Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Zanieczyszczony układ klimatyzacji- POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Audi a4 Avant 1.9 TDI 110KM, '99 grudzień po lifcie, auto kupione ~0.5 roku temu, dziś byłem w zakładzie który konkretnie zajmuje sie klimatyzacją, bo dwa poprzednie które tylko napełniały nie raczyły nawet zajrzeć do zaworu rozprężnego. I to właśnie dziś 3-ci zakład wyjął mi ten zawór i okazało się, że jest cały zasmarowany/zapchany jakby mułem (objawy auto wywiewa na LO 21st C czyli można podzieć że klima nie chłodzi). Przedmuchali go ale to nic nie dało. Dodam że po ponownym napełnieniu na rurce ciepłej zaraz za zaworem zrobił się szron a na zimnej rurce była temepatura zblizona do zewnętrznej.

Fachować powiedział, że jeśli jest muł na zaworze tzn, że cały osuszacz i skraplacz też muszą być nim zapchane a żywot sprężarki to kwestia niedługiego czasu:/ Dodam, że oprócz muły były może z 3 opiłki metalu na zaworze rozprężnym.

Zaproponowano mi płukanie układu ale wraz z wymianą sprężarki na regenerowaną (1 rok gwarancji) wymiane osuszacza i skraplacza (sprężarka 700zł, płukanie 500zł + ...) całośc miałaby wynieść 1500-1800zł.

Czy jest szansa aby uchrocić się przed takimi kosztami, oczyścić samemu wymienić pojedyncze tańsze elementy czy jeśli układ jest tak zabity to nic innego nie pozostaje jak rada fachowca = wymiana + płukanie = 1500-1800 zł ??

Widziałem fotostory kolegi jak naprawić kompresor ale nie wiem czy u mnie to coś by pomogło jeśli tak to czy na napełnionym układzie można to zrobić czy trzeba najpierw spuścić gaz?

Bede wdzięczny za każdą dobrą rade...

Pozdrawiam,

Załamany ;(

Opublikowano

Ja właśnie jestem na etapie naprawiania swojej sprężarki, bo cena jaką usłyszałem u fachowca jest nie adekwatna do części które mogą paść, oczywiście trzeba odciągnąć czynnik. Po rozebraniu swojej sprężarki wszystko prawie było ok oprucz, podkładek łukowych, które się tam znajdują:

SNq4r.jpg

5KRFS.jpg

SNWvi.jpg

Podkładki jak widać są popękane i jakby wypadły stamtąd to mogą narobić cuda w środku.

Ja rozebrałem to dlatego że sprężarka załączała się i wyłączała za chwile i tak na okrągło. Po wizytach u kilku fachowców nikt nie umiał mi odpowiedzieć co się dzieje, a więc postanowiłem zrobić to sam. Całość naprawy jaka może mnie wynieść to nowy olej do sprężarki, podkładki, osuszacz który trzeba wymienić i ten filterek który jest w rurce przy podszybiu a jeszcze napełnienie. Jak skończę cały zabieg to ewentualnie dam znać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

W takim razie czekam na pozytywne zakończenie Twojej naprawy, ja jadę jeszcze sprawdzić elektrykę do audi we wrocku i liczę, że chłopaki z serwisu powiedzą mi co jest grane:/ jeśli nie, zabieram się sam za naprawianie sprężarki choć tego "syfu" dobrze byłoby się pozbyć a nie bardzo chyba "samemu" jest jak? a obawiam się że nawet gdybym uratował sprężarka może znów się zapchać tym syfem:/