Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] 1.8 PB głośny silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, od kilku dni prześladuje mnie taki problem ( być może to tylko mój wyczulony słuch ) jadąc spokojnie tak do max 2tys obrotów silnik pracuje cicho, zaś jak troszeczke wcisne pedał gazu to silnik zaczyna jakoś tak "wściekle pracować" chodzi mi głównie o dźwiek pracy. Dźwięk dochodzi z prawej strony z pod schowka takie mam wrażenie. To że silnik pracuje głośniej przy wyższych obrotach to logiczne ale w tym przypadku jest to znacznie głośniej niż wcześniej... nie mam zupełnie pojęcia o co chodzi, z olejem wszystko gra, sprawdzałem poziom to jest max. Dzieje się tak na każdym biegu tak ok. od 2-2,5tys obrotów jest to strasznie wzmożona praca, wręcz przeraźliwy odgłos... :blink:

Wiecie co tu się dzieje?

Opublikowano

Dziury w wydechu nie ma? Nieszczelna puszka filtra albo stożkowy filtr może dawać bardzo głośne szmery ssania, które słychać jako swojego rodzaju ryk mniej więcej z tego miejsca skąd słyszysz hałas.

Opublikowano
  • Autor

nie no dziury w wydechu raczej nie ma. Dziwne zjawisko, trochę mnie to zmartwiło. Generalnie nie ma żadnych ubytków mocy czy coś w tym kierunku, jest tylko powyżej 2-2,5tys straszny ryk jakbym miał z 6k obrotów już a mam 3,5. [br]Dopisany: 16 Wrzesień 2010, 17:41_________________________________________________I jestem niemal pewny że dźwiek właśnie dochodzi z pod schowka, gdzieś z tamtej strony.

Opublikowano

Spod schowka to dziwne, ale właśnie z prawej strony przy masce masz puchę filtra i dalej przewód do kolektora, może tam jest dziura. Chociaż sądzę, że gdyby ciągnęło lewe powietrze za przepływomierzem to działyby się cuda wianki z pracą silnika. Przyjrzałbym się puszcze filtra powietrza cyz na pewno wszystko jest z nią ok. Nikt nie grzebał w ostatnim czasie przy aucie?

Opublikowano
  • Autor

Nie grzebał nikt nic, wydaje mi się że to się stało tak z "dnia na dzień". Dźwiek nie mówię że na pewno wychodzi z pod schowka, tylko gdzieś z tych stron właśnie - to jest tak jakbym miał silnik w środku. Tak jakby nie było tej ścianki pod schowkiem za która zaraz jest silnik.

ta pucha jest po prawej stronie pod maską ? z wieszchu ?

Opublikowano

Po prawej stronie, z przodu przy lampie. Od niej biegnie do kolektora ssącego elastyczna rura. Przepatrz te elementy pod kątem nieszczelności i zobacz jak wygląda wkład filtra powietrza.

Opublikowano
  • Autor

hm... jakiś czas temu wyjmowałem ten plastik... bo chyba żarówe zmieniałem właśnie lewą patrząć na przód auta czyli prawą od kierowcy, może coś sie tam poluzowało :mysli: ... [br]Dopisany: 16 Wrzesień 2010, 18:19_________________________________________________

Ssbi.jpg

oto chodzi tak?

Opublikowano

Dokładnie o to, podejrzewam że czegoś dobrze nie złożyłeś.

Opublikowano
  • Autor

No możliwe że po jakimś czasie się coś poluzowało i teraz tak się dzieje. Ogólnie w środku taki dziwny zawsze jest odgłos jakby ten samochód miał nie wiem wypalone zawory ? taki dziwaczny dźwiek.. z zewnątrz tego nie słychać ale w środku słychać jakby miało ze 30lat.. nie wiem nawet do czego ten dźwiek porównać, jutro rano albo jeszcze dzisiaj filmik moze zmontuje. to pokaże. [br]Dopisany: 16 Wrzesień 2010, 18:38_________________________________________________Byłem właśnie to sprawdzić to nic związanego z filtrem tam wszystko siedzi jak należy... i nie jest dziurawe. ale mam wrażenie że wydech coś parkocze szczególnie go słychać pod drzwiami kierowcy.. ale co to ma sie do rzeczy skoro z prawej strony mi coś warczy na wyższych obrotach cholera... :wallbash:[br]Dopisany: 16 Wrzesień 2010, 19:19_________________________________________________A jednak to gdzieś w układzie wydechowym dziura jest jakaś.. tak mi się wydawało że to gdzieś z prawej strony ale to właśnie bardziej pod skrzynią biegów... Co teraz z tym zrobić ?? :tongue4:

Opublikowano

Co teraz z tym zrobić ?? :tongue4:

Przyzwyczaić się i czekać aż wypali większą :gwizdanie: chyba wizyta u tłumikarza będzie konieczna.

Opublikowano
  • Autor

nie bądź taki hop do przodu bo ci tyłu zabraknie :polew:

normalnie pytam bo sie nigdy tym nie interesowałem. Ile może kosztować ta pierwsza część tłumika ?i jak ją nazwać?

Opublikowano

Co rozumiesz jako pierwszą część tłumika, łącznik elastyczny- plecionkę? W okolicach skrzyni masz plecionkę. Z robotą taki łącznik powinien kosztować nie więcej niż 100 zł.

Opublikowano
  • Autor

Cholera nie mam jak narazie jak zajrzeć pod samochód ale są to na pewno okolice skrzyni biegów.

Opublikowano

To na 90% plecionka. Ewentualnie puściła jedna śruba łącząca kolektor wydechowy z resztą wydechu i tamtędy pierdzi.

Opublikowano
  • Autor

w poniedziałek podjade do warsztatu gdzie głównie zajmują się naprawą tłumików niech to obczają... ciekawe ile zapłace :confused4: