Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRD] Czujnik temperatury silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam problem z czujnikiem temperatury silnika, gdy jest zimny pokazuje -2 stopnie a po rozgrzaniu pokazuje 50 stopni. Wskaźnik na desce pokazuje 50 stopni a po dłuższej jeździe wskaźnik pokazuje około 57 stopni. Pytanie moje, który czujnik jest odpowiedzialny za temperaturę, aby wskaźnik na desce pokazywał dobrą temperaturę i gdzie on się znajduje. Za wszystkie podpowiedzi serdecznie Dziękuję.

Opublikowano

czujnik temperatury silnika jest podwójny tzn. są dwa czujniki umieszczone w jednej obudowie, która znajduje się w króćcu wodnym wychodzącym z głowicy silnika (od strony skrzyni biegów) zaraz pod pompą tandemową czyli podciśnienia i paliwa.

Te dwa czujniki w jednej obudowie to czujnik G62 - ten podaje wskazania temperatury do sterownika silnika oraz czujnik G2 - ten podaje wartość do wskaźnika na zegarach i to ten daje u Ciebie takie niskie wskazania ale pytanie jest takie :

w jakiej grupie Vaga sprawdzałeś wskazania, które podałeś wyżej - bo jeśli są one tożsame tzn. G2 i G62 dają takie same wartości to nie jest to wina czujników tylko termostatu.

Czujnik G62/G2 znajduje się w miejscu opisanym przeze mnie wyżej w tym dokładnie króćcu (to ten u dołu z prawej strony) :

http://motoallegro.pl/item1047197945_obudowa_czujnik_temperatury_octavia_ii_2_0_tdi.html

Opublikowano

Witam

Poniżej link do opisu który pozwala ustalić przyczynę niskiej temperatury płynu chłodzącego (czujnik g2/g62; termostat)

Zacznij czytać od:

termostat oraz G2/G62

niniejsza procedura ma na celu określenie źródła niemożności uzyskania przez silnik temperatury roboczej.

http://www.a4-klub.pl/smf/tdi_diagnostyka_aktualizacja_30_vii_2008-t18478.0.html

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje bardzo za wszystkie podpowiedzi.

Wymieniłem czujnik temperatury 2 pinowy szary 06A 919 501,ale niestety nic to nie dało.

S7ihr.jpg

Dzisiaj rano podłączyłem WAGA na zimnym silniku i sprawdziłem na kanale 7. Odczyt poniżej.

cBdb9.jpg

Wszystko to robię pierwszy raz, za wszystkie błędy przepraszam.