Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Prawidłowe logowanie - kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Panowie w wątku jak diagnozować (http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=18478.0) autko jest napisane co logować:

"grupy normalnie: 000, 001, 003, 004, 007, 008, 010, 011, 013, 014, 018, 023.

grupy Basic Settings: 000, 003, 004, 011:"

Tylko czytając dalej mi odznaczyły się tylko grupy oznaczone na czerwono, więc po co logować resztę?? mógłby mi ktoś wyjaśnić co można odczytać z grup:

grupy normalnie: 001, 004, 013, 014, 018, 023.

grupy Basic Settings: 000, 004

No i ostatnie pytanie, te wszystkie grupy odczytujemy poprzez wejście do 01-Enige, 08-Meas. Blocks-08 (dla grup normalnych), i Basic Settings-04 (Dla BS)?? To co teraz napisałem nie dotyczy sprawdzania termostatu, bo tam jest wyraźnie napisane że należy wejść w instruments, ale w pozostałych przypadkach autor mówi o grupie 01-Enige?

No i chiałem zwrócić uwagę że nie wszytkie jpg sie wyświetlają.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Co jakie grupy pokazują masz opisane w tym linku : http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=347&start=0

dla silnika na pompie wtryskowej grupy 018 i 023 są nieistotne,

grupa 000 w trybie Basic Settings pozwala m.in. na ustalenie wartości ustawienia wyprzedzenia kąta wtrysku - bardzo istotna wartość,

wszystkie ww. grupy dotyczą tylko i wyłącznie 01 Engine czyli odczyty ze sterownika silnika a nie pozostałych sterowników,

jeśli chodzi o logowanie czy też tylko samo sprawdzenie wartości grup w trybie Basic Settings to lepiej zamiast wejść w 04 Basic Settings jest wejść w każdą grupę w zwykłym trybie czyli 08 Measuring Blocks a następnie kliknąć na ikonkę w dolnym lewym rogu "Switch to Basic Settings".

Opublikowano
  • Autor

Sztomel jak zawsze guru. Dzięki za linka, a jeszcze tak na marginesie, masz jakąś stronkę gdzie opisane są szczegółowe dane silników (czyli kąty, zapłon itp), bo ja mam trochę nietypowy silnik i przeważnie nigdzie go nie ma podawanego jako przykład (silniik AFF 75KM), Ostatnio miałem awarię i autko przeszło przez 4 mechaników i dopiero 4 zdiagnozował przyczynę jednak zanim autko trafiło do speca to pozostałych 3 zdążyło już namieszać w ustawieniach i teraz silnik chodzi jak traktor (klekocze jak diesel z lat 70-80), a wcześniej chodził ładnie miękko.

Jeden z mechaników mi przestawiał zapłon i podejrzewam że ustawił nie od tego silnika.

Opublikowano

Nie posiadam takich danych, interesujące Cię wartości w blokach mógłby podać ktoś kto ma ten sam silnik i oczywiście Vaga aby je odczytać, klekotanie to właśnie efekt złego ustawienia kąta wtrysku ale mając Vaga wystarczy wejść w 000 w trybie Basic Settings a następnie kliknąć na ikonkę w prawym dolnym rogu "TDI Timming" a następnie wybrać rodzaj silnika na AFF i patrzeć czy dwie krzyżujące się żółte linie przecinają się na tej środkowej z trzech linii - pomiar oczywiście na rozgrzanym silniku.

Opublikowano
  • Autor

Nie posiadam takich danych, interesujące Cię wartości w blokach mógłby podać ktoś kto ma ten sam silnik i oczywiście Vaga aby je odczytać, klekotanie to właśnie efekt złego ustawienia kąta wtrysku ale mając Vaga wystarczy wejść w 000 w trybie Basic Settings a następnie kliknąć na ikonkę w prawym dolnym rogu "TDI Timming" a następnie wybrać rodzaj silnika na AFF i patrzeć czy dwie krzyżujące się żółte linie przecinają się na tej środkowej z trzech linii - pomiar oczywiście na rozgrzanym silniku.

Dzięki, po raz kolejny mi pomogłeś, chyba się na te piwa nie wypłacę jak się spotkamy na jakimś spocie.[br]Dopisany: 29 Lipiec 2010, 14:16_________________________________________________Ok. Zrobiłem "PRT SC", ze zdań sztomela wnioskuje że jest ustawienie do d*py:

zaplon.th.jpg

Czy to co widzicie szkodzi silnikowi??[br]Dopisany: 31 Lipiec 2010, 18:11_________________________________________________Aha, a co jest na osiach?? Na jednej pisze fuel temp. Czy to jest temperatura zapłonu paliwa?? A druga wartość 44 to pewnie jest ten kąt który ustawiamy??

Jeżeli tak to czy temperatura zapłonu paliwa jest jednakowa w lecie i zimie??