Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AYM] Delekatne wibracje przy delikatnym przyspieszaniu -(Mutitronic ?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem występuje od ok. dwóch tygodni.Przy delkatnym przyspieszaniu i obr. ok. 1300-1500 czuć delikatne wibracje( takie jak przy przejeżdżaniu przez ,,pralkę" przed skrzyżowaniem) ale nie występują stale czasami cały dzień jest O.K. a następnego dnia znowu są.Na chwilę obecną wymieniona poduszka pod silnikiem i prawa półoś (przgub wew. kaput). Generalnie wibrację są krótkotrwałe ( ok 1-2 sek.) i nigdy ich nie czuć przy dynamiczniejszym ruszeniu.Skrzynia Mutitronic więc mechanicy od razu mówią ,że to wina skrzyni.

Podpowiedzcie gdzie szukać.

Opublikowano

kolego pierwsze , jak serwisowna byla skrzynia, wymiany oleju filtra itd, jaki masz soft czyjest aktualny, jaki przebieg samochodu itp, ja tak mialem miesiac poznije nasilo sie dosc robocizna skrzyni 4 tys + jazda 500km + spanie jhedzenie itakie tam 4500 razem, tyle ze fvat było,

teraz zalatwiłbnym to inaczej, najpierw update softu7 wymiana oleju jesli dalej to samo dopiero rozbieranie skrzyni, przyczyna u mnie słaba wydajnosc pompy oleju w skrzyni,

Opublikowano
  • Autor

Przebieg około 300 t/km skrzynia serwisowana jeszcze we Francji( wymiana sprzęgła na 7-mio lamelowe + sterownik) przy około 240t/km.Ja po zakupie jedynie wymieniłem olej w skrzyni (orginał )Muszę tylko zweryfikować wersje softu sterownika bo tego nie wiem. I niestety nie wiem gdzie w okolicach Łodzi podpiąć (rozsądnie ) VAG-a.Bo w serwisie gdzie wymieniałem olej podpięcie kompa 200zł. i raczej nie wiedzą jak czytać logi.

Opublikowano

stawiam na łańcuch i pompe juz

Opublikowano
  • Autor

Czyli co, nie marnować kasy na aktualizację softu skrzyni? ( bo od tego chciałem zacząć)

Opublikowano

Czyli co, nie marnować kasy na aktualizację softu skrzyni? ( bo od tego chciałem zacząć)

Aktualizuj soft. Niewiele ryzykujesz.

Jak sie ma sprawa z wymiana filtra zewnetrznego? Pompa faktycznie może niedomagac , ale przyczyną może byc właśnie zawalony filtr.

Opublikowano
  • Autor

Filtr nie był wymieniany.

Opublikowano

najpierw, soft, wiem ze wyszły aktualizacje niedawno i moze to cos dac

Opublikowano
  • Autor

A Wiecie może jaki jest koszt aktualizacji w ASO Audi ?

Opublikowano

A Wiecie może jaki jest koszt aktualizacji w ASO Audi ?

Zdaje mi się, że Bartek coś wspominał o 200 PLN :mysli:
Opublikowano

Aktualizacja softu to suma w granicach 200zł (zależy do jakiego ASO trafisz). Wypadałoby najpierw sprawdzić co tak naprawdę siedzi w skrzyni zanim udasz się na jakiekolwiek "naprawy" - wszystko po to aby ktoś nie wmówił Ci, że coś zostało zrobione...

Aby podpiąć VAGa najlepiej podjechać na lokalne spoty - koledzy na pewno pomogą. Poszukaj czegoś tutaj: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?board=82.0

Pierwsze co powinieneś zrobić to odczyt VAG we słasnym zakresie (spoty) - odczyt ewentualnych błędów oraz pomiary w blokach wartości mierzonych (standardowo 010, 011 i 012 na rozgrzanej skrzyni, oraz 065 aby sprawdzić czy układ hydrauliczny pracuje poprawnie). Oprócz tego oczywiście odczytać wersję softu aktualnie wpakowaną do sterownika.

Masz co robić więc działaj :wink4::good:

Opublikowano
  • Autor

No i chyba się udało , co prawda logi zrobię chyba dopiero w niedziele na Spocie , ale dziś zaktualizowali mi soft sterownika skrzyni.I na razie odpukać po przejechaniu ok. 20km jest ,,aksamit" po prostu żadnych drgań. Pojeżdżę jeszcze jakieś przez 3 dni jak będzie O.K. to znaczy ,że to była przyczyna.

(do Bartka stary soft 2210 nowy 2310, podobno wyszedł bardzo nie dawno)

Opublikowano

OK - 2210 to stary soft. Dzięki wgraniu 2310 masz poprawioną pracę sprzęgła oraz opóźnione załączanie chłodzenia ATF przy niskich temperaturach zewnętrznych. Swoją drogą 2310 wypuszczono chyba w 2009 roku (2300 czyli wcześniejszą poprawkę od sprzęgła wypuszczono jeszcze wcześniej bo na przełomie 2005/2006). Czyli nie tyle, że jest to jakiś nowy produkt - a po prostu ostatnia aktualizacja ;)

Cieszę się że działa :good: Czekam na aktualne logi :wink4:

Daj jeszcze potomnym namiar na serwis i jakiś mały kosztorys całej operacji...

Opublikowano
  • Autor

Serwis to ,,Bursiak" Łódź ul.Pabianicka koszt ,,operacji" -300zł.( Trafiłem chyba na w miarę dobrego elektomechanika) bo ta aktualizacja nie była od razu widoczna (widoczna była 2300) także chaciało mu się poszukać w ELSiE i dał rade.