Arew

Pasjonat
  • Zawartość

    10
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Komentarze sprzedającego

  • 0
  • 0
  • 0

Reputacja

0

O Arew

    Informacje

    • Imię
      Artur
    • Lokalizacja
      Siedlce

    Auto

    • Model
      A4 B6
    • Nadwozie
      Avant
    • Rocznik
      2002
    • Silnik
      2.0 E
    • Kod silnika
      ALT
    • Napęd
      FWD
    • Skrzynia
      Manual
    • Paliwo
      PB

    Ostatnie wizyty

    204 wyświetleń profilu
    1. Mam ogromny problem z moim B6. W zeszłym tygodniu po przejechaniu 300 kilometrów i wyjściu z samochodu okazało się, że wentylator pracuje. Myśląc, że się schładza po trasie zamknąłem go. Wróciłem po jakimś czasie, okazało się, że wentylator pracuje, a akumulator jest rozładowany, odpaliliśmy na popych. Wentylator włączał się co kilkanaście sekund i gasł. Wyjąłem bezpiecznik i przez tydzień ruszając w trasę wkładałem go i wyjmowałem na postoju. Kilka dni temu odpalając samochód zaobserwowałem bardzo mocne falowanie obrotów powiązane z praktycznie brakiem reakcji na pedał gazu. Samochód można było prowadzić jedynie na 1 biegu, max 2, jednak nie przy większej prędkości obrotowej niż 2000 obr/min, samochód bardzo mocno szarpał. Po włączeniu na luz po chwili gasł, a z rozruchem miał problem. Oczywiście pojawiły się błędy EPC, oraz wykrzyknik otoczony strzałką w trójkącie, samochód jest w LPG i od dłuższego czasu świecił CHECK. Przed tym wszystkim przez jakieś 2 tygodnie z tyłu samochodu słyszalna była głośniejsza praca pompki paliwa. Odczytałem kilkoma ustrojstwami. Wiele wskazywało na czujniki (wału korbowego lub wałka rozrządu). Mechanik wskazał bardziej na wałek rozrządu (u niego błąd był opisany jako przestawienie rozrządu). Wymieniłem czujnik. Nie pomogło, wymieniłem też ten od wału korbowego co również nie dało pozytywnych rezultatów. Jakoś go odpaliłem i zostawiłem u mechanika. Cewki i świece wykluczam bo usterka zaistniała nagle, a wcześniej miałem uszkodzoną cewkę i objawy były inne i można było jechać, a samochód na pedał gazu reagował. Samochód tak samo zachowuje się na gazie i benzynie. Widziałem, że jest wiele tematów dotyczących podobnych objawów, jednak niewiele z nich się dowiedziałem. Takiego samego problemu nie znalazłem. Niektórzy z Was mogli jeździć, ja gdybym chciał to max na 2 biegu do 2 k obrotów, co uniemożliwia jazdę. Każdorazowy rozruch jest też kłopotliwy. Zdjęcie 1 pokazuje błędy po pierwszym odczycie (najbardziej obszerna lista na ekranie komputera). Zdjęcie nr 2 po wykasowaniu poprzednich (też ekran komputera). Zdjęcia nr 3 i 4 są z innego urządzenia.
    2. Od jakiegoś czasu podczas rozruchu, słyszalny jest dziwny dźwięk z okolic silnika. Dzieje się tak tylko wówczas, kiedy silnik jest zimny. Myślałem, że problem dotyczy zawieszajacego się bendiksa w rozrusznika. Poddalem go regeneracji, a problem nie zniknął. W załączniku nagranie z dźwiękiem. Może macie jakieś pomysły co się może dziać... Głos0009.aac
    3. Arew

      Ok. W takim razie zacznę od przewodów. Boczek już prawie zdjęty. Dziś odpuszczam Zawartość dodana 2 minutes later Salamon Twoją diagnoza okazała się trafna! 3 przewody przerwane, dwa już naderwane... Polutowałem i jest ok. Jednak jakość tych kabelków jest marna. Nigdy w żadnym samochodzie z czymś takim się nie spotkałem. Jeszcze raz dzięki
    4. Arew

      Ok. W takim razie zacznę od przewodów. Boczek już prawie zdjęty. Dziś odpuszczam
    5. Arew

      Kupiłem moduł o tym samym oznaczeniu. Wg jednego z tematów powinno być zaprogramowane jak u mnie. Na te błędy rzuciłem okiem i nie zapisałem... Odbiorę się jutro do boczku i wiązki. Podobno mogły zamknąć przyciski na drzwiach i doszło do zwarcia. Muszę to jutro też sprawdzić.
    6. Arew

      Kupiłem używany, podobno sprawny moduł. Po jego włożeniu jedyne co się zmieniło to to, że po przekręceniu kluczyka, lampki pod sufitem gasną, a po jego wyjęciu ze stacyjki włączają się. Nadal nie działają szyby, lusterka, zamyka troje drzwi z pilota, nie działa podświetlenie przycisków szyb na drzwiach kierowcy (czerwona lampka na nich świeci się po ich otwarciu). Jak zdiagnozować, gdzie leży przyczyna tych problemów... Zawartość dodana 1 minute later Po podłączeniu jest widoczny. Komputer pokazuje błędy. Kupiłem używany, podobno sprawny moduł. Po jego włożeniu jedyne co się zmieniło to to, że po przekręceniu kluczyka, lampki pod sufitem gasną, a po jego wyjęciu ze stacyjki włączają się. Nadal nie działają szyby, lusterka, zamyka troje drzwi z pilota, nie działa podświetlenie przycisków szyb na drzwiach kierowcy (czerwona lampka na nich świeci się po ich otwarciu). Jak zdiagnozować, gdzie leży przyczyna tych problemów... Zawartość dodana 7 minutes later Jeszcze jedno, czy jeśli mój moduł jest zły i włożyłbym sprawny to powinny zacząć działać szyby i lusterka? Wiem, że kluczyki trzeba zaprogramować, jednak może chociaż te szyby i lusterka powinny działać, a może po podmiance powinienem odłączyć na chwilę akumulator?
    7. Arew

      Wymontowałem ten moduł. Jest suchutki, woda na gąbkach pod wykładziną, jednak kałuży nie ma, bezpiecznik ok. Odłączyłem kostki, podłączyłem ponownie i jedyny efekt to brak możliwości otwarcia drzwi bagażnika z pilota... Po podłączeniu komputer go widzi, pokazuje błędy o drzwiach, szybach itd. Jadę do innego fachowca...
    8. Arew

      Swoją drogą gdzie jest ten moduł? Jedni piszą, że trzeba demontować fotel kierowcy, inni, że w okolicy pedału sprzęgła...
    9. Arew

      Dzięki za podpowiedzi. Pojadę dziś pod komputer. Spróbuję to wymontować może osuszyć itd. Pod nogami kierowcy nie jest mokro, trochę wilgoci jest. Jeszcze dokładnie sprawdzę te odpływy itd.
    10. Witam Dziś rano po wejściu do samochodu i zamknięciu drzwi, zauważyłem, że lampki pod sufitem nie zgasły. Przy próbie otwarcia szyby, okazało się, że się nie otwiera (nie działa przód i tył z żadnego przycisku), nie działają lusterka i brak jest podświetlenia przycisków na drzwiach kierowcy. Dodatkowo z pilota zamyka i otwiera jedynie 3 drzwi (bez kierowcy), a przy zamykaniu kierunkowskazy nie migają. Wyświetlacz nie wskazuje otwarcia drzwi kierowcy. Bezpieczniki sprawdziłem, po wymianie jednego przepalonego nic się nie zmieniło. Czytałem coś o module komfortu, czy to on może być winny zamieszania? Pozdrawiam