Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Błąd po wymianie sterownika ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pewien problem. Po pierwsze od dłuższego czasu mam problem z ABS. Nie można było się połączyć żadnym programem diagnostycznym ze sterownikiem ABS. Do tej pory na desce widniał wskaźnik ABS + wykrzyknik na komputerze. Po wizycie w serwisie ustalono, iż uszkodzony jest sterownik ABS. Po wymianie kłopoty się nie skończyły. Pojawił się na wyświetlaczu nowy wskaźnik, którego do tej pory nie widziałem (zdjęcie zamieszczam poniżej) oraz nadal świeci ABS. Zniknął tylko wykrzyknik z komputera. Po podłączeniu do komputera ustalono taki oto błąd:

00285 - Przedni prawy czujnik liczby obrotów -G45- Przerwa/zwarcie z potencjałem plus Statyczna.

Czy ktoś może mi powiedzieć co to za wskaźnik na wyświetlaczu oraz co dalej z tym ABS ?

MMEer.jpg

MMGJA.jpg

MMOd0.jpg

Opublikowano

sterowniki maja te same nr ?

Opublikowano

Hmm, aż tak to się na tym nie znam. Dlatego zawiozłem samochód do autoryzowanego serwisu AUDI. Także myślę, że w kwestii doboru części wszystko się zgadza..

Opublikowano

mozesz miec sterownik od wersji ABS a jak widze Ty masz wersje ABS/ASR :cool1:

Opublikowano

Tak, to jest wersja ABS/ASR. Część była specjalnie sprowadzana z Niemiec także myślę, że wszystko dobrze sprawdzili i pomyłki w doborze części nie ma... A wie Pan co oznacza ten wskaźnik na tablicy ?

Opublikowano
Czy ktoś może mi powiedzieć co to za wskaźnik na wyświetlaczu

Jest to kontrolka od systemu kontroli trakcji.

Opublikowano

wersja sterownika ABS ma inne parametry od ABS/ASR

dochodzi równiez EDS, ESP lub BAS

Opublikowano

trzeba sprawdzic czy numery sie zgadzaja

ewentualnie czy sa zamienne

Opublikowano

Skoro jest bład czujnika predkosci obr. koła to na poczatek zajałbym sie usynieciem tej usterki bo ona ma bezposredni wpływ na działąnie ABS-u i ASR-u