Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Długie utrzymywanie 1-2 biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam taki mały problem troche mnie wkurza moja skrzynia teraz jak sie oziebiło to automat po odpaleniu

i ruszeniu musze długo jechac na 1 biegu ewnt..2gu no chyba ze wrzuce Tipa i recznie bede przerzucał

biegi to jest ok...a tak trzyma wysokie obroty na biegu nie chce zmienic,,,jak troche pojezdze ok 2-3km juz ok..

czy to cos mozna z tym zrobic..ewntualnie co jeszcze miałbym dopisac do tych informacji..

Opublikowano

U mnie od kąd mam auto 1,3,4,5 wbije i do 2,5rpm spokojnie ale bieg 2 to jakaś masakra raz zmieni do tych 2.500rpm ale to rzadkość a tak to ciągle ciągnie i ciągnie do końca musze tipa wbijać<albo jechać do tych 120km/h żeby zmienił> :gwizdanie:.. W mieście to wkurza bardzo ale jakoś sie przyzwyczaiłem. I ciekawi mnie czy to wina sterownika czy czegoś innego.[br]Dopisany: 26 Październik 2010, 15:33_________________________________________________Ale teraz zaczynają sie mrozy to i tak jeżdze ciągle na TIPIE gdy silnik zimny żeby jak najwcześniej sobie zmieniać te biegi.

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie jest u mnie moze nie tak w stu proc....ale faktycznie teraz mi na ASO mówili

ze zły stary olej a przeciez wymieniałem 2 mce temu u specjalisty co zajmuje sie tylko

automatycznymi skrzyniami to o olej i filtr jestem spokojny, robił na moich oczach,,

moze własnie w sterowaniu cos mozna wyregulowac aby z tego 1go na 2gi bieg szybciej

przerzucał a nie wymuszac Tipem...co o tym sadzicie..[br]Dopisany: 26 Październik 2010, 15:38_________________________________________________Własnie czy to faktycznie trzeba uzywac w mrozy Tipa aby autko zmieniało

szybciej biegi?|? czy to jednak jest jakas usterka w sterowniku skrzyni?ciekawi

mnie jak jest u innych kolegów z takim rozwiazaniem napedu...

Opublikowano

Do ilu te obroty ciągnie przed zmianą na zimnym silniku i skrzyni, dociąga np. do końca skali i nie chce przerzucić czy zmienia załóżmy przy 3 tys zamiast przy 2 jak na ciepłym? Przy zimnym silniku automat zawsze bardziej przeciąga biegi celem szybszego nagrzania silnika i katalizatora. Ja mam tip przy benzynowym silniku i dopóki nie złapię troszkę temperatury skrzynia dłużej trzyma na obrotach przed zmianą biegu, tyle że u mnie z racji pieca jaki zamontowano pod maską obserwuję to zjawisko do ok 1,5 km od odpalenia. Jeżeli u ciebie jest tak samo, tj. przeciąga do złapania temperatury to nie widzę problemu :wink4: W sterowniku nic nie wyregulujesz, to jest elektronika i tylko zmiana mapy by pomogła, a to bez sensu, skrzynia wie co robi :wink4:

Opublikowano
  • Autor

WITAM

tak własnie jest ze po przejechaniu ok.2km jest raczej ok i zaczyna puszczac predzej

jednak jak zimny to wydaje mi sie ze trzeba wrzucac na Tipa i jakos sie do tego

przyzwyczaic...wtedy przejechac te 2-3km i juz jest ok...nic innego faktycznie

nie mozna z tym zrobic skoro u was jest podobnie...

Opublikowano

Nie ma co wymuszać tych wcześniejszych zmian, skrzynia wie co robi i przynajmniej silnik prędzej się nagrzeje, a to przeciąganie nie szkodzi mu bardziej niż jazda na niedogrzaniu.

Opublikowano
  • Autor

Masz racje zgadzam sie z tym tylko wiesz jak tak trzyma na niskim biegu i jedziesz to silnik głosno pracuje troche siara a tak wrzucisz wyzszy i sobie płynie delikatnie...no sam nie wiem co jest lepsze.

Opublikowano

Wykorzystam temat.

Majlekmajki a jeśli mi tak z 2 na 3 bieg przeciaga w około 90% zmian biegów i niezależnie czy silnik zimny czy gorący to co to może być ? trzymasz gaz jak najmniej obroty dosłownie wchodzą po milimetrze a on i tak czasem nie zmieni tego biegu tylko ciągnie do 3-4rpm aż sie wkurzam i wbijam na TIPIE. a czasami wbija normalnie przy 2k.