Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Prawdopodobnie uszkodzony mechanizm różnicowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ruszając na skrzyżowaniu usłyszałem zgrzyt i auto stoi w miejscu :shocked: pomyślałem, że to przegub i po scholowaniu mnie na kanał okazało się, że lewa półoś się nie kręci - podejrzenie padło na przegób wewnętrzny ale po rozebraniu go jest wszystko ok. Kręcąc tymi końcówkami przy skrzyni biegów ( do których jest prykrecony przegub wew.) jedna się kręci w prawo a druga w lewo - i przytrzymując jedną z nich drugą moge kręcić do bólu - czy nie powinno być tak, ze jak kręce jedną to drugiej nie powinienem zatrzymać?

Co sie stało bo już nie wiem :mysli:

Opublikowano

Mechanizm różnicowy tak działa że jak jedno koło się kręci to drugie możesz spokojnie zatrzymać i na odwrót.Jeśli po odkręceniu przegubu skrzynia zachowuje się tak jak opisałeś że kręci się normalnie to jeszcze raz zobacz przegub czy napewno jest dobry bo coś mi się zdaje że nie :cool1: Poskładaj wszytko do kupy i na kanał i zobaczył co się dzieje jak auto rusza która półoś się kręci czy jest zgrzyt itp. Opisz jak zachowuje się auto podczas ruszania czy w ogóle rusza to coś poradzimy :cool1:

Opublikowano

przegub ok... hmm na pewno?? przegób moze byc cały- ALE !!! wieloklin(frez) jest na 100% nie zrezany?? bo kilka razy robiłem taka usterke ze wyrobiony był frez na półosi. z tym ze wtedy do wyminay półoś i przegób

co do skrzyni- jeśli 1 trzymasz a 2gą kręcisz do bólu to mechanizm różnicowy tak działa. a zapnij 1 bieg i spróbuj zakręcic oboma flanszmi w tym samym kierunku. bowinien byc spory opór jesli bedzie lekko i w tym bedzie czuc jakies przeskakiwanie na trybach to mogły poleciec tryby na 1wszym biegu.

Opublikowano
  • Autor

przegub ok... hmm na pewno?? przegób moze byc cały- ALE !!! wieloklin(frez) jest na 100% nie zrezany?? bo kilka razy robiłem taka usterke ze wyrobiony był frez na półosi. z tym ze wtedy do wyminay półoś i przegób

co do skrzyni- jeśli 1 trzymasz a 2gą kręcisz do bólu to mechanizm różnicowy tak działa. a zapnij 1 bieg i spróbuj zakręcic oboma flanszmi w tym samym kierunku. bowinien byc spory opór jesli bedzie lekko i w tym bedzie czuc jakies przeskakiwanie na trybach to mogły poleciec tryby na 1wszym biegu.

Racja - padł frez na półosi z prawej strony - dopiero dzisiaj to zlokalizowałem bo pełno tam smaru i nic nie było widać. Teraz wymiana na nowy przegub i półoś i mam nadzieje, że będzie grało :good:

Dzięki za podpowiedzi.