Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Mocniejszy wzmacniacz, nie spali mi głośnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

głośnik ~300W RMS 1200maksymalna (teoretycznie)

wzmacniacz rms 1x400W

Wytrzyma głośnik?

Opublikowano

Kolego jaki wzmacniacz i jaki głośnik, nie patrzy się tylko na suche dane jakie podaje producent. Są takie głośniki które przyjmą na klatę dwa razy więcej RMSu niż fabryka przewiduje a są takie które dostaną tyle samo ile im rzekomo trzeba i zgon!

Opublikowano
  • Autor

mac mp 8000

głośniki niestety nie wiem jakiej jest produkcji :confused4: 30cm, grube zawieszenie a z tyłu pozdzierane niestety napisy

jedyne co da się odczytać to 1200W max. 300W RMS. i jakieś 91dB >=

oraz niżej jakiś długi nr ale też w pełni nie czytelny

Opublikowano

Powyższą odpowiedź na Twoje pytanie można rozszerzyć o to, że wiele zależy ile "zdrowych" watów jest w watach podanych w specyfikacji wzmacniacza oraz konstrukcji samego głośnika (zawieszenie, drut nawojowy cewki itd.)

A odpowiadając ogólnie na twoje pytanie, to mocniejszym wzmacniaczem nie spalisz słabszego głośnika, ale też wiele zależy od kręcącego gałką.

Jak pokazuje doświadczenie, najczęstszym powodem uwalenia głośnika jest niedostatek mocy, w której miejsce pojawiają się zniekształcenia nieliniowe.

Opublikowano
  • Autor

dzięki panowie, zobaczymy

Ogólnie to poleccie jakieś głośniki z 30cm? do zamkniętej skrzyni?

Opublikowano

Wróżek tu raczej nie ma.

Napisz coś więcej. Bo równie dobrze mógłbyś zapytać: "szukam auta...5'cio osobowego".

Opublikowano
  • Autor

zmierzę skrzynię to powiem litraż...

chodzi mi o jak najniższe zejście :kox: (dynamiki nie potrzebuję bo słucham mało dynamicznych kawałków)

głośnik 4 lub 2 ohm nie wiem jaka to różnica dla mnie

no i panowie siedzący w car audio, czy potrzeba mi kondensatora? został mi jakiś "chińczyk" 1farad :mysli:

Opublikowano

Kondzioł w instalacji nigdy nie zaszkodzi. Słabe kondzie zazwyczaj nie powodują zbytniej różnicy, gdyż są zbyt wolne, by na bieżąco regulować spadki napięcia w instalacji, a ich deklarowane pojemności zazwyczaj są bardzo mocno zawyżone.

Zrób instalację, podłącz, posłuchaj.

Podaj kwotę jaką masz do wydania i model wzmacniacza jakim dysponujesz i oczywiście litraż paczki (netto) oraz typ skrzyni

Opublikowano
  • Autor

mam wolne jakieś 700~900zł

model wzmacniacza

mac mp 8000

skrzynkę mogę "zbić" nową akurat w tym nie ma problemu

Opublikowano

Budżet na sub jest ciekawy, ale niestety trzyma cię wzmacniacz, który nie zejdzie w mostku do 2 ohm więc przetworniki 2x4ohm odpadają, a te są najczęściej oferowane. Jeśli wchodziły by jeszcze 10" to można by wsadzić re sr10d2 i podpiąć cewki pod osobne kanały tego "maka".

A najlepszą opcją byłaby sprzedaż tego wzmacniacza i poszukania czegoś normalnego.

Opublikowano
  • Autor

wiesz dopiero go kupiłem więc o sprzedaży nie myślę.

Za to może przedstawię CI docelowy projekt...

Wzmacniacz mak docelowo (gdy ogarnę się finansowo) ma zasilać przód w aucie, jakieś 16ki w drzwiach...

a do bagażnika będę chciał coś naprawdę mocnego (jak pisałem dynamiki nie potrzebuję)

wtedy budżet jaki planuję wydać na wzmacniacz + głośnik to ok 2000~ wzmacniacz może być używany ale głośnik musi być nowy

Czyli na dzień dzisiejszy nie warto kombinować i niech gra z głośnikiem jaki mam.

a jak odkładam kasę... tylko właśnie na co dokładnie :decayed:[br]Dopisany: 05 Czerwiec 2010, 11:18_________________________________________________głośnik poszedł na spacer :(