Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Olej w dolocie do IC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od razu zaznaczam, że nie jestem fachowcem i mogę trochę mylić pojęcia :wink4:

Przy wymianie rozrządu mechanik stwierdził, że regeneracji wymaga turbina (całkowity koszt 1400 zł). Pokazał mi, że w takim grubym wężu/rurce która prowadzi z turbiny do intercoolera jest olej. Stwierdził, że po tym jak rozłączył ten wąż to wypłyneło ze 3 setki oleju (to jest dla mnie dziwne bo nie zuważyłem spadku jego poziomu, chociaż może nie zwracałem tak uwagi). Kazał mi jeździć i obserwować co dzieje się ze stanem oleju. Codziennie rano przed pierwszym uruchomieniem silnika mierzyłem stan i jest bez zmian. Fakt, że to tylko parę dni i mało kilometrów przejechanych ale dziś po ponownym sprawdzeniu tej rury/węża znowu pokapało olejem. Jego wniosek Turbina. Poczytałem trochę w necie, że nie musi to jednak być turbo tylko coś o odmie wspominali (dla mnie to czarna magia).

Czy ktoś może mi w prosty sposób wytłumaczyć jak sprawdzić czy to z tej odmy czy jednak z turbo?

Nie uśmiecha mi się wydawać 1400 zł jeśli nie miałoby to nic poprawić.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Opublikowano

wypnij wąż od turbo, tak żeby mieć dostęp do wirnika sprężarki i sprawdź luzy na tym wirniku

zrób logi

Opublikowano
  • Autor

niestety brak odpowiedniego sprzętu żeby zrobić logi :confused4:

dodam, że praca turbo wg mnie jest normalna, samochód nie zamula, zbiera się odpowiednio (na tyle na ile pozwala mu jego moc) i nigdy bym nie przypuszczał, że coś z turbiną może być nie tak... z własnej woli to bym nie zaglądał do dolotu ale jakoś mechanik tam zajrzał i stwierdził to co opisałem powyżej

Opublikowano

Moja rada: nigdy do końca nie wierz mechanikom albo inaczej ufaj i sprawdzaj.

Mechanik jak tylko widzi, że właściciel auta nie ma pojęcia to może go tak załatwić :gwizdanie:

I nawet jak inny powie, że wymiana turbiny była niepotrzebna to ten może się uprzeć i mówić, że olej leje się litrami, że podpinał pod komputer i wyszło że turbina jest uszkodzona :bla: :bla: :bla:

Olej gościa, podjedź na spot albo umów się z kimś ogarniętym z okolicy - zróbcie logi i wszystko będzie jasne.

Opublikowano

olej w ukladzie jak u kazdego z nas. założysz nowe turbo nie regenerowane tez będziesz miał olej w układzie-to nieuniknione, w turbinie nie ma gumowych uszczelnień czy jakiś uszczelek na ośce i nie ma bata aby to nie przepościło oleju. po za tym mechanikowi coś się poeroliło 300ml...?? prędzej 30ml!! jak by to było 300ml uwierz ze w tym momencie nie masz turbiny ! tak jak kolo wyzej napisał

Mechanik jak tylko widzi, że właściciel auta nie ma pojęcia to może go tak załatwić

poprostu gosc chce wiecej chleba... i kutafon zdzierca serca nie ma łach.
Opublikowano
  • Autor

Mechanik jak tylko widzi, że właściciel auta nie ma pojęcia to może go tak załatwić :gwizdanie:

I nawet jak inny powie, że wymiana turbiny była niepotrzebna to ten może się uprzeć i mówić, że olej leje się litrami, że podpinał pod komputer i wyszło że turbina jest uszkodzona :bla: :bla: :bla:

Olej gościa, podjedź na spot albo umów się z kimś ogarniętym z okolicy - zróbcie logi i wszystko będzie jasne.

czy logi wykluczą pochodzenie oleju z turbo a nie z odmy? mechanik to taki w sumie znajomy więc nie posądzam go o chęć wzbogacenia się moim kosztem, prędziej, że to jedyne co przychodzi mu do głowy więc każe robić regenrację. muszę poszukać kogoś z kuj-pom kto kto mi pomoże z tymi logami :)

P.S. Ile kosztuje zrobienie logów? Może opłaca się kupić odpowiedni sprzęt (laptopa już mam)? :naughty:

Opublikowano

czy logi wykluczą pochodzenie oleju z turbo a nie z odmy? mechanik to taki w sumie znajomy więc nie posądzam go o chęć wzbogacenia się moim kosztem, prędziej, że to jedyne co przychodzi mu do głowy więc każe robić regenrację. muszę poszukać kogoś z kuj-pom kto kto mi pomoże z tymi logami :)

Jeśli turbina jest uszkodzona to wyjdzie to w logach. Przy okazji mogą wyjść (ale nie muszą) rzeczy typu termostat, przepływomierz.

Vagiem można sprawdzić bardzo dużo: http://www.a4-klub.pl/smf/tdi_diagnostyka_aktualizacja_30_vii_2008-t18478.0.html

Btw, mechanik to ma być dobry a nie znajomy :wink4:

Opublikowano
  • Autor

dobry mechanik to pojęcie nieco jak dobry lekarz :gwizdanie: 50 % to wyłącznie chybił/trafił a po przeczytaniu (części) posta w linku wyżej stwierdzam że sam się za to nie biorę ;)

Opublikowano

dobry mechanik to pojęcie nieco jak dobry lekarz :gwizdanie: 50 % to wyłącznie chybił/trafił a po przeczytaniu (części) posta w linku wyżej stwierdzam że sam się za to nie biorę ;)

Dobry mechanik, sam wszystko sprawdzi i nie rzuca tekstami turbinę trzeba wymienić ale jeszcze można jeździć. To są właśnie opinie na chybił trafił. Takim mechanikiem to i ja mogę być.

Przykładowo: ucieka płyn chłodniczy. Kiepski mechanik powie: to pewnie uszczelka pod głowicą.

A dobry mechanik powie: trzeba sprawdzić szczelność całego układu a uszczelka pod głowicą to ostateczność.

Twój mechanik zobaczył olej w IC i od razu palnął, że to turbina. A jak sam poszukałeś informacji to przekonałeś się o tym, że turbina to ostateczność.

Vagowanie wydaje się trudne ale jak masz laptopa, kupujesz kabel i sprawdzasz. Interpretacja wyników jest trudniejsza ale od tego jest forum :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Dobry mechanik, sam wszystko sprawdzi i nie rzuca tekstami turbinę trzeba wymienić ale jeszcze można jeździć. To są właśnie opinie na chybił trafił. Takim mechanikiem to i ja mogę być.

Przykładowo: ucieka płyn chłodniczy. Kiepski mechanik powie: to pewnie uszczelka pod głowicą.

A dobry mechanik powie: trzeba sprawdzić szczelność całego układu a uszczelka pod głowicą to ostateczność.

Twój mechanik zobaczył olej w IC i od razu palnął, że to turbina. A jak sam poszukałeś informacji to przekonałeś się o tym, że turbina to ostateczność.

Vagowanie wydaje się trudne ale jak masz laptopa, kupujesz kabel i sprawdzasz. Interpretacja wyników jest trudniejsza ale od tego jest forum :wink4:

Troszkę na komputerach się znam to może i to jakoś ogarnę :) Poleć mi tylko jakiś kabel żeby to w miarę chodziło :)

Opublikowano

Troszkę na komputerach się znam to może i to jakoś ogarnę :) Poleć mi tylko jakiś kabel żeby to w miarę chodziło :)

Kurde do b6 jest inny niż do b5. Ale tu jest wątek http://www.a4-klub.pl/smf/all_vagcom_jaki_kupic-t4810.0.html.

Ja kupowałem na allegro od użytkownika viaken_pl. Wysyłka trochę się opóźniła mimo, że zamówiłem kurierską ale reszta bez zarzutów. Większość klubowiczów kupowała kable od tego użytkownika.

Opublikowano
  • Autor

trochę się boję kupować z allegro kabel za 30 zł :) muszę o tym troszkę poczytać, dzięki za pomoc :good: