Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Centralny - sterowanie masa - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Poniewaz mialem centralny z kluczyka wiec postanowilem zalozyc alarm i do tego sterownie centralnym. Wszystko podlaczone oprocz centralnego zamka. Z alarmu do sterowania centralny sa dwie masy (otwieranie i zamykanie). Z tego co mi sie udalo ustalic to za sterowanie zamkiem jest kabel niebieskie-czerwony ktory naprzemiennie jest + i -. I teraz mam pytanie jak to podlaczyc zeby dzialalo?

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie

Opublikowano

Sterowanie jest masą. Powinieneś mieć 2 kable a nie jeden. Od centali alarmu wychodzą 2 kable. Sprawdz jaki impuls one podają. Podczas zamykania i otwierania powinien pojawiać się sygnał masy raz na jednym przewodzie i raz na drugim. Jeżeli masz inaczej musisz zastosować przekaźniki aby zmienić bieguny. Ja się wpinałem w przewody na tylnym słupku lewych drzwi. (najlepsze dojście tam miałem) Zamykanie podpiąłem do przewodu czerwono-niebieskiego a otwieranie do przewodu szaro-białego.

pozdrawiam i miłego grzebania :)

bajo :>

Opublikowano
  • Autor

W alarmie mam dwa kable (otwieranie i zamykanie), oba podaja impuls masy. Czy wystarczy je podpiac do przewodu czerwono-niebieskiego a otwieranie do przewodu szaro-białego? Kostke od zamka zlokalizowalem po stronie kierowcy

Opublikowano

Jeśli prawidłowo zlokalizowałeś kable centralnego (można sprawdzić podając na nie masę) to owszem wystarczy w nie wpiąć kable z centralki alarmu. Większość obecnych alarmów steruje centralnym w zależności od potrzeb ( w samej centralce jest przekażnik), bo albo doprowadzasz do centralki +12 i wtedy na wyjściu sterowany jest + albo masę i sterowanie jest masą. Niestety w moim przypadku opis kabli i kolorów ze schematów (książka Sam Naprawiam A4) nie miał pokrycia w stanie faktycznym, aby oszczędzić sobie nerwów i czas wpinałem się w sam sterownik w bagażniku. Powodzenia

Opublikowano
  • Autor

Czerwono-niebieski kabel zlokalizowalem i na nim jest naprzemiennie + i -. A przewodu szaro bialego nie moge znalezc. Mam dwa kable od alarmu do centralnego (oba podaja impuls masy). Cy ktos moglby mi napisac gdzie i jak sie podpiac co przeciac itd. Jestem laikiem w tych sprawach i bylbym wdzieczny za wszelka pomoc.

Dziekuje