Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Nagrzewnica,czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie pytanko czy to nagrzewnica??? Wiec mam taki problem ze nie dawno wymieniłem termostat no i temperaturę na desce mam 90stopni :)

No ale problem jest w tym ze mimo tego ze wyświetla 90stopni to leci bardzo letnie powietrze z nawiewu :( a dodam ze na kanale 49 na klimatroniku mam 87 stopni :/

No i właśnie pojawia się pytanie czy to na 99'9% nagrzewnica do wymiany?

Opublikowano

powiem tak sprawdź błędy w klimie może klapka się przycięła,a jak nie płukanie nagrzewnicy i porządne odpowietrzenie układu chłodzenia,

powodzenia

Opublikowano
  • Autor

no to dodam ze niedawno była wymiana uszczelki głowicy no i układ jest odpowietrzony :) vag żadnych błędów nie pokazał a już ostatniej zimy nie za bardzo grzało wiec obawiam się ze to nagrzewnica :(

a co do klapek to jak bym miał porównywać na poszczególnych kratkach to na wszystkich leci takie samo letnie powietrze nawet jak zamknę obieg to tak samo jest :([br]Dopisany: 05 Grudzień 2010, 21:36_________________________________________________a na jakim kanale mam sprawdzić błędy na klimie?

Opublikowano

Na pierwszym kanale lub VAG'iem w [08 AUTO HVAC] :wink4:

Opublikowano
  • Autor

no na vagu [08 AUTO HVAC] czysto jest :) ale jeszcze zobaczę kanał pierwszy na klimie :)

Opublikowano

no na vagu [08 AUTO HVAC] czysto jest :) ale jeszcze zobaczę kanał pierwszy na klimie :)

Jak jest "czysto" na VAG'u to nagrzewnica zatkana :confused4:

Opublikowano
  • Autor

no to już wiem co mnie czeka :( teksańska masakra 4 przez 5 jak to już ktoś powiedział na tym forum o nagrzewnicy :/

wiec jutro do motoryzacyjnego się wybieram i biorę się na to bo zima ma być ostra :(

Opublikowano

poszukaj na forum jak ją przepłukać za pomocą węża ogrodowego i wody wodociągowej :wink4:

Opublikowano
  • Autor

dzięki za rade :) ale nawet ja ja przepłukam to po jakimś na pewno krótkim czasie znowu się zapcha :/ to już wole ją wymienić i mieć spokój na dużo dużo dłużej :) wiem ile z tym roboty ale ja jestem taki ze lubię mieć wszystko na tip top w samochodziku :)

Dziś już zamówiłem nagrzewnice FEBI za 65zł hmm to chyba dobra cena jak na tą firmę :)

Opublikowano

... to już wole ją wymienić i mieć spokój na dużo dużo dłużej :) wiem ile z tym roboty ale ja jestem taki ze lubię mieć wszystko na tip top w samochodziku :)

I tak ma być :good:

Dziś już zamówiłem nagrzewnice FEBI za 65zł hmm to chyba dobra cena jak na tą firmę :)

według mnie bardzo dobra :good:

Opublikowano
  • Autor

hehe właśnie jestem już na etapie składania wszystkiego do kupy :) poszło gładko ale dużo rozkręcania :/ najbardziej szkoda mi było klimy ale coś za coś :)

Najbardziej zabolało mnie to ze chciałem zrobić fotki ,ale pech to pech bo bateria w aparacie mi sidła i nici z fotostory :(

na razie zajęło mi to wszystko około 4 godzin :)

100% miałem ori stara nagrzewnice bo ta sama firma nagrzewnicy co cała obudowa nawiewów :) wiec miała się prawo zatkać :) a jak chciałem ją przedmuchać to ledwo co powietrze chciało lecieć, a co dopiero woda tam miała płynąc hehe

co jak co jest dużo roboty z taka wymiana nagrzewnicy ale dla chcącego nic trudnego i nawet bez jakiego kolwiek opisu każdy by dał sobie rade z taką wymianą :)

Opublikowano

hehe właśnie jestem już na etapie składania wszystkiego do kupy :) poszło gładko ale dużo rozkręcania :/ najbardziej szkoda mi było klimy ale coś za coś :)

Najbardziej zabolało mnie to ze chciałem zrobić fotki ,ale pech to pech bo bateria w aparacie mi sidła i nici z fotostory :(

na razie zajęło mi to wszystko około 4 godzin :)

100% miałem ori stara nagrzewnice bo ta sama firma nagrzewnicy co cała obudowa nawiewów :) wiec miała się prawo zatkać :) a jak chciałem ją przedmuchać to ledwo co powietrze chciało lecieć, a co dopiero woda tam miała płynąc hehe

co jak co jest dużo roboty z taka wymiana nagrzewnicy ale dla chcącego nic trudnego i nawet bez jakiego kolwiek opisu każdy by dał sobie rade z taką wymianą :)

Brawo :good:

Napisz później jakie efekty :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Nom spoko na pewno napisze a i jutro porobię jakieś fotki jeszcze :) może coś się da jeszcze opisać :)[br]Dopisany: 07 Grudzień 2010, 21:18_________________________________________________Operacja nagrzewnica zakończona :D wszystko poskładane tak jak powinno być :)

No i dodam ze wszystko sam robiłem łączny czas kompletnej wymiany około 8 godzin :D

Foto niestety nie będzie ponieważ przez mróz szlak trafił aparat :kwasny: ale jak co to na pewno służę pomocą i dobrymi radami z doświadczenia :)

WYNIK : Po chwili w samochodziku jest już upalnie ze idzie w samych slipkach jeździć :D Wiec można laski wyrywać na ..... :decayed:

Opublikowano

WYNIK : Po chwili w samochodziku jest już upalnie ze idzie w samych slipkach jeździć :D Wiec można laski wyrywać na ..... :decayed:

I o to chodzi :good:

Opublikowano

Witam Panów;]

Mam identyczny problem, takie same objawy.

Mam kilka pytań co do tej pracy czy po zdemontowaniu przodniej konsoli tzn. czy trzeba kierownice i licznik wyciągać czy wystarczy śrotkowy kokpit zdemontowac i mamy nagrzewnice na widoku ???

Prosił bym o jakies podpowiedzi..z góry dzięki ;]

p.s ponoc febi bardzo dobra firma tez z niej będe zakladał ;]

Opublikowano
  • Autor

No wiec tak musisz wyciągnąć licznik i kierownice tak że tunel środkowy musisz zdemontować, a wszystko po to aby mogłeś ściągnąć konsole :/

nagrzewnica znajduje się w tym miejscu co wchodzą dwie rureczki z komory silnika do środka samochodu miedzy akumulatorem a serwem hamulców wiec nie ma szans na wyciągniecie nagrzewnicy bez ściągania konsoli.

Musisz tez spuścić czynnik klimatyzacji :( w powietrze pójdzie 200zł

Tu masz widok całych kanałów wentylacyjnych z góry :)

nagrzewnica jest po lewej stronie (dwie wystające rureczki)

http://img192.imageshack.us/img192/728/pc071096.jpg

A tu masz widok co musiało być zdemontowane aby wydobyć cała puchę wentylacyjna widoczną na powyższym zdjęciu :)

http://img97.imageshack.us/img97/7521/pc071097.jpg

http://img826.imageshack.us/img826/6678/pc071098.jpg

Na razie to tyle co mogę Ci podpowiedzieć jeśli w takcie będziesz miał jakieś pytania to na pewno postaram się odpowiedzieć :)[br]Dopisany: 09 Grudzień 2010, 22:03_________________________________________________PS : mam nadzieje ze Tobie uda się porobić więcej fotek i opiszesz to ładnie do działu zrób to sam :) Powodzonka :)

Opublikowano

poszukaj na forum jak ją przepłukać za pomocą węża ogrodowego i wody wodociągowej :wink4:

A ja mam pytanie.

Czy jest może jakiś środek który warto było by tam najpierw wpuścić żeby rozpuścił syf który się tam zbiera i dopiero po tym podłączyć węże tak jak gdzieś na forum jest opisane i wtedy dopiero przepłukać dobrze? Bo mam doświadczenie ze starego samochodu że czasami bywało tak że ten syf jest tak twardy że nie chce się odkleić i nie chce wylecieć to wszystko. Czy w takim wypadku to tylko wymiana?

Opublikowano
  • Autor

powiem Ci szczerze ze najczęściej to kamień zapycha te kanaliki w nagrzewnicy :/

Jeśli o mnie chodzi to ja na Twoim miejscu nie bawił bym się w płukanie nagrzewnicy tylko ją wymienił.

Jest z tym trochę roboty ,ale wtedy będziesz miał spokój na długie lata :D przykładowo moja stara nagrzewnica to oryginał i wytrzymała 13 lat w tym samochodziku :) wiec sam ocen czy warto płukać czy się poświęcić i mieć zrobione porządnie :)

Opublikowano

powiem Ci szczerze ze najczęściej to kamień zapycha te kanaliki w nagrzewnicy :/

Jeśli o mnie chodzi to ja na Twoim miejscu nie bawił bym się w płukanie nagrzewnicy tylko ją wymienił.

Jest z tym trochę roboty ,ale wtedy będziesz miał spokój na długie lata :D przykładowo moja stara nagrzewnica to oryginał i wytrzymała 13 lat w tym samochodziku :) wiec sam ocen czy warto płukać czy się poświęcić i mieć zrobione porządnie :)

Pewnie masz rację ale jakoś nie uśmiecha mi się zimowa pora tego robic tym bardziej że nie mam ciepłego (ani żadnego) garazu a pod chmurką to nie robota jak taka pogoda. Chciałbym załatwic problem przynajmniej na okres tej zimy. Ale skoro to kamień to może jakis specyfik do odkamieniania czajników z tym ze takie to trzeba by zalać nagrzewnice wrzadkiem i dopiero czegoś tam dodać. Lub standardowo widziałem odkamienianie octem lub kwaskiem cytrynowym :wink4: