Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Problem z odbojami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Oddałem dzisiaj auto do mechanika w celu wymiany odbojów tylnych amortyzatorów. Kupiłem zestaw odboje+osłony Bilstein za 79zł komplet. Po zdemontowaniu starych części mechnik stwierdził, że nowe częsci nie pasują tj. nowa guma luzem lata w fabrycznym mocowaniu. Popraednio zamontowany odbój (stożek) wchodzi idealnie do mocowania i trzyma się stabilnie. Średnica otworu w mocowaniu to 62mm. Nowe odboje miały kilka mm luzu. Mechanik zmontował starą część i kazał znaleźć właściwą. Pojeździłem po lokalnych sklepach i nigdzie nie znalazłem.

Chciałbym się tym samym zapytać czy ktoś napotkał podobny problem i jak go rozwiązał?

Rok produkcji mojego auta to 1999 ale rok modelowy 2000. Czy mogę mieć jakieś nietypowe mocowania -np.z B6? W sklepie powiedzieli mi, że to co mi dali jest jest do B5 95-00 i nie mieli z tym do tej pory problemu. :mysli:

Opublikowano

może poprzednik zamontował inne amory :mysli:

Opublikowano

Witam. Oddałem dzisiaj auto do mechanika w celu wymiany odbojów tylnych amortyzatorów. Kupiłem zestaw odboje+osłony Bilstein za 79zł komplet. Po zdemontowaniu starych części mechnik stwierdził, że nowe częsci nie pasują tj. nowa guma luzem lata w fabrycznym mocowaniu. Popraednio zamontowany odbój (stożek) wchodzi idealnie do mocowania i trzyma się stabilnie. Średnica otworu w mocowaniu to 62mm. Nowe odboje miały kilka mm luzu. Mechanik zmontował starą część i kazał znaleźć właściwą. Pojeździłem po lokalnych sklepach i nigdzie nie znalazłem.

Chciałbym się tym samym zapytać czy ktoś napotkał podobny problem i jak go rozwiązał?

Rok produkcji mojego auta to 1999 ale rok modelowy 2000. Czy mogę mieć jakieś nietypowe mocowania -np.z B6? W sklepie powiedzieli mi, że to co mi dali jest jest do B5 95-00 i nie mieli z tym do tej pory problemu. :mysli:

Miałem podobny problem w a4 ojca i w zamiennikach nie znalazłem odbojów które trzymały bu się w kielichu. Kupione odboje okleiłem taśmą i wcisnąłem w aluminiowe mocowanie przyklejając dodatkowo sylikonem ale jest to trochę druciarstwo. Jak u siebie wymieniałem te odboje to kupiłem oryginały w firmie Getem jest różnica w cenie w porównaniu do ASO.

Opublikowano
  • Autor

Nikt nie znalazł żadnych zamienników? Rikardo - jaki rocznik tej A4-ki ojca? Orientacyjnie - jak wielka ta różnica w cenie?

Opublikowano

kolego ja miałem ten sam problem. identyczne auto co twoje i tez mi nie pasowały z tyłu odboje, musiałem kupowac drugie. paradoks bo tansze pasowały a te z wyzszej półki nie :disgust: nie wiem jak to jest robione ale miałem ciezko. jak ktos chce to mam do sprzedania odboje. zamienniki są tylko trzeba brac ze soba amortyzator no i ten kielich i mierzyc na żywca

Opublikowano

Nikt nie znalazł żadnych zamienników? Rikardo - jaki rocznik tej A4-ki ojca? Orientacyjnie - jak wielka ta różnica w cenie?

A4 identyczna jak twoja. W ASO obecnie jedna sztuka kosztuje 80 zł, odboje kupowałem w kwietniu i za oba płaciłem ok 120 zł. Dzisiaj sprawdzałem w Getemie i przy obecnym kursie Euro kosztuje 64 zł za jedna sztukę. Jeżeli planujesz pojeździć autem to kup sobie oryginalną część miałem w ręku oryginał i zamiennik i różnica w materiale i jego sprężystości jest widoczna.

Opublikowano
  • Autor

Czy ktoś z Was ma możliwość podania mi numeru oryginalnej części dla tych odbojów? Parametry auta: B5 1.9 TDI AVG 99/00, napęd na przód, standardowe zawieszenie.