Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AWT] Pasek rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkie koleżanki i kolegów :)

Przeczytałem ze 1,8T wymiana paska rozrządu jest co 90000km. Natomiast dzis się dowiedziałem, że owszem co 90000 ale nie rzadziej niż co 5 lat. Co Wy na to? Jest tak czy nie?

I moje 2 pytanie: Co przy okazji paska rozrządu nalezy wymienić dla św. spokoju żeby było OK?

Dziekuję i Pozdrawiam,

Tonik

Opublikowano

Z paskiem należy dodatkowo wymienić napinacz.

Opublikowano

No i pompke też, jeżeli zużyta, napinacz, rolki, pasek, pompke... musisz zajrzeć i sprawdzić jaki stan ogółem jest. :good:

pompke wody oczywiscie.

Opublikowano

Z tą pompą to bez przesady, jeżeli jest w dobrym stanie to szkoda kasy - ja nie wymieniałem pompy przy wymianie paska rozrządu. Samochód na 12 lat i podejrzewam, że poprzedni właściciel też pompy nie ruszał.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi. Ale czy ktoś podpowie jak to wygląda z częstotliwością wymiany? Rzeczywiście co 5 lat lub 90000km?

wEdzr.jpg

Opublikowano

u mnie mechanik sprawdzał to tak, że poprostu zaglądał na pasek i jak jeszcze były litery w dobrym stanie to powiedział że jeszcze ze 30-40 tysięcy zrobie. A jeżeli pasek jest zużyty że nawet pół litery na nim nie widać no to chyba pora na wymianke kolego :) Chyba że orientujesz się kiedy był ostatnio wymieniany no to zmień go tak jak radzi producent poszukaj w necie.

Z tą pompą to bez przesady, jeżeli jest w dobrym stanie to szkoda kasy - ja nie wymieniałem pompy przy wymianie paska rozrządu. Samochód na 12 lat i podejrzewam, że poprzedni właściciel też pompy nie ruszał.

Dlatego mu powiezdziałem żeby rozebrał samochód i zajrzał tam i wtedy się okaże co i jak... może pora na pompke też, z rozrządem nie ma co czekać, lepiej wcześniej niż później, bo w tym przypadku nie ma powiedzenia " lepiej późno niż wcale ", jak Ci trachnie pół silnika to będzie kaszanka. Ogółem trzeba zajrzeć i stwierdzić a jak się nie znasz to pogadaj z kimś kto się zna i niech Ci to obczai, bo warto teraz się przekonać.