Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] problem z załzeniem alarmu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

właśnie walczę z wpieciem się alarmu do centralnego,

wyczytałem i dostałem instrukcję że pompka jest sterowana minusem. (audi z 1995)

wiec wpiąłem się w przewód popielato/biały oraz czerwono/niebieski. alarm wysyłał minus. wiec byłem spokojny o centralke. Ale okazało sie ze jest to porazka, central nie działał, i poczułem lekki swąd. wiec dopiero zaczełem sprawdzać owe przewody. Okazuje się że na czerwono/niebieskim jest cały czas plus, a na popielato/ białym minus, tylko że nie połączonym galwanicznie z masą. gdy wpiąłem miernik było 13V, przy przełaczaniu fabrycznym pilotem jest spadek 1V.

jeszcze jedno sprawdzilem przewody przy pomce i nie ma tam przewodu popielato/bialego

Mam pytanie ?

czy sterowanie pomką jest zmienne tzn. raz plusem raz minusem (zamykanie +, otwieranie -)

czy ktoś podłączał fizycznie alarm do centrala i miał taki przypadek.

Proszę o radę, z góry dziekuje za odpowiedz lub podpowiedz.

A może ma ktoś schemat instalacji?

Opublikowano

Jeżeli działa u Ciebie domykanie szyb z kluczyka bądź z pilota to znajdziesz sterowanie masą (otwórz, zamknij), natomiast jeżeli niema domykanie to będzie pojedynczy kabel sterowany naprzemiennie tak jak pisałeś. W obu przypadkach potrzebne sygnały znajdziesz na słupku u kierowcy. Ja też się naciąłem na ten czerwono/niebieski tyle, że najpierw sprawdzałem miernikiem, więc nic nie spaliłem.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedz mateogda.

Nie mam domykania szyb. sprawdzałem.

popraw mnie jeśli się mylę.

powinienem przeciąć przewód czerwono/niebieski.

zamykanie z centralki podpiąć pod przewód idący do drzwi.

otwieranie z centralki podpiąć pod przewód idący do pomki.

Tylko teraz tak z cetralki wychodzi minus, więc poprzez przekażniki powinienem podać plus.

Opublikowano

powinienem przeciąć przewód czerwono/niebieski.

zamykanie z centralki podpiąć pod przewód idący do drzwi.

otwieranie z centralki podpiąć pod przewód idący do pomki.

Tylko teraz tak z cetralki wychodzi minus, więc poprzez przekażniki powinienem podać plus.

Tak to napewno NIE zadziała!

W zamku jest przełącznik który podaje naprzemiennie plus lub masę w zależność od tego czy zamek jest zamknięty czy otwarty. Zasilanie i masa podane są na stałe i wrasają trzecim kablem w zależności od stanu zamka. Musisz znaleść właśnie ten kabel (z kolorem Ci nie pomogę bo nie pamiętam, a i tak każdorazowo warto sprawdzić miernikiem). Potrzebne będą dwa przekaźniki, które w zależności od potrzeby będą rozwierać ten kabel i podawać potencjał przeciwny. Do sterowania przekaźnikami wykorzystujesz sygnał masy z alarmu. Wystarczą zwykłe samochodowe przekaźniki z przełączaną kotwicą ponieważ w stanie spoczynku kabelek musi mieć przejście żeby wszystkie orginalne funkcje działały.

Opublikowano
  • Autor

Oki. dzięki.

Kostkę znam która to jest wiec poszukam tego przewodu.

Teraz zaczyna to być logiczne.

Opublikowano

Najlepiej to sprawdz jakie kolory kabli wchodzą do zamka w bagażniku. (najlepsze dojście tam jest) a poźniej szukaj tych kabli na słupku po stronie kierowcy. Chociaż nie polecam. Ja się wpinałem w te kable na słupku przy oparciu tylnej kanapy z lewej strony. Tam miałem najlepsze dojście. I bez problemu znalazłem przewody. U mnie sterowanie było minusowe. Na przewodzie od zamykania jak i otwierania u mnie było zawsze +12V jednak jak podasz minus to zamki się otwierają bądz zamykają. W zależności na który przewod podasz minus.

pozdr