Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy ktoś cos wie o STOART I ZAIKS wiecej ? czy naprawde musimy placić za radio ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moze tak na szybko nie ktorym napisz o co kaman , istnieją w Polsce firmy ktore sciagają kase z prawie kazdego podmiotu gospodarczego ktore posiada i uzytkuje radio

a tak po mojemu to sciagają kase za to ze sie slucha radia w sklepie . Chodzi o to zeby nie rozpowszechniac nagran polskich itd.

: nie dawno przyszlo pismo do sklepu wynajmowanego obok mnie z Firmy STOART tak zwane ostateczne wezwanie do zawarcia umowy generalnej z tą firmą , chodzi im o to zeby placić miesiecznie abonament na sluchanie radia

jakie mamy prawa zeby nie zwiazac sie z zadną z tych zlodziejskich jak dla mnie firm

czy ktos cos mogl by wniesc cos wiecej w temat ?

mam kilka pytan

czy mozna nie placić ?

czy jadąc taxi kierowca slucha radia a ja to slysze to czy on tez nie powienien tego placić , bo tez rozpowszechnia

jak ich olać , czy są jakies inne sposoby

za wszystkie odp bede wdzieczny

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Siema Dzo, z tego co mi wiadomo (jednak sa to opinie na temat dzialalnosci hotelarskiej) to wszystkie pensjonaty, hotele, osrodki, ktore maja zalozona i zarejestrowana dzialalnosc MUSZA to placic, oczywiscie jezeli maja na swoim terenie jakies TV lub radia. Rowniez wiem, ze nie mozna przed tym uciec i trzeba zapacic, poniewaz sciagaja swoje naleznosci lepiej niz skarbowka itp. Sam mialem przyjemnosc, podczas wakacyjnej pracy w pensjonacie, spotkania sie w 4 oczy z przedstawicielami jednej z tych firm (bodajze STOART) i babeczki byly bardzo niemile. Wywalily legitke i jakies tam pisemko i zaczely wypytywac co i jak.

Na szczescie szefowa osrodka byla w trakcie ugadywania jednego z wyzszych ranga pracownikow w sprawie pozwolenia, dlatego panie ze STOARTu odpuscily po rozmowie z szefowa.

Ogolnie wydaje mi sie, ze wszyscy co publicznie puszczaja muze musza miec takie pozwolenia. Kiedys mnie policja zlapala jak stalem na parkingu i mialem glosno puszczona muze i wypytywali czy mam takie pozwolenie :wallbash:

Opublikowano

oł fak hehehe no dobra ale powiedz mi jak to jest z taxi czy oni tez musza to placić ? przeciez tez sluchają radia jak jadą z klientem :confused4:

Opublikowano

Swego czasu mocno wgłębiałem się w temat bo płace za odtwarzanie muzyki w pizzerii do STOART'u i do ZPAV'u :evil: Od jakiegoś czasu odzywa (przysyła pisma) ZAIKS ale wyrzucam to w kosz bo mam dość płacenia na trzech :evil:

Ps. Wszystkie trzy niezależnie od siebie maja prawo pobierania opłat :evil:

Jakiś czas temu Rzecznik Praw Obywatelskich miał wyjść z inicjatywą, aby małe firmy zwolnić z tych opłat, ale co z tego wyjdzie to zobaczymy.