Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Telewizja na kartę -- ktoś wie coś na ten temat?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś miał do czynienia z telewizja na kartę ?

na przykład taki zestaw z allegro :

http://www.allegro.pl/item944467974_telewizja_na_karte_mobilny_zestaw_czasza_35cm.html

tutaj czasza anteny ma tylko 35cm :mysli: czy to troche nie za mało ?

głównie chodzi mi czy taką telewizje można zabrać ze sobą do francji i tam oglądać polskie kanały

bo w tej aukcji napisane jest że można podróżowac po całej europie a w innej już że tylko na terenie Polski :angry:

O co tu chodzi?

Nie wiem też czy dekoder jest taki sam jak w zwykłej telewizji satelitarnej bo sprawdzałem i tam jest eurozłącze

ciekawe jak tutaj

Może ktos podpowie jak się ma sprawa z jakością obrazu takiej telewizji?

Ogólnie interesuje mnie każda informacja na ten temat

Pozdrawiam _Procent

Opublikowano

w Polsce kiepsko.... we Francji masz super sygnał... poszukaj sobie mapę pokrycia europy przez Hotbirda to zobaczysz o co mi chodzi...

a dekoder... zwykły od TNK... euro złącze i śmiga... poza doładowaniami jest parę darmowych kanałów

problem z tym "w Polsce" i "nie w Polsce" dotyczy aspektów prawnych... i tym się nie przejmuj :wink4:

Opublikowano
  • Autor

tak jak pisałeś znalazłem taką mapę pokrycia i wynika z niej że we francji sygnał jest bardzo dobry to fajnie

a wiesz może czy taki zestaw trzeba w jakikolwiek sposób konfigurowac ustawiac czy cos w tym stylu ?

Czy jest to banalnie proste mianowicie polega tylko na podłączeniu ze sobą wszystkich częsci zestawu potem do tV z Eurozłączem i powinno śmigać?

A i co to jest "TNK"?

Opublikowano

TNK = Telewizja Na Kartę

niestety z ustawieniem mogą być problemy... jest wiele sposobów (zgodnie ze słońcem, kompasem, czasem itp) ale mam nadzieję że ujęli któryś najprostszy w instrukcji obsługi... ogólnie powinno się używać kalkulatorów... tu masz taki z którego korzystałem http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/az/index.html ... wpisujesz w nim swoją pozycję z GPS... zaznaczasz po prawej satkę... i masz kąt elewacji (ten w pionie)... mając te dane ustawiasz satkę (ma podziałkę na ten kąt na rusztowaniu/zaczepie) i kręcisz powolutku lewo/prawo... podglądając satelity ustawione w sąsiedztwie...

robisz to zawsze po znacznej zmianie pozycji (a będzie ich sporo jeśli objeżdżasz europę)

a podłączenie pod telewizor to banał...

Opublikowano
  • Autor

A jak to jest z aktywacją takiej telewizji?

Czy jak aktywuje ją w polsce, ustawię sobię na próbe w domu tak aby wszystko działało to potem mogę to wszystko włożyć do bagażnika i ustawiać ponownie we francji juz bez potrzeby aktywacji?

dzieki za link z tym ustawieniem ale szczerze dla mnie to kosmos

A mogłbyś jeszcze napisac czy reguluje się odbiór czaszą anteny czy konwerterem i co to jest ten konwerter?

Czyżby to ten element plastikowy na srodku czaszy?

Opublikowano

Ja korzystałem z tej TV i wszystko ok!

Wszystkie informacje możesz znaleźć na http://telewizjanakarte.pl

Do odbioru nie musisz używać ich dekodera, wystarczy każdy, który obsługuje kartę TV w systemie conax, nawet polecam jakiś inny solidny bo te oferowane przez nich nie są za bardzo masywne, a pilot to wygląda jak zabawka!

Zalecana czasza wielkości 60-80cm, ja mam 70 i jest git.

Co do możliwości odbioru TV za granicą jest to tylko aspekt prawny. Po prostu operator nie ma podpisanej umowy z każdym poszczególnym krajem na udostępnianie sygnału, ale wątpię aby ktoś sie do Ciebie doczepił, że oglądasz sobie polskie kanały na terenie jego kraju!

Korzystałem już z tej TV na terenie Norwegii i wszystko ladnie hulało :naughty:

Opublikowano

A jak to jest z aktywacją takiej telewizji?

aktywujesz raz

Czy jak aktywuje ją w polsce, ustawię sobię na próbe w domu tak aby wszystko działało to potem mogę to wszystko włożyć do bagażnika i ustawiać ponownie we francji juz bez potrzeby aktywacji?

tak... ale azymut i elewację (czyli antenę) musisz ustawić...

dzieki za link z tym ustawieniem ale szczerze dla mnie to kosmos

to tak tylko wygląda...

A mogłbyś jeszcze napisac czy reguluje się odbiór czaszą anteny czy konwerterem i co to jest ten konwerter?

konwerter to urządzenie na pałąku... zbiera skupiające się fale z całej czaszy i przekazuje sygnał do tunera

wszystko się reguluje czaszą anteny... konwertera nie trzeba ustawiać... powinien być ustawiony odpowiedni "skręt" konwertera na daną satelitę ...ale możesz sobie darować

Opublikowano

również w niemczech korzystamy z takiego czegoś (pod hamburgiem), w sumie to wszyscy na naszej wiosce z tego korzystają :good: abonament tani a programów wystarcza. Nawet bez abonamentu - tzn zależy kto co robi w niemczech :decayed: Bo jak ktoś ma zamiar siedziec cały dzień przed tv to... :wink4:[br]Dopisany: 16 Marzec 2010, 17:23_________________________________________________tylko że bez anteny to kosztuje 199zł. A antena podchodzi do tego każda satelitarna :good:

Opublikowano
  • Autor

Cerb a ustawaiłeś antenę na Hot birda?

Bo z tego co sie dowiedziałem Tele na karte działa tylko na tej platformie

jesli nie to poprawcie mnie

Opublikowano

ja teego nie ustawiałem. Ale było ustawione na Hot Birda :good: a Kuzyn miał tą małą antene sat. to mu nie działały niektóre programy :thumbdown:

Opublikowano

Ustawienie anteny nie jest skomplkowanym zabiegiem. troche anten ustawialem w zyciu za pomoca Sattelite Findera z allegro za 15 zl. wszystkie sygnal na max.

Opublikowano
  • Autor

endriu czyli radzisz kupić taki miernik sygnału i próbować z nim ustawiać?

Mogbyś tak na szybko wytłumaczyć w kilku słowach jak się to robi?

Opublikowano

http://www.cyfrowypolsat.pl/obrazki/rozne/cyfrowy_polsat_montaz_zestawu_sat_instrukcja_01.pdf

Miernik wpinasz między konwerter a dekoder. włączasz, ustawiasz mniej więcej antene na południe. im sygnał generowany przez miernik głosniejszy tym lepszy sygnal z satelity. obserwujesz jednoczesnie moc i jakośc sygnalu w ustawieniach dekodera. pamietaj iz sygnal z satelity łapiesz w bardzo wąskim paśmie - także wystarczy delikatny ruch aby go stracic lub uzyskac.