Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Doświetlanie drogi do samochodu a alarm tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak wyżej w temacie chciałbym sobie zrobić doświetlenie drogi do samochodu z wykorzystaniem alarmu rtx tornado CS2 .

No oczywiscie chciałbym to założyć na światełka mijania :)

schemat alarmu tornado cs2:

http://obrazki.elektroda.net/69_1289732509.jpg

http://img821.imageshack.us/img821/7462/tornadortxdoswietlanie.jpg oczywiscie chciałbym wykorzystać do tego doświetlenie kabiny

no i widzę to tak :

http://img338.imageshack.us/img338/7822/doswietlaniedrogidosamol.jpg

No i proszę o jakieś rady czy da się to tak właśnie zrobić bo nie warto podłączać mi doświetlania kabiny jak i tak się światełko włącza po otwarciu drzwi :)

(Funkcja oświetlenia wnętrza: Po rozbrojeniu systemu na wyjściu oświetlenia wnętrza na 30sek podawany jest sygnał masy (-200mA) W celu wysterowania siłownika należy podłączyć przekaźnik, który po załączeniu poda masę na krańcówkę) w moim przypadku przekaźnik podaje +12 na światełka mijania.

Opublikowano

Niby dobrze, ale jeśli pilot jest wyposażony w trzeci kanał (np do sterowania tylną klapą) i tego kanału nie będziesz używał, to pomyslałbym o wpięciu sie przez niego stosując dodatkowy przekaźnik czasowy. Po to by zamykanie i otwieranie auta to był jeden temat, a sterowanie załaczeniem świateł to był drugi temat. Dzięki temu światełka załączysz kiedy tylko będziesz chciał, niekoniecznie w dzień i niekoniecznie otwierając czy zamykając auto.

Opublikowano
  • Autor

no właśnie ze ma taki kanał ale mam troszkę inne przeznaczenie do niego a mianowicie chciałem go wykorzystać do otwierania szyb w lecie :D no nie będę się rozpisywał na ten temacik bo gdzieś na forum jest już poruszony :)

a doświetlania kabiny nie mam na co wykorzystać wiec chce to przeznaczyć właśnie na oświetlenie drogi do samochodu :)

tylko czy mi to wszystko zadziała tak jak już to opisałem ??

Opublikowano

Czemu ma nie zadziałać? Masz z alarmu 30 sekundowy sygnał masy, możesz nim sterować czym chcesz poprzez przekaźnik. Jeśli pytasz o ten twój schemat to jak najbardziej poprawny. Oczywiście do styku "85" i "30" ten sam sygnał "+12V" z akumulatora.

Rozważ tylko wszystkie sytuacje, w jakich ten impuls masowy na przewodzie z centralki alarmu się pojawia. Czy nie będzie tak, że światła zapalą sie wtedy gdy nie trzeba, a i zdarzą się sytuacje, w których ich zabraknie? Czyto zadziała zarówno przy zbrojeniu i rozbrajaniu?

Ja mimo wszystko zrobiłbym to na oddzielnym kanale, a szybki to dobrze byłoby podłaczyć jak w oryginale.

Opublikowano
  • Autor

domykanie szybek mam zrobione działają ok :) ale zostawmy inne tematy na razie :)

Tylko się skupmy na kanale doświetlania :)

A czy ja się pinem 87 mogę podłączyć pod bezpiecznik światełek mijania? no bo nie warto ciągnąc kabli aż do samych lamp :/

A jeszcze wchodzi opcja ze doświetlanie drogi do samochodu podłączę pod ledy :D ale najpierw je muszę zakupić :)

Opublikowano

A nie prościej przy właczniku świateł? Z włacznika wychodzi jeden przewód na swiatła mijania, a przy bezpiecznikach juz są dwa (osobny przewód i bezpiecznik dla lewego i prawego). Od razu dodam, że wg schematów elektrycznycj jest to przewód o przekroju 2,5 koloru żółtego (przy włączniku).

Opublikowano
  • Autor

ooo dobry pomysł kolego :D no wiąże się to z ściąganiem kiery ale za to od razu styki na immo poprawie :)

no chyba ze w innym miejscu znajdę ten kabelek :) i nie będę musiał kiery ściągać :)[br]Dopisany: 22 Listopad 2010, 20:39_________________________________________________dziś byłem jeszcze u elektryka i doradził mi ze najlepiej jak zastosuje przekaźnik z dioda hmmm nie wiem o co mu chodziło ale podejrzewam ze chodziło o diodę prostowniczą aby żadnego spięcia nie było i żeby alarmu mi nie spaliło

Opublikowano

ooo dobry pomysł kolego :D no wiąże się to z ściąganiem kiery ale za to od razu styki na immo poprawie :)

Może dojdziesz jako tako po ściągnięciu tylko górnej pokrywy.

dziś byłem jeszcze u elektryka i doradził mi ze najlepiej jak zastosuje przekaźnik z dioda hmmm nie wiem o co mu chodziło ale podejrzewam ze chodziło o diodę prostowniczą aby żadnego spięcia nie było i żeby alarmu mi nie spaliło

Zapewne chodziło mu o wpięcie tego równolegle z cewką przekaźnika. Większość przekaźników ma to wbudowane, choć może te najtańsze nie.

Konkretnie rezystory wpięte z cewką. Tu przykład z poloneza za jakieś 8-10 zł:

[image deleted]

Opublikowano
  • Autor

Witam zastosowałem podobny przekaźnik z diadą prostowniczą 85 na 86 i 30 na 87 :) oczywiście wg wyżej podanego schematu :) Sprawę podłączenia ułatwił żółty kabelek przy przełączniku światełek :) Za co kolego "jihad" Ci serdecznie dziękuję :notworthy: Wszystko działa jak należny :) wiec jak będę miał troszeczkę czasu to nagram mały filmik :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Opublikowano

Ale podpiąłeś w końcu pod wolny, trzeci kanał w pilocie, czy pod oświetlenie wnętrza?

Opublikowano
  • Autor

pod oświetlenie wnętrza czyli podawany jest sygnał masy 30sek na przekaźnik który podaje +12v na światła mijania