Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B7] Przeprowadzenie kabla z wnętrza samochodu do akulumatora - jak ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam anglika i chciałbym oto taki przełącznik :

KI9K6Dg8.jpeg

Zamontować do środka i nim kontrolować dodatkowe światła u mojej ślicznej, tylko muszę doprowadzić prąd z pod maski do przełącznika a później go zawrócić pod maskę.

Mam Anglika więc pewnie jest na odwrót ale ogólnie pewnie to samo, idzie przejść jakoś obok bezpieczników ? nie mam pojęcia :/

Pomożecie ?

Obrazki były by pomocne :)

Opublikowano

niezły hebel, wiekszych nie było, , przeprowadz zaslepkami pod kolumna kier

Opublikowano
  • Autor

hie hie :) to pasuje do dziurki 12,5 mm :)

Więc malutkie to będzie i schowane ładnie :)

Dzięki za odpowiedź :notworthy: pewnie tak zrobię

A pytanko jeszcze jedno mam :)

jeśli potrzebuje 12V do zasilenia jednej lampki to potrzebuje 2 przełączników aby każdy przełącznik zasilał jedną lampkę ?

i chciałbym aby jeszcze miał taki sam włącznik podświetlenia neonków w samochodzie :)

Czy mogę zrobić aby dopływ prądu był do przełącznika jeden a z niego rozgałęzienie na w sumie 4 lampki ? po około pewnie każda 12V

Kurka nie znam się :/

Zależy mi również na tym żeby komputer mi nie wywalał błędów jakichś niepotrzebnych :/

Opublikowano

A pytanko jeszcze jedno mam :)

jeśli potrzebuje 12V do zasilenia jednej lampki to potrzebuje 2 przełączników aby każdy przełącznik zasilał jedną lampkę ?

i chciałbym aby jeszcze miał taki sam włącznik podświetlenia neonków w samochodzie :)

Czy mogę zrobić aby dopływ prądu był do przełącznika jeden a z niego rozgałęzienie na w sumie 4 lampki ? po około pewnie każda 12V

To ile w końcu masz tych lampek? Masz jeden przełącznik jeśli chcesz żeby się zapalały wszystkie lampki na raz to wystarczy jeden przełącznik a jak maja się zapalać osobno wtedy dajesz kolejne wyłączniki. Błędy zapalają się tylko wtedy jeśli ingerujesz w instalację np zmiana żarówek na led a tu ciągniesz nową instalację więc żaden błąd się nie pojawi.

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem prymitywny szkic :) nie przestraszcie się :kox:

rWqHU0J4.jpeg

I teraz pytania :)

1. Gdzie idzie minus ? od baterii ? Nie ma połączenia z przełącznikiem ? W przełączniku są tylko dwie blaszki z tego co widzę, czyli wchodzący plus i wychodzący

2. Co zrobić z tymi pozostałymi kabelkami (Niebieski Ciemny) ? Do uziemienia z nimi ?

3. Chciałbym założyć bezpiecznik 1 lub więcej. Gdzie i jakie ? Przed panelem czy już za ?

Teraz co dokładnie instaluje w samochodzie:

Dwa przełączniki ON/OFF : http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110438886429&ssPageName=STRK:MEWAX:IT#ht_616wt_905

Lampki : http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270563829864&ssPageName=ADME:B:EOIBSA:GB:1123

Neony : http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250731043399&ssPageName=ADME:X:RTQ:GB:1123#ht_1715wt_1139

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i cierpliwość dla mnie !

Opublikowano

Witam!!

Z wykształcenia jestem mechanikiem, nie elektrykiem (jednak w zawodzie jestem kim innym ;-)), lecz może pomogę....

AD. 1. Wolne końcówki lampek i neonów łączysz z minusem akumulatora. Możesz albo poprowadzić przewód albo z masa samochodu połączyć. Jak tobie wygodnie. Pewniej jest poprowadzić przewód... Tutaj minus nie idzie przez przełącznik.

AD. 2. Nie wiem, o jakich mówisz pozostałych kablach, ale jeżeli neony i lampki mają po 2 kable i jedne z nich podłączasz pod "+" to oczywiste jest, że drugie pod "-"

AD. 3. Tutaj musisz (wg mnie oczywiście) obliczyć ile prądu będzie ciągnęło te 4 urządzenia. Napięcie ich masz - to 12V. Moc ich będziesz miał w specyfikacji ich. Musisz poszukać wzoru na obliczenie ile to będzie ciągnęlo prądu w "A" i taki bezpiecznik z pewnym zapasem wstawić pomiędzy akumulator a włączniki. Jeżeli to wszystko jest na LEDach, to myślę, że nie wiele i zapewne bezpiecznik 1A będzie OK.

PS. Ampery obliczysz - musisz ilość Watów ( moc całkowita Twoich lampek i neonów) podzielić przez ilość Voltów (czyli 12V).

Np.:

jeśli masz lampkę o takich parametrach 3W 12V, to natężenie prądu w amperach wynosi: 3 / 12 = 0,25 Ampera i taki bezpiecznik trzeba zastosować.

Pozdrawiam