tez sprawdzic cos jeszcze??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
audia41.6 1 Posted June 13, 2007 Share Posted June 13, 2007 nie generalnie tylko to bo tylko to jest odpowiedzialne za rozprowadzenie powietrza po aucie wentylator może już być z deka nadpalony i robić obciążenie na instalacji i dla tego korki ci walą Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartlo79 0 Posted June 13, 2007 Author Share Posted June 13, 2007 No i nie wytrzymalem i pojechalem wytachac dziada.Demontaz schowka-jak sie ma tylko poligon 8 to koszmar-bedzie mi sie to snilo nie raz.Otoz sprawa okazala sie dosc prosta-wyciagnolem za rada kolegi @audi41.6 wentylator i po wlaczeniu klimy ruszal ale dopiero jak go reka bujnolem-jak juz stanol to kaplica-dopiero kolejne wzbudzenie reka pomagalo.Odpalilem sprezarke - wydmuchalem co sie dalo-os wd40 i podlaczylem.Niestety bez wiekszych efektow.Rozebralem wiec kolege z plastikowej obudowy i dostrzeglem 2 szczotki.Po ich wyjeciu okazalo sie ze sa dosc nierowno zjechane-wiec drobny paierek i wyrownalem ladnie na okraglo.Poskladalem i smiga teraz bezproblemowo.Co prawda widac ze te szczotki to jeszcze pewnie z rok czy 2 i bedzie koniec-wiec czas juz pomalu szukac jakichs zamiennikow.Wymienial ktos juz szczotki w silniczku od nawiewu???Co by tam zasadzic zeby problem sie nie powtorzyl za jakis czas?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozaTD 0 Posted June 14, 2007 Share Posted June 14, 2007 Co do szczotek to kupno orginalnych(w serwisie) może być trochę kosztowne. Można oczywiście kupić jakis zamiennik i przy pomocy pilników i papieru dostosować jego wymiary. Należy jednak pamiętac że w silnikach komutatorowych szczotki są najbardziej newralgicznym elementem, więc nie ma co na nich oszczędzać i kupić dobrej jakości, a będą służyły przez lata Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts