Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wiatrak od chłodnicy chodzi nierówno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem wiatrak od chłodnicy podczas odpalania silnika wpada w dziwne drgania i chodzi nierowno. Przy wylaczonym silniku sprawdzalem go ruszajac nim na boki i okazalo sie ze duze luzy. Nie wiem co moze byc tego przyczyna, czy jest tam jakies łozysko? Prosze o pomoc. Mam jeszcze jeden problem chciałbym wymienic caly wiatrak czy moglby mi ktos podac link na allegro do tej czesci? szukalem w " ukladzie chlodzenia -> wiatraki " ale byly tam tylko same "smigła" bez mechanizmu. Czy ma ktos moze schemat ukladu chlodzenia do silnika 1.9 TDI 110 KM ?

Dzieki za pomoc, pozdrawiam serdecznie :hi:

Opublikowano

Masz uszkodzone wisko i radze je wymienić jak najszybciej bo jak się rozleci to koszty naprawy mogą się powiększą choćby o chłodnicę. Tu masz linka do przykładowej aukcji sprzęgła wiskotycznego do a4 http://moto.allegro.pl/item1099670735_audi_a4_a6_vw_passat_b5_1_9_tdi_berr_nowe_sprzego.html. Jeżeli będziesz kupował to szukaj tylko BEHR-a są oczywiście tańsze ale znam przypadek jak koleś kupił sobie coś takiego do BMW i sie okazało, że wisko nie działa juz od samego początku.

Opublikowano

link nie chula

Opublikowano
  • Autor

Acha czyli to jest sprzeglo wiskotycze, mozecie podpowiedZiec co moze byc przyczyna uszkodzenia? poprostu wyrobienie ?

Opublikowano

Powodem dużego luzu wentylatora visco jest wyrobione łożysko w visco. Tego łożyska nie da się wymienić i trzeba wymienić całe visco. Jeszcze jedno, rozumiem, że samo śmigło jest dobrze przykręcone do visco i nie ma luzów, tylko jest luz w samym visco.

• 1 rok później...
Opublikowano

Nie chcę zaczynać nowego wątku, więc tu się dopiszę. Mam problem z wykręceniem visco. Strasznie mocno przykręcone. Do zablokowywania używałem wierteł 5mm, wszystkie pękały ;/ . Jak można to rozwiązać ? Jakieś praktyczne rady bym prosił.