Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Po zmianie na pompę 11 błędne wskazania spalania na FIS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kodowanie w vag jest poprawne. Czy pompa 11-stka ma inną elektronikę, że FIS mi zaniża spalanie? Pokazywało mi m.in., na prawie pełnym baku, że mogę przejechać 1500km (chciałbym w to wierzyć :kox:)

Ktoś już coś takiego miał? Coś trzeba było po wymianie przekodować?

Opublikowano

A sprawdz czy w tej pompie masz właściwie ustawiony czujnik RSW przez to pompa moze miec nie właściwe info o położeniu nastawnika i przez to źle dobierac dawke wtrysku i to moze równiez powodowac zanizanie spalania na FIS-ie

Opublikowano

A sprawdz czy w tej pompie masz właściwie ustawiony czujnik RSW przez to pompa moze miec nie właściwe info o położeniu nastawnika i przez to źle dobierac dawke wtrysku i to moze równiez powodowac zanizanie spalania na FIS-ie

A co to jesti jak to zrobić? :blink:

A czy może mieć z tym coś wspólnego to, że maksymalnie ile się tylko dało w vagu zmniejszyłem dawkę paliwa?

Opublikowano

Regulacja dawki nie ma tu nic do rzeczy, sprawdz jakie masz niepiecie na czujniku na przekreconej stacyjce i po uruchomieniu.

Opublikowano

dawkę zmniejszyłeś, czyli faktycznie zwiększyłeś do oporu, tak? Taki zabieg właśnie zaniży spalanie na fisie. Trzeba wtedy wejść w adaptację w liczniku i w którejś grupie (nie pamiętam której) jest wartość, którą można modyfikować - w konsekwencji zmieni się wartość spalania. Im większa dawka na pompie (czyli mniejsza na vagu), tym mniejsze spalanie na fisie.

Opublikowano

A jeśli dawkę ustawię w vagu na 32768, czyli powrócę do oryginalnego ustawienia i następnie zmniejszę ją przesuwając nastawnik, to będzie dalej tak samo, czy wróci do normy?