Opublikowano 10 Marca 201016 l Witam wszystkich Temat kiedyś poruszany, ale nie ma żadnych konkretnych odpowiedzi. Samochód przy wchodzeniu na obroty od 3500 do 4500 zaczyna się dusić, szarpać. Po podpięciu kompa, błąd: 17924 - Intake Manifold Valve (N156): Open Circuit P1516 - 35-00. Odpiąłem wtyczkę od tego zaworu, wygląda ok. Błędu nie da się nawet wykasować. Wie ktoś czy można ten zawór wymienić, ile kosztuje takie cudo. Pozdrawiam
Opublikowano 10 Marca 201016 l Podepnij pod ten zaworek bezpośrednio 12 V, powinien wtedy się przełączyć (zauważ oznaczenie biegunowości na tym zaworku "+" i "-"), jeżeli nie będzie się przełączał to jest uszkodzony. Nr. zależy od VIN. 8D-W-200001>> 037 906 283 A ~ 50 EURO >>8D-W-200000 026 906 283 J ~ 54 EURO PS. "wielogardzielowy" jest kolektor ssący, a ten zawór to "elektrozawór napędu regulacji wielogardzielowego kolektora ssącego"
Opublikowano 11 Marca 201016 l Autor Ok. Wielkie dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam[br]Dopisany: 11 Marzec 2010, 09:20_________________________________________________Jeszcze tylko jedno pytanie czy ma to coś wspólnego z zaworek EGR, czy to to samo?? Znalazłem taką aukcję i numer tej części się zgadza: http://www.motoallegro.pl/item905985460_zawor_przelaczajacy_egr_vw_audi_skoda_seat.html
Opublikowano 12 Marca 201016 l Zrób tak jak Ci kolega Robert podpowiedział,tzn puść bezpośrednio do styków 12v i powinno w środku cyknąć,albo zmierz opór omomierzem.Ten przełącznik z aukcji jest ok,ale szkoda wydawać kasy bez sprawdzenia..Pozdro
Opublikowano 12 Marca 201016 l ... czy ma to coś wspólnego z zaworek EGR, czy to to samo?? ... Zawór EGR to inna bajka Sprawdź najpierw ten elektrozawór jak napisałem wyżej, jak będzie uszkodzony kupisz go w cenie ~220PLN w IC (chyba, że skusisz się na tą używkę z Allegro, z drugiej strony nie wiadomo czy sprawną)
Opublikowano 7 Maja 201016 l Panowie, czy w silniku ACK kolektor ma zmienną długość dolotu? Zauważylem ostatnio taką dźwigienkę sterowaną za pomocą podciśnienia, która jakby przestawiała coś w kolektorze. Sprawdzałem czy po dodaniu gazu ta dźwigienka sie przesuwa, ale ona nawet nie drgnie. Jak to właściwie powinno działać?