Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Szum tylnych opon / ścięta lewa opona

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów i koleżanki,

poradźcie proszę co może być w moim autku nie tak i co sprawdzać. Objaw jest mianowicie taki: do dzisiaj miałem założone letnie kółka z oponkami 215/45/17, firmy która jest uważana za produkującą opony głośne. Szum opon (lub kół) dochodzący z tyłu zrobił się bardzo głośny jakieś 2 msc temu ale pomyślałem że wstrzymam się z podejrzeniami do zmiany na zimówki skoro tamte są niby głośne. No i dzisiaj je zmieniłem, założyłem zimowe 195/65/15 które miałem też w tamtym sezonie i były cichutkie jak makiem zasiał. A tu nagle ściągam lewe tylne koło letnie a tam opona bardzo mocno ścięta od wewnątrz no i oczywiście szum dalej jest nawet po zmianie na zimowe. Kurcze co to jest, łożysko? ale czy zużyte łożysko powodowałoby ścinanie opony? No i tak jak dzisiaj się przysłuchałem to faktycznie szum dobiega z lewego tyłu czyli tam gdzie właśnie maiłem ściętą oponkę. Musze to zrobić jak najszybciej bo szkoda mi zimówek które są na aucie dopiero drugi sezon. Poradźcie co mam sprawdzić / wymienić?? :wallbash:

dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

może zbieżność? nie rzuca autem ?

Opublikowano
  • Autor

kurde ale czy zbieznosc powodowałaby taki hałas? :mysli:

Opublikowano

Może masz wy ząbkowane opony?? Albo jakiegoś guza?? Możliwy zbieg okoliczności z tymi oponami, kto wie

Opublikowano

kurde ale czy zbieznosc powodowałaby taki hałas? :mysli:

zacznij od łożyska + zbiezność

Opublikowano
  • Autor

a czy ktoś wie czy mam u siebie z tyłu wahacze czy belkę? bo rozmawiałem dzisiaj z mechaniorem swoim i powiedział mi o 3 opcjach które mogą być przyczyną darcia opony i hałasu opon:

1) łożysko - polecił sprawdzić koło na podniesionym aucie czy nie ma luzu

2) jeśli jest belka to może być skrzywiona

3) skrzywiona piasta

powiedział że jeśli mam belkę to zbieżności się z tyłu nie ustawia. Ustawia się jak są wahacze czyli np. w quattro. Dzisiaj zajrzę pod spód i sprawdzę co mam, ale w intercarsie nawet nie znalazłem wahaczy na tylną oś do mojego modelu także nie wiem :wallbash:[br]Dopisany: 25 Październik 2010, 09:27_________________________________________________problem rozwiązany. Wymienione łożysko i cisza. Temat do zamknięcia. :hi: