Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Klima przestaje chłodzić po ok.15 min

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z klimatyzacją w Audi A4 B7 2005r 2.0tdi. Problem jest dość złożony, ponieważ w trakcie jazdy na krótkich dystansach jest wszystko ok. klima chłodzi bez żadnych problemów. Problem zaczyna się, kiedy wyjeżdżamy za miasto. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów z kratek nawiewowych stopniowo zaczyna się zmniejszać siła nadmuchu.

Następnie dochodzi do takiej sytuacji, że z kratek nawiewowych nic nie dmucha, nawet jak dmuchawę zwiększy się na najwyższe obroty to i tak nic nie chłodzi. Słychać obroty dmuchawy, ale tak jak by coś blokowało. Przewody od klimy są aż białe tak bardzo zamarznięte nie oszronione . Po zatrzymaniu auta ( bez gaszenia silnika ) i odczekaniu ok.30 sekund widać jak z podwozia spływa woda, ale nagle duża ilość. Wsiadamy do auta jedziemy dalej, klima na początku działa jak należy a po przejechaniu kilkunastu kilometrów zaczyna się tak jak opisałem wcześniej.

Naprawy jakie zostały wykonane to:

Regeneracja sprężarki, wymiana zaworu rozprężnego, wymiana osuszacza.

Proszę o pomoc.

Opublikowano

te naprawy to zostały wykonane z powodu tych problemów które masz, czy po prostu sprężarka nie dawała już rady?

Kiedyś było inaczej? od kiedy się pogorszyło?

Opublikowano
  • Autor

Regeneracja sprężarki została wykonana dlatego,że klima chłodziła tylko w czasie jazdy. Po zatrzymaniu auta np. na światłach z kratek zaczynało dmuchać ciepłe powietrze. Wymiana osuszacza i zaworu rozprężnego została wykonana po tym jak po przejechaniu kilkinastu kilometrów na trasie przestawała chłodzić.

Opublikowano

[...] Wymiana osuszacza i zaworu rozprężnego została wykonana po tym jak po przejechaniu kilkinastu kilometrów na trasie przestawała chłodzić.

Czyli po wymianie osuszacza i zaworu objawy nie ustąpiły? :mysli: Bo tak piszesz w pierwszym poście....
Opublikowano
  • Autor

Tak, wymiana osuszacza i zaworu rozprężnego nie dała poprawy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A kolegę z Elbląga chyba ktos naciągnął na koszty przy tej klimie.

Opublikowano

A kolegę z Elblą chyba ktos naciągnął na koszty przy tej klimie.

No właśnie. Dlatego o tym pisałem...

[...] Wymiana osuszacza i zaworu rozprężnego została wykonana po tym jak po przejechaniu kilkinastu kilometrów na trasie przestawała chłodzić.

Czyli po wymianie osuszacza i zaworu objawy nie ustąpiły? :mysli: Bo tak piszesz w pierwszym poście....

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

A kolegę z Elbląga chyba ktos naciągnął na koszty przy tej klimie.

co przez to rozumiesz?Miałem te same objawy + błąd elektrozaworu. Wymieniłem go i osuszacz i chodzi jak tralala :naughty: