Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Jaki silnik benzynowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam 2.0 TFSI z 2005 roku silnik BWE, quattro, manual. Sporo oleju pali około 0,5 litra /1000 km w zimie, w lecie sporo mniej. Zauważyłem też że sporo czasu się rozgrzewa więc ja go nie cisnę przed przejechaniem 12-15 km. Odkąd tak robie to pali tak jak wyżej napisałem, wcześniej palił więcej. Poza tym silnik super. Mam program na ~235 koni i 340 Nm. Po takim zabiegu auto duuuużo zyskało. Naprawdę fajnie lata. Co do spalania to jak raz będąc na jednodniowej delegacji w krakowie (a mieszkam pod wawą) odkryłem, że przyjechałem tam bez portfela czyli bez żadnych dokumentów, pieniędzy, kart no i że mam niewiele ponad 1/3 baku, to powiem Wam, że jest to naprawdę ekonomiczne auto. Jadąc do 110 km/h spaliłem 6,5 litra (kto chce niech wierzy, kto nie chce niech nie wierzy). W warszawskich korkach pali do 13 (aczkolwiek zazwyczaj w okolicach 11,5). Dla mnie po przesiadce z bmw jest zdecydowanie za miękko. No i wspomaganie kierownicy jest zdecydowanie za mocne. W poprzednim samochodzie kierownica chodziła z przyjemnym oporem. W tym zaraz po zakupie jak jeszcze nie byłem przezwyczajony to ciężko mi było prosto pojechać. Znajomy niedawno prowadził moją furkę i miał tak samo. Ogólnie jest to fajny samochód i mimo paru mankamentów polecam.

Opublikowano

Cześć Sławek, jak tam u ciebie z czasem ? To BIAŁE audi powoli "dopomina" sie wymiany napinacza i przy okazji niejako rozrzadu (zapewne). Byłem u Ciebie nie tak dawno ...w tej sprawie. znajdziesz w maju jeden dzień :)

Opublikowano
longerooo pamiętasz może jaki kod silnika masz w aucie?

bgb

---------- Post dopisany at 09:32 ---------- Poprzedni post napisany at 09:29 ----------

Cześć Sławek, jak tam u ciebie z czasem ? To BIAŁE audi powoli "dopomina" sie wymiany napinacza i przy okazji niejako rozrzadu (zapewne). Byłem u Ciebie nie tak dawno ...w tej sprawie. znajdziesz w maju jeden dzień :)

odp na PW

Opublikowano

Też słyszałem że silniki 2.0 tfsi biorą olej. Wiem że na pewno problem dotyczy silników z serii CDN np: CDNC montowanych m.in w A4 B8, A5, Q3. z lat 2008-

Serwis na gwarancji po kilku nieudanych etapach prób rozwiązania problemu tanimi metodami w końcu wymienia pierścienie z tłokami i zużycie spada do 0,1l/1000km

Opublikowano

u mnie pobór oleju od wymiany do wymiany (10000tyś km) to 0,2 litr czyli praktycznie żaden:)problem poboru dotyczy nowszych tfsi stosowanych w B8 które na tysiąc km potrafią od 0,3 do 0,5l wciągnąć!!

Opublikowano

To prawda, z tym że w B8 problem jest nagminny. Natomiast w B7 po prostu czasem się zdarza. U mnie niestety występuje. Nie było też żadnego systemowego rozwiązania tego problemu. Trzeba monitorować i dolewać. Nie jest to wielka tragedia.

Longerooo: pomiędzy 0,3 a 0,5 litra to dopiero na wstępną naprawę się kwalifikuje. Żeby wymienili Ci tłoki musi wciągać ponad 0.5 litra. A na forum audi A5 czytałem o przypadkach gdzie zużycie zbliżało się do 1,5 litra na 1000km.

Opublikowano

Podobno do 0,5 odsyłają klienta z kwitkiem że niby mieści się w normie. Na życzenie klienta zalewają nowy olej i plombują silnik potem po jakimś 1000km zlewają olej i obliczają zużycie. W przypadku jak lekko przekracza te 0,5 tak do +-0,65 wtedy przeprowadzają zazwyczaj nieskuteczny stage 1 naprawy: wymiana zimmeringu na wale, odmy i zmiana softu. Jeśli zużycie spadnie poniżej 0,5 - klient z głowy. Jeśli zużycie oleju w teście przekracza te 0,65 wtedy od razu przeprowadza się stage 2 czyli wymiana tłoków z pierścieniami po czym zużycie zazwyczaj spada do 0,1l/1000km.