Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Proszę o poradę z dziedziny Prawa Pracy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem umowę na czas nieokreślony zostałem zwolniony z 3-miesięcznym wypowiedzeniem, przyczyna podana jako brak dyspozycyjności. Podstawa prawna Art.30 § 1 pkt 2 KP.

Wypowiedzenie to zaskarżyłem do sądu pracy że przyczyna jest nie zasadna wnosząc o odszkodowanie. Na pierwszej rozprawie zawarłem proponowaną przez pracodawcę ugodę tj. wypłaty odszkodowania za nieuzasadnione wypowiedzenie umowy o pracę. W zawartej ugodzie nie ma klauzuli że zrzekam się dalszych roszczeń i nie ma zapisu że zmienią mi przyczynę zwolnienia.

W związku z powyższym czy przysługuje mi prawo do 3-miesięcznej odprawy (zatrudniony pow. 8 lat)

Pracodawca zatrudnia powyżej 20 osób.

Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

http://www.prevensis.pl/

Miałem od nich szkolenie i gościu który robi szkolenia ma mega wiedze na ten temat. Zadzwoń na komórkę i spytaj co i jak, raczej Ci pomoże - był wporządku.

Pozdrawiam

Opublikowano

3 miesięczna wyprawka to obowiązek,bo nie zostałeś zwolniony z własnej winy,nalezy Ci się to od samego początku

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie dostaję sprzeczne informację na ten temat niektórzy twierdzą że odprawa przepadła przez to że zawarłem ugodę i sąd nie rozpatrywał sprawy i nie orzekł winy pracodawcy a treść ugody ewidentnie tą winę wskazuje, bo przecież dostałem odszkodowanie za niezasadne wypowiedzenie.

Normalnie oszaleć można z tym prawem i interpretacjami. :wallbash:

Mógłby jeszcze ktoś się wypowiedzieć w tym temacie bo wygląda na to że pracodawco dobrowolnie nie zamierza wypłacić odprawy, a chciałbym mieć pewność jak pójdę z tym do sądu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

skoro przy pierwszej rozprawie zgodziłeś się na ugodę z pracodawcą to podpisałeś jej ustalenia jeśli w porozumieniu była zawarta odprawa to musi ją wypłacić jeżeli jednak nie to nic nie wskurasz niestety nawet przed sądem pracy

Opublikowano
  • Autor

skoro przy pierwszej rozprawie zgodziłeś się na ugodę z pracodawcą to podpisałeś jej ustalenia jeśli w porozumieniu była zawarta odprawa to musi ją wypłacić jeżeli jednak nie to nic nie wskurasz niestety nawet przed sądem pracy

Jesteś pewien ??

Ugoda dotyczyła tylko zasadności wypowiedzenia i nie było klauzuli że zrzekam się pozostałych roszczeń.

Poza tym czas na odprawę przychodzi po rozwiązaniu umowy i otrzymaniu świadectwa.

Tak przynajmniej niektórzy interpretują.

Opublikowano

Jesteś pewien ??

Ugoda dotyczyła tylko zasadności wypowiedzenia i nie było klauzuli że zrzekam się pozostałych roszczeń.

Poza tym czas na odprawę przychodzi po rozwiązaniu umowy i otrzymaniu świadectwa.

Tak przynajmniej niektórzy interpretują.

czołem

odszkodowanie pracodawca ci wypłacił jak rozumie,

jak byś mógł przesłać mi na maila tą ugodę którą podpisałeś, będę w poniedziałek u siebie w firmie to bym pokazał to naszej personalnej dziewczyna siedzi w prawie pracy i będzie wszystko jasne, jak chcesz to [email protected] w tytule A4 :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Opis sytuacji przesłałem.

DZIĘKI :hi:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Adam

udało mi się złapac dziś telefonicznie naszego prawnika :)

i tak nie podpisałeś zwolnienia za porozumieniem stron jak stanowi artykuł 30.1 punkt 2 Kodeksu Pracy także sprawa jest otwarta, musisz zeskanowac i przesłac mi wszystkie papiery związane ze sprawą: zwolnienie, wniosek do sądu i podpisana ugoda, dostałeś wypowiedzenie bez obowiązku świadczenia pracy czy pracujesz normalnie przez okres wypowiedzenia?,

dla niego jest bardzo dziwna ta sytuacja ale muszę miec papiery żeby jednoznacznie ustalił co i jak oraz jaki ewentualnie będziesz miał złożyc wniosek do sądu pracy :hi: [br]Dopisany: 08 Styczeń 2011, 19:17_________________________________________________Adam

dziś dzwoniłem na razie wiem tylko tyle że sprawę skomplikowało to że podpisałeś ugodę z pracodawcą bez konsultacji,chodzi o to że podpisując ugodę pracodawca może to traktować jako odprawę :(, ale nasz prawnik teraz szuka jak to wybronić jak tylko będę coś wiedział dam znać

pozdro

Marcin

Opublikowano
  • Autor

Wielkie DZIĘKI, chociaż mnie nie pocieszyłeś.

Opublikowano

Dla osób, które przeglądają ten wątek przepisy w tym naszym kochanym kraju nie są takie jasne jak nie którym się wydaje i proszę nie podpisywać czegoś w ciemno zawsze warto się skonsultować z prawnikiem od kodeksu pracy porada kosztuje średnio koło 50pln a może być dużo łatwiej :)

Opublikowano
  • Autor

Z tymi poradami nie jest tak różowo właśnie ze względu na te zawiłości prawne. Ja przed pójściem do sądu oczywiście próbowałem konsultować temat. Pierwsze kroki skierowałem do sądu pracy ale tam w kancelarii siedzi pani i tylko może przyjąć pozew jak ktoś ma gotowy napisany, żadnych porad. Następne kroki do inspekcji pracy ale tam też żadnej pomocy sprawdzili jedynie wypowiedzenie i stwierdzili że spełnia wymogi prawne. Ogólny wniosek: radź sobie sam. Można jeszcze nająć adwokata ale jakoś nie mam zaufania, wiadomo że będzie namawiał do założenia sprawy bo to dla niego kasa, czy wygra czy przegra wszystko jedno. I jeszcze jedno, ktoś komuś doradzał że lepsza jest najgorsza ugoda od najlepszego wyroku bo "Bóg i sąd wszystko mogą" i nie wiadomo jakie będą losy sprawy po interpretacji przepisów, lub fałszywych zeznaniach świadków po nakłonieniu przez pracodawcę bo i o takich próbach w moim przypadku słyszałem.

Najlepiej nie mieć takich pracodawców o co teraz pewnie ciężko.