Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Koła 18' i zawias 1BE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Jestem nowy na forum nie zdążyłem jeszcze się przedstawić (na pewno to zrobię ).

Potrzebuję szybkiej porady a mianowicie:

Mam do kupienia felgi Artec 8Jx18H2 i zastanawiam się jakie opony będą najlepsze. Przejrzałem forum jednak nie mogę znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi. Chodzi mi o to czy da rade jeździć na oponie 225/45 bez (obcierki, przytarcia pełnym autem) jaki będzie optymalny rozmiar dla tej felgi i samochodu?? Zależy mi żeby jeździło się jak najbardziej "komfortowo" Teraz mam ori 205/55/16 i jest ok. 225 czy 235 /40 nie będą za twarde?? i jak to się ma do zużycia zawieszenia ?? Z racji tego że w okolicy drogi nie najlepsze a chęć do modyfikacji duża mam teraz spory problem czy brać te 18. profil 45 to zawsze więcej gumy i komfortu chodź jak wyczytałem nie zawsze. Niestety wulkanizatorzy nie mają takich gum na stanie żeby zrobić jakieś przymiarki więc bazuję na waszej wiedzy i doświadczeniu. Bardzo proszę i z góry dziękuje za rady.

Samochód i zawias(-20mm) w opisie.

Opublikowano
Mam do kupienia felgi Artec 8Jx18H2 i zastanawiam się jakie opony będą najlepsze. Przejrzałem forum jednak nie mogę znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi

najlepsze beda 225/40

na reszte pytan odpowiem jak podasz mi ET tych felg :)

Opublikowano
  • Autor

sorki zapomniałem ET35

Opublikowano
Chodzi mi o to czy da rade jeździć na oponie 225/45 bez (obcierki, przytarcia pełnym autem) jaki będzie optymalny rozmiar dla tej felgi i samochodu?? Zależy mi żeby jeździło się jak najbardziej "komfortowo" Teraz mam ori 205/55/16 i jest ok. 225 czy 235 /40 nie będą za twarde??

po tym co napisales polecam ci 235/40

i jak to się ma do zużycia zawieszenia ??

ciezko stwierdzic ile szybciej sie zuzywa/wyrabia ale tym bym sie nie przejmowal

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za szybką odpowiedź :notworthy: . Jutro biorę felgi :) i przez zimę szuka gum 235/40 - tylko pytanie jak będzie w koleinach w porównaniu do 225/40 :) ale tym będę się martwił później :) na pewno wygląd samochodu zrekompensuje pewne niedogodności.

Pozdrawiam :wink4:

Opublikowano

225/40 będa najblizej srednicy tych twoich szesnastek, 235 będą troche większe średnicą więc licznik bedzie delikatnie przekłamywał

Opublikowano
tylko pytanie jak będzie w koleinach w porównaniu do 225/40

bedzie tak samo zle jak na 225/40 :wink4:

225/40 będa najblizej srednicy tych twoich szesnastek, 235 będą troche większe średnicą więc licznik bedzie delikatnie przekłamywał

a bedzie to zauwazalne :?: :)

Opublikowano

zauważalne nie ale na prędkości już będzie przy 100 km/h chyba około 5 czy 7 km przekłamanie o ile dorbze pamiętam bo sprawdzałem to jak kupowałem sobie opony. W sumie kwestia indywidualna juz co wybierzesz. 235 będą troche bardziej komfortowe i bardziej ochronią felge ale to malutka różnica

Opublikowano

zgodnie z fabryczna homologacja przy 18 jest 235x40.

Miałem takie kola u siebie z zawias 1BE i było bardzo ok. Nie była to ani deska ani kanapowoz.

Przez 3 lata jezdzenie ani razu nie uszkodziłem ani felgi ani opony.

Co do homologowanych rozmiarow kol i opon to warto sie ich stosowac, bo w skrajnym przypadku kola niezgodne z homologacja moga posluzyc jako pretekst do np odmowy wyplaty odszkodowania przez ubezpieczyciela. rzeczoznawca moze stwierdzic, ze przyczyna ew wypadku, mimo ze byl on z nie naszej winy, lezy wlasnie po naszej stronie, bo zamontowalismy kola niezgodne z homologacja producenta, ktore mogly miec wplyw na zachowanie pojazdu. jeden taki absurdalny przypadek znam...

Opublikowano

zauważalne nie ale na prędkości już będzie przy 100 km/h chyba około 5 czy 7 km przekłamanie o ile dorbze pamiętam bo sprawdzałem to jak kupowałem sobie opony. W sumie kwestia indywidualna juz co wybierzesz. 235 będą troche bardziej komfortowe i bardziej ochronią felge ale to malutka różnica

takie przeklamanie na "-" jest juz seryjnie :wink4:

zaloz seryjne kola i sprawdz sobie predkosc na liczniku i na GPS :)

Opublikowano

No nie będe się sprzeczał, w każdym razie ja seryjnie miałem 16" i rozmiar opon 205/55 r16 i jak przeliczałem kalkulatorem to najbliżej tej średnicy było 225/40 r18, ale faktycznie w pakiecie s line koła 18 cali były dostępne z oponami 235. Jak dla mnie liczyło się jeszcze żeby auta za bardzo nie zamulić więc nie chciałem jakiś szerokich kapci, nawet myślałem o 215 ale już by był naciąg delikatny i ciężko na naszych drogach mogło by się jeździć

Opublikowano
  • Autor

Przekłamania na liczniku nie są dużym problemem. A więc wybór pada na 235/40 :wink4: W najbliższym czasie postaram się wrzucić fotki samochodu i nowo zakupionych felg :)

Pozdrawiam i dzięki za pomoc :hi:

Opublikowano

na ori rozmiarach też licznik oszukuje więc nie ma co mu wierzyć :wink4: