Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Nierówna jazda na prostej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem ze swoim samochodem. Otóż jak go kupiłem w sierpniu 2009 roku jeździło jak po sznurku. Na prostej i równej drodze nie trzeba było nawet dotykać kierownicy - auto jechało prościutko. W zimie zauważyłem, że jeździ coraz gorzej. Nawet na prostej trzeba było machać kierownicą. Pojechałem na zmianę opon i stwierdziłem, by od razu ustawili geometrie, zbieżność kół oraz zobaczyli czy nie ma luzów w zawieszeniu. Stwierdzono, że zawieszenie jest w dobrym stanie, nie ma żadnych luzów, poza końcówkami drążków kierowniczych, które wymieniłem. Jednak powiedzieli, ze geometria kół była rozregulowana. Ustawili ją tak jak ma być i stwierdzili, ze teraz powinno być wszystko w porządku. Jest lepiej, ale do ideału sprzed pół roku trochę brakuje. Oto wydruk badania. Czy wszytko z geometrią jest w porządku ?

PBhk9.jpg

Opublikowano

U mnie duży wpływ na geometrie i na to czy auto jedzie prosto ma stan łożysk. Radziłbym podnieść auto i nasłuchiwać czy coś trze przy kręceniu koła ręką. To chyba najprostsza metoda :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Z łożyskami wszystko jest OK. Może mi ktoś napisać czy geometria jest w porządku ? Screen w pierwszym poście.

Opublikowano

Jak dla mnie w pochyleniach kół jest trochę za duża różnica :mysli:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę odnowie temat w piątek byłem na ustawieniu zbieżności bo mi lekko auto skręcało w prawo i jak jechałem prosto to kierownica była przekręcona w prawo ale po założeniu urządzeń mechanik stwierdził że wszystko jest ok tylko kierownica była przekręcona w prawo 2 stopnie. Ale na oko jak stoję z tyłu auta to wydaje się że przednie koła są skierowane do środka i jak jechałem w piątek 170 to jak była nierówność to troszeczkę mnie rzuciło w prawo zbieżność była ustawiona na 26 (czegoś tam nieznam sie) ale tak jak mówię przednie koła są skierowane do środka w taki sposób /\ a koła mam 225/45/17 czym takie coś może być spowodowane?[br]Dopisany: 11 Kwiecień 2010, 19:07_________________________________________________to nikt nie ma pomysłu dlaczego tak sie dzieje?