Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Początek projektu CA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w czasie urlopu mam zamiar poskładać do kupy CarAudio. Mam jednak kilka pytań do kolegów którzy robili już CA w b5 sedan.

Głównie chodzi o długości kabli. Na alledrogo są zestawy kabli w których długość kabla zasilającego to 5m, tak na moje oko chcąc puścić kable przez ECU następnie pod progiem to 5 metrów może być mało.

Ile kabla wyszło u was?

Kable sygnałowe mają przeważnie 5m, jednak ja znalazłem kabel 4RCA (bo takiego potrzebuję) o długości 4,5 metra, wystarczy z radia przez próg do bagażnika?

Dodatkowo pytanie o samą rozbiórkę progów. Czy trzeba na słupku środkowym rozbierać od samej góry plastiki żeby zdjąć ten plastik progowy? Na co on jest montowany na śruby czy zatrzaskowy?

Aaaa i kolejne ważne pytanie, czy w miejsce oryginalnych tweeterów wejdą inne o średnicy 40mm. Mógłby ktoś zmierzyć otwór na tweetery.

Opublikowano

5 metrów starczy spokojnie (zobacz w moim temacie w dziale projekty)

4,5m sygnałowego starczy jeżeli piece będą tuż za siedzeniemia (ja mam 5-metrowe i jest spory zapas)

Miejsce jest na tweetery z kopułką 25mm

Opublikowano
  • Autor

5 metrów starczy spokojnie (zobacz w moim temacie w dziale projekty)

4,5m sygnałowego starczy jeżeli piece będą tuż za siedzeniemia (ja mam 5-metrowe i jest spory zapas)

Miejsce jest na tweetery z kopułką 25mm

Wzmacniacz ma być zamontowany na spodzie tylnej półki.

W Vibe Black Air 6 tweetery mają 40mm. Ciekawe ile rzeźby będzie trzeba zrobić żeby je tam wepchnąć. I tu ponawiam moją prośbę aby ktoś zmierzył te otwory na tweetery

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy takie dystanse będą pasować

1. http://www.allegro.pl/item1069672183_dystanse_glosnikowe_audi_a3_a4_165_drzwi_przod.html

2. http://www.allegro.pl/item1063603501_dystanse_mdf_audi_a3_a4_drzwi_przod_tyl_warszawa.html

Wiadomo że trzeba będzie je troszkę przerobić, lecz głównie chodzi o te mocowania, przy których będzie mniej problemu

Opublikowano

Skoro zaczynasz robotę, to jaki problem zrzucić jeden boczek i zmierzyć czy tweetersy pasują?

Opublikowano
  • Autor

Problem jest taki że pod blokiem tego nie zrobie i nie mam czasu w dzień.

Co sądzisz o tym kablu, bo widzę w podpisie że zajmujesz się CA, macie kable 20mm2?

Opublikowano

Mam 20'tke CCA i OFC, na metry i w zestawie.

O kablu już napisał Dzejms.

Nie pamiętam już czy trzeba zrzucać środkowy słupek, żeby zdemontować próg. Wiem, że nawet z demontażem tego elementu niema żadnego kłopotu.

Opublikowano
  • Autor

Napisałem do Ciebie PW

Opublikowano

łokej :cool1:

Opublikowano

A czemu tak bardzo chcesz pchać te tweetery w seryjne miejsca? Nie lepiej już wykonać słupki. Roboty dużo nie ma a satysfakcja gwarantowana! Jeżeli chodzi o kabel to weź lepiej grubszy, zawsze będziesz miał zapas jak dojdzie Ci drugi piec, wtedy dasz rozdzielacz i nie będziesz musial przeprowadzac drugi raz kabli. Proponuję 35mm a jak nie to min. 20mm (10mm się nie opłaca)

Jeżeli ma być piec na spodzie tylnej półki to weź lepiej 5m aby go ładnie pochować i puścić boczkiem (żeby nie wisiał jak psu jajca)

Co do dystansów, te co podałeś będziesz musiał ogolić i to dość solidnie (są za grube i jeżeli nie będziesz wysuwał wooferów przed tapicerkę to będzie haczyć o tapicerkę a tego nie chcemy)

Opublikowano
  • Autor

tak wiem że będę je musiał odchudzić, ale chodzi mi o te mocowania czy do stelażu drzwi będą pasować.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Takie pytanko mam,

gdzieś na forum wyczytałem informację, którym progiem najlepiej iść kablem zasilającym a którym sygnałówką, tylko teraz nie mogę tego znaleźć :> :> :> Możecie mi przypomnieć którym progiem puścić zasilający, bo robię troszkę zabudowy i muszę wiedzieć jak ułożyć wzmacniacz

Opublikowano

Lewym lepiej bo masz dobre przejście od kompa ale z prawej będzie krócej bo aku jest z prawej ale nie wiem jak z puszczeniem do kabiny.

Opublikowano
  • Autor

Lewym lepiej bo masz dobre przejście od kompa ale z prawej będzie krócej bo aku jest z prawej ale nie wiem jak z puszczeniem do kabiny.

Nie o to mi chodziło :>

Kabel sygnałowy musi iść oddzielnie od kabli zasilających. Którym progiem puścić kabel sygnałowy (który próg ma mniej kabli) ?

Opublikowano

Sygnałowe pociągnij prawym

Opublikowano

nie ma różnicy który próg ma mniej kabli, musi iść przeciwnym progiem niż zasilanie i to wszystko, a głośnikowe dobrze jest puścić środkiem.[br]

Opublikowano

nie ma różnicy który próg ma mniej kabli, musi iść przeciwnym progiem niż zasilanie i to wszystko, a głośnikowe dobrze jest puścić środkiem.[br]

Mam rozumieć, że przy układaniu przewodów sygnałowych i głośnikowych bierzemy pod uwagę tylko przewód/przewody zasilający/zasilające wzmacniacz/wzmacniacze ? Pozostała instalacja nas nie interesuje ?

Opublikowano

Zasilające powinny być oddzielone od pozostałych.

A najlepiej jest gdy każda wiązka poszczególnych kabli idzie osobnym torem.

Opublikowano
  • Autor

Czyli lepiej puścić kabel sygnalowy z głośnikowymi jednym progiem (prawym) a zasilający oddzielnie (lewym progiem) ? zgadza się?

nie będzie zakłóceń przy puszczeniu jednym progiem sygnałówki i głośnikowych?

Opublikowano

Trudno powiedzieć. Jeżeli bd w peszlu i nie bd to jakieś bazarowe druciki to powinno być OK.