Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Przyczyny dziwnych dźwięków z pod maski ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie i Panie ;)

Powoli się zabieram za niezbędne naprawy mojej audiolki, wymianę uszczelki pod deklem zaworów, wymianę rury z bloku silnika do odmy itp.

Poza tymi naprawami moja audiczka ma kilka dziwnych przypadłości "dźwiękowych".

Pierwsze z nich to dziwna praca silnika zaraz po odpaleniu na zimno. Na wolnych obrotach pracuje wtedy "brzydko", ciężko to określić, nie chodzi, że klekocze za mocno tylko dźwięk nie przypomina diesla. W czasie jazdy zaś objawia się to takim donośniejszym klekotem niż po nagrzaniu.

Jak silnik odpalę np w dzień po 8 godzinach postoju to dźwięk ten jest krótszy niż rano po nocy, zaś w mrozy czasami ustępował po kilometrze - dwóch :), a czasami np po 300 metrach.

Dzisiaj wymieniałem filtr paliwa (stary jak dobrze rozszyfrowałem oznaczenia miał 11 lat :evil:) i zaobserwowałem pewien związek z tym dźwiękiem.

Auto po odpaleniu pracowało tak jak zwykle - czyli brzydko, zostawiłem je na wolnych żeby zaciągnęło paliwa do filtra i tak sobie chodziło, ja w tym czasie wycierałem kurze pod maską :decayed: i dosłownie w jednej sekundzie jak by coś cyknęło i praca silnika zmieniła się diametralnie - zaczął pracować jak diesel, standardowo sobie poklepywać. Czyli jak by jakiś zawór albo nie wiem zmieniła się dawka paliwa i bum silnik pracuje już normalnie.

Co to może być ? Ten słynny EGR ? czy to normalne ? :P

Druga sprawa może już nie do końca silnikowa - huczenie w czasie jazdy. Zimą wydawało się że sprawa jest prosta - huczało prawie cały czas - dźwięk identyczny jak łożyska w kole. Pojechałem do mechaniora żeby wymienił tylne jak będzie trzeba bo byłem przekonany że to tył. Ten sprawdził łożyska mówi że są w bdb stanie i nie ma sensu wymieniać, ale przesmarował prowadnice zacisków bo ciężko chodziły i mówił że to klocek mógł trzeć o tarczę. Pojechałem do domu, oczywiście huczało dalej ;), ale temat olałem - postanowiłem się zabrać za to jak dźwięk się nasili. Tak jeździłem a dźwięk zamiast się nasilać zaczął słabnąć :blink: co więcej wydaje mi się teraz że to jednak z przodu :mysli:. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak że potrafi tydzień jeździć bezgłośnie, a np jednego dnia zaczyna sobie znowu wyć... Nie są to opony - bo wymieniałem, i przed wymianą było identycznie. Nie jest to tez pompa od wspomagania raczej, bo na wolnych, na postoju nigdy nie ma tego dźwięku - tylko w czasie jazdy.

Więc Panowie i Panie proszę o pomoc ;), bo moje wrażliwe ucho orkiestra wydawana przez diesla wykończy ;). Niestety ja nie zwyczajny do tych szlachetnych dźwięków, całe życie śmigałem benzyną, i tam jak stukało, albo klekotało to znaczyło że źle, a jak nie stukało to dobrze :kox:. A tu nie dość że klekocze cały czas to jeszcze rano inaczej, popołudniu inaczej, w mrozy inaczej, na słońcu inaczej, wiosną inaczej latem inaczej, zaraz po odpaleniu inaczej, na nagrzanym inaczej i tak można by wymieniać ;)

Opublikowano

ale sie przemieszczasz to wszysko wporzo byle tak dalej

Opublikowano

Wictorsam, czy próbowałeś zimnego ( co tak dziwnie chodzi do cyknięcia) odpalać z wyjętym wężykiem od egr? Jakaś różnica była?

Opublikowano
  • Autor

Hej, nie próbowałem, postaram się jutro sprawdzić :hi:.