Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Pedał hamulca wpadajacy w podłogę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas gwałtownego hamowania (sarna na drodze), pękł mi elastyczny przewód hamulcowy przy prawym kole.

Sarna i audi ocalało, szybka reakcja z ręcznym hamulcem, pozwoliła mi na wyjście z opresji.

Kupiłem nowy przewód hamulcowy i wymieniłem, odpowietrzyłem tylko prawą stronę, płyn nie wyciekł całkowicie. Niestety pojawił się problem z wpadającym pedałem hamulca na odpalonym silniku, czego wcześniej jakoś nie zauważyłem. Do układu dolałem płyn DOT-4, nie wiem co miałem zalene, wcześniej zalany płyn hamulcowy miał odcień zielonkawy, zaś DOT-4 ma barwę słomkowożółtą.

Nawet gdyby był zalany DOT-3 to i tak zmiesza się z DOT-4

Przeczytałem kilka dziwnych treści w necie, że tak ma być, że na uruchomionym silniku wciśnięty do oporu pedał hamulca będzie wpadał w podłogę, choć mnie to nie przekonuje.

Łudzę się, że to nie pompa hamulcowa.

Opublikowano

a odpowietrzyłes dobrze układ?

Opublikowano

Odpowietrz wszystkie przewody i sprawdź jeszcze stan elastycznego przewodu w drugim przednim kole u mnie pękł jeden i jak go wymieniałem to zobaczyłem, że drugi jest w takim samym beznadziejnym stanie tylko jeszcze się nie rozpadł

Opublikowano
  • Autor

Miałeś racje z drugiej strony też był już naderwany, oczywiście został wymieniony. Teraz pytanie do warsztatowców, czy da się odpowietrzyć układ "grawitacyjnie" odkręcając odpowietrzniki przy zaciskach, bez używania pedału hamulca. Widzę że zbiornik z płynem jest tylko nieznacznie wyżej od pompy ABS.

Opublikowano

bez używania padału hamulca to sie nie da odpowietrzyć .Najlepiej odpowietrzyć na krzyż tylne lewe koło potem przód prawe itd. ale jak odpowietrzysz sam przód to na pewno bedzie dobrze