Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

GPW wypuszcza swoje akcje!!! Okazja czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nasza GPW niedługo wypuszcza swoje akcje. Od 18 października ruszają zapisy i jak udało mi się wczoraj przeczytać w jakiejś gazecie, tak samo jak w przypadku PZU, będą wprowadzone ograniczenia w postaci 10 000 zł na osobę. Jest to ostatnia prywatyzacja w tym roku przewidziana przez Skarb Państwa. Wielu ma nadzieję, że akcje dadzą zarobić podobną kwotą jak w przypadku PZU czyli ok 10-15% przy zakupie akcji za wspomniane 10 000 zł.

A wy jak uważacie? Będzie to "strzał w 10" czy utopione pieniądze? Ja osobiście zastanawiam się czy by nie kupić 3-4 pakietów, tylko że w przeciwieństwie do PZU gdzie wszyscy od początku mówili o pewnym zarobku, w tym przypadku takiej pewności nikt nie ma. Na razie słyszałem same neutralne spekulacje :mysli: Myślicie, że ta inwestycja ma szanse na zarobienie podobnych pieniędzy jak w przypadku PZU?

Czekam na wasze opinie i proszę o przemyślane odpowiedzi, a nie posty w stylu: "nie wiem ale ciocia Zosia mówiła..." lub "mam 50 zł i chyba kupię jedną akcję"

Proszę nie robić tutaj zbędnego OT, a moderatorów proszę o usuwanie zbędnych komentarzy :cool1:

http://www.money.pl/gielda/raporty/artykul/akcje;gpw;dadza;zarobic;pod;warunkiem;,236,0,690668.html

Opublikowano

Ja bym nie wszedł w akcje GPW. Przynajmniej nie teraz.

Nie jest klarowna sytuacja dotycząca budżetu na 2011 i 2012 rok, gdyż, jak zapowiedział Rostowski, w przypadku relacji długu do PKB zbliżającego się do 55% mogą znów podnieść stawki VAT - a to nie jest sytuacja sprzyjająca stabilnemu rozwojowi polskiej gospodarki i dająca nadzieję na w miarę pewny zysk.

Z drugiej strony - idzie zima, więc na pewno w górę pójdą notowania spółek związanych z górnictwem, energetyką itd. Przed świętami i zapowiadaną podwyżką VAT do końca roku branża handlowa też na zyski narzekać nie będzie.

Pytanie, czy to wystarczy, aby w perspektywie kilku miesięcy na akcjach GPW coś zarobić.

Opublikowano

Ale właśnie mi chodzi bardziej o wzrost wartości akcji taki jak w przypadku PZU. Nie chodzi mi o długoterminowe lokowanie pieniędzy. Bardziej skłaniałem się ku temu, że akcje GPW skoczą o te parenaście % już w pierwszym tygodniu po wejściu akcji na giełdę.

Z tym budżetem to masz zupełną rację ale wg mnie akcje GPW są jakby to powiedzieć długo oczekiwaną "premierą". Poza tym nasza giełda radzi sobie całkiem nieźle i nie ma jakiś drastycznych spadków, a raczej wręcz przeciwnie. Poza tym drugi argument przez Ciebie przytoczony wydaje się być dość trafny i może spowodować niemały wzrost :mysli:

Opublikowano

Z tego co słyszałem na osobę ma przypadać tylko 3500 zł...

Opublikowano

ja wczoraj czytałem w gazecie, że 10 tyś :mysli:

Opublikowano

no rzeczywiście :thumbdown: poza tym trzeba zakładać jeszcze jakieś rachunki papierów wartościowych (może ktoś po krótce wytłumaczy co to jest)

kurde trochę do pupy informacja, bo na tych 3 tyś. to na pewno się za dużo nie zarobi :disgust:

Opublikowano

no rzeczywiście :thumbdown: poza tym trzeba zakładać jeszcze jakieś rachunki papierów wartościowych (może ktoś po krótce wytłumaczy co to jest)

Aby grać na giełdzie, musisz posiadać tzw. rachunek inwestycyjny - takie konto z kasą na obrót akcjami (w uproszczeniu).

Poprzez Biuro Maklerskie składasz dyspozycje zakupu/sprzedaży papierów, a makler za pośrednictwem tego konta dokonuje odpowiednich transakcji. Równocześnie masz wgląd w ilość papierów, ich aktualny kurs, wartość sumaryczną itd. itp.

Rachunek taki możesz założyć jako np. dodatek do konta internetowego lub jako samodzielny rachunek. Najlepiej, jak sam się dowiesz np. w domach maklerskich PKO, Pekao czy BZ WBK.

Opublikowano

aha to już rozumiem, myślałem że to bardziej skomplikowany rachunek ale teraz już rozumiem o co chodzi :cool1:

EOT

czy ktoś ma zamiar zainwestować w GPW? ja się zastanowię chyba nad 3-4 pakietami (oczywiście na różnych członków rodziny :wink4: )

Opublikowano

Cena maksymalna akcji w ofercie GPW wynosi 43 zł :wink4:.

Opublikowano

Wg mnie sporo je wycenili, dodając do tego fakt iż można zapisać się na maksymalnie 100 akcji.. czyli jeden pakiet po 4300 zł co dałoby przy zysku 15% na debiucie jak w przypadku PZU 640zł, minus podatek belki i prowizja domu maklerskiego, dałoby około 500zl... ale czy 15% na debiucie jest realne ciężko powiedzieć, ciekaw jestem ile osób się zapisze i czy będzie redukcja. W przypadku PZU debiut był udany, a w przypadku Taurona już nie, ale dla cierpliwych się opłaciło bo są już 20% do przodu. Wg mnie długoterminowo może się opłacać.

Opublikowano

W sumie na jeden pakiet można się szarpnąć na pewno, bo te 3 tyś to nie aż taka duża kasa :mysli:

Opublikowano

jezeli ktoś ma odłożone pare zł i myśli o zainwestowaniu, polecam kruszce ;)

od jakiegoś czasu inwestuje w srebro i naprawde sie opłaca. przez ostatnie 3 miesiące srebro poszło ponad 30% do góry. mało gdzie można spodziewać się takiego zysku ;)

a ze srebrem sprawa jest o tyle klarowna, że wg największych specjalistów, w związku z niepewną sytuacją na rynkach krajowach (dodrukowywanie pieniędzy przez USA, spodziewana hiperinflacja) srebro i złoto będą szły w góre dużo prędzej niż teraz (chociaz srebro procentowo będzie szło do góry prędzej niż złoto)

szczerze polecam zagłębienie się w ten temat ;)

P.S jeżeli ten post nie powinien się tu znaleźć, proszę o usunięcie