marcinjurkiewicz Opublikowano 17 Maja 2010 Opublikowano 17 Maja 2010 Witam, mam A4 B5 Avant 96 z automatyczną skrzynią biegów (4). Od dwóch dni ma problem z włączeniem biegu wstecznego. W pozycji R skrzynia zachowuje się jak na N (na desce rozdzielczej wszystkie kontrolki gasną). Zauważyłem jednak, że jak powoli przesuwam drążek z R na P na chwilę włącza się bieg wsteczny a na desce zapala się kontrolka R. W sumie mogę jeździć, ale zastanawiam się, czy nie jest to wstęp do jakiejś poważniejszej awarii. Bardzo proszę o pomoc. Marcin
OLO_GDA Opublikowano 18 Maja 2010 Opublikowano 18 Maja 2010 niestety najprawdopodobniej jest to wstep do powazniejszej awarii. w volvo 940 tez najpierw padl wsteczny a teraz juz z trudem jedzie do przodu (ma prawo bo ma 600tys przelotu ) i jak rozmawialem ze specem od skrzyn to mowil ze wiekszosc skrzyn przez sowja budowe i najwieksze "zapotrzebowanie na cisnienie oleju" na R, wlasnie jakby to poweidziec "psuje sie od wstecznego" - jak ryba od głowy ;] im szybciej tym sie zajmiesz tym wieksze szanse na minimalizacje kosztow.
Rekomendowane odpowiedzi