Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Niepowtarzalne zamulanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raz na jakiś czas (raz w tygodniu, co drugi dzień) silnik dostaje muła. Na prostej drodze bez wzniesień samochód załadowany w 5 osób nie był w stanie wyciągnąć 130 km/h. Czas przyspieszenia na 5 biegu od 100 km/h do 120 przekroczył 1,5 minuty, redukcja niedużo pomogła. Powrotna jazda odbyła się po 4 godzinach i przeszło. Przyspieszenie normalne nawet dało się wyprzedać, osiągnięcie 160 km/h bezproblemowe. Najbardziej irytujące jest iż to powtarza się znienacka i VAG nic nie pokazuje.1000 km temu wymiana oleju, filtrów.

Opublikowano

istotne w tym wszystkim jest to, czy od momentu przymulenia auto jedzie z takim brakiem dynamiki aż do zgaszenia silnika czy poprawia mu się w trakcie jazdy. Jeśli powrót normalnej dynamiki następuje od razu po ponownym uruchomieniu silnika to łapiesz najzwyczajniejszy tryb awaryjny z powodu niedoładowania lub (co bardziej obstawiam) przeładowania. Faktem jest również to, że nie za każdym razem wejścia w tryb awaryjny, sterownik silnika zapisze błędy. W moim przypadku w przeszłości łapałem tryby awaryjne po przekroczeniu 3000 obrotów na najwyższych biegach (ale nie zawsze) a błędem nie sypał. Błąd pojawił się dopiero za każdym razem po jego kasowaniu jak turbo przeładowywało mi już o 620 mbarów czyli zamiast dmuchać 1950 dmuchało ciągle 2570 mbarów bo zmienna geometria nawet nie drgnęła - kierownice spalin zatarły się w wyrytych bruzdach w bieżni muszli gorącej turbosprężarki w pozycji max. doładowania.

Zwróć zatem uwagę czy w momencie zmulenia silnika jak się od razu zatrzymasz i zgasisz silnik a następnie od razu go ponownie uruchomisz i ruszysz to czy dynamika znowu wróci.

Oczywiście w Twoim turbo nie ma zmiennej geometrii więc problem będzie leżeć tylko i wyłącznie po stronie układu regulacji zaworem upustowym w turbosprężarce.

Opublikowano

kopci??

sprawdź wszystkie węże dolotowe czy nie ma nieszczelności :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem wszystkie węże i rury począwszy od filtru powietrza i skończywszy na sterujących. Typowych dziur nie znalazłem, tylko są krótkie odcinki przewodów w oplocie z włókna pomiędzy wtryskami i one są tłuste. A jeżeli chodzi o kopcenie to bardzo delikatne, prawie niewidoczne. Jakieś dwa lata temu była próba założenia chipu z allegro która okazała się niepowodzeniem. Fizyczne przy przekroczeniu 1500 obr wyskakiwał przewód pomiędzy pierwszym a drugim wtryskiem. Wczoraj przeciągałem samochód powyżej 4000 obr i nic się nie działo. Ale przeważnie jeżdżę w zakresie 1600 do 2500 obr. VAG nie pokazuje żadnego błędu, zastanawiałem się nad wycieczką do ASO u Korzeniowskiego może na ich kompie coś pokaże.

Opublikowano

sprawdź czy w ogóle rusza sie sztanga od regulaora nadcisnieniowego przy turbinnie.

złącz przewody od nadciśnienia przy zaworze N75.i się przejedź.

może tez szwankować zawór EGR.- lub zaworek strojący nim

sprawdzałeś wszystkie wężyki od podciśnienie/nadciśnienia??

Opublikowano

niepowtarzalny = wyjątkowy, nadzwyczajny

to tak a propos tematu wątku :naughty: