Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Skomplikowany problem ze spryskiwaczami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakiś czas temu zaczęły mi słabo działać spryski przedniej szyby - było ciepło i sucho więc zostawiłem problem na później co z początkiem zimy się na mnie zemściło :/

Spryski szyby przestały całkowicie działać, zdemontowałem je i diagnoza była prosta - są pozatykane, pełno tam kamienia - nie w sposób ich przepchać kompresorem... udało mi się zdobyć jeden lewy sprysk ( sprawny ) - nie czekając na drugi postanowiłem go założyć

wychodząc z założenia że lepiej mieć jeden sprawny niż żaden;) - przy okazji założyłem również dyszę spryskiwacza tylnej szyby

której nie miałem od kąd mam ten samochód...

Po podpięciu wszystkiego radość trwała krótko, płyn najpierw dolatywał do połowy szyby, później niżej i niżej... aż znów przestał lecieć na szybę :(

Za to leci na tylną szybę! - pewnie tak było zawsze tylko nie mogłem tego widzieć nie mając z tyłu dyszy.

Tu pojawia się pierwsze pytanie czy to normalne że przyciągając włącznik do siebie leci z tyłu płyn? :/

Jeżeli leci tam tzn że pompka musi być sprawna ( słychać że pracuje ) - możliwe że z powodu zapchanego jednego sprysku układ się zapowietrza? - jest tam wogóle jakiś odpowiecznik? - coś musi dziać się z płynem który zostaje wypompowany ze zbiorniczka i nie wylatuje przez zatkane dysze, może dlatego wylatuje z tylu?

Jakby tego było mało mam też problem ze spryskami lamp:] - prawy działa poprawnie, natomiast lewy tylko się wysuwa i nic z niego nie leci:( - można wyciągnąć sprysk ksenonów bez zrzucania zderzaka?

Po wczorajszej wycieczce na narty w słońcu z utitłaną szybą mam dość :/

Może ktoś ma pomysł co może być nie tak? Czeka mnie przeglądnięcie całego układu co przy braku garażu i obecnej aurze nie będzie miłe:(

Opublikowano

Na moje oko masz cos z podpieciem nie tak albo wezyki poprzekladane na tylna powinno leciec jak przelacznik wezmiesz od siebie..a na przud do siebie ja bym proponowal poodpinac wezyki i je wtedy przedmuchac kompresorkiem no i wyczysc zbiornik bo moze jakis syf masz i ci zatyka spryski szyby jak i lampy...

Opublikowano
  • Autor

Wężyki nie mogą być przepięte - wcześniej działało to poprawnie :/ Jak przyciągam przełącznik do siebie

to płyn z tylnej dyszy leci jakby bez ciśnienia a jak od siebie to leci prawidłowo :|

Widzę że brakuje mi przewodu odpowietrzającego tylko pytanie czy on może mieć wpływ na działanie układu skoro jest

nad poziomem płynu? Wymontowanie zbiorniczka i czyszczenie wszystkiego to ostateczność ale chyba mnie to nie ominie:(

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy mam małe i trochę głupie pytanie :naughty: mam problem ze spryskiwaczami przedniej szyby.Tylko jest mróz i kurde d*pa nie działa.Wlewałem już różne rodzaje płynów zimowych i d*pa zamarzają mi końcówki i nie wiem co z tym zrobić.Tylko zawsze ciepła woda w dużych ilościach pomaga ale co z tym dalej robić?ma ktoś jakiś dobry patent na spryskiwacze na zimę?

Opublikowano
Koledzy mam małe i trochę głupie pytanie mam problem ze spryskiwaczami przedniej szyby.Tylko jest mróz i kurde pupa nie działa.Wlewałem już różne rodzaje płynów zimowych i pupa zamarzają mi końcówki i nie wiem co z tym zrobić.Tylko zawsze ciepła woda w dużych ilościach pomaga ale co z tym dalej robić?ma ktoś jakiś dobry patent na spryskiwacze na zimę?

A podgrzewane masz??

Opublikowano
Koledzy mam małe i trochę głupie pytanie mam problem ze spryskiwaczami przedniej szyby.Tylko jest mróz i kurde pupa nie działa.Wlewałem już różne rodzaje płynów zimowych i pupa zamarzają mi końcówki i nie wiem co z tym zrobić.Tylko zawsze ciepła woda w dużych ilościach pomaga ale co z tym dalej robić?ma ktoś jakiś dobry patent na spryskiwacze na zimę?

A podgrzewane masz??

to znaczy? ciepłe ogrzewanie mam i nawiew na przednią szybe też mam włączone

Opublikowano

Spryskiwacze szyby czy masz podgrzewane :> Wyciag jeden i zobacz czy tam jest wtyczka z dwoma kablami:)

Opublikowano

a nie wiesz kolego jak to się wogule włącza??[br]Dopisany: 19 Grudzień 2010, 20:29_________________________________________________ :mysli:

Opublikowano

włączaja sie automatycznie jak przekręcisz zapłon :)

Opublikowano

aha :>

to raczej nie bo wczoraj jechałem 14 godzin i spriskiwacze mi nie działały to raczej nie

kużwa a są inne sposoby??

Opublikowano

Tzn inne sposoby na co?? moze sa przytkane nie wiem.. ja bym je wyciagna przeczyscil i to podgrzewanie trzeba sprawdzic..innych sposobow brak..sa jeszcze takie srodki co dolewasz do plynu i robi ci np - 30 stopni ale az takich mrozow to nie mamy..

Opublikowano

dzięki kolego :hi:

przynajmniej teraz wiem gdzie szukać :cool1:

Opublikowano
:hi:
Opublikowano

Wlej połówkę denaturatu do zbiorniczka. To mocno obniży temperaturę zamarzania płynu, szczególnie w przewodach, gdzie jest go mało i jest bardziej podatny na przemarzanie. Trochę śmierdzi, ale lepsze to niż niedziałające spryski.

Ostatnio kupiłem płyn niby -22C, ale przy mrozach -16 spryskiwacze przestały działać. Przy temperaturze -4 znowu wróciły do życia. Płyn w zbiorniku nie zamarzł, ale w przewodach go przymroziło.

Opublikowano

Wlej połówkę denaturatu do zbiorniczka. To mocno obniży temperaturę zamarzania płynu, szczególnie w przewodach, gdzie jest go mało i jest bardziej podatny na przemarzanie. Trochę śmierdzi, ale lepsze to niż niedziałające spryski.

Ostatnio kupiłem płyn niby -22C, ale przy mrozach -16 spryskiwacze przestały działać. Przy temperaturze -4 znowu wróciły do życia. Płyn w zbiorniku nie zamarzł, ale w przewodach go przymroziło.

święta prawda i tak też zrobie :evil:

Opublikowano

Jak tak zrobisz to smród z denaturatu będziesz wietrzył do lata :cool1: więc nie polecam ja używam sonaxa fakt trochę kosztuje ale nigdy mi spryski nie zamarzły więc stawiam tylko i wyłącznie na kiepska jakość płynu u ciebie. Zmień na porządny i nie mają prawa zamarznąć :cool1: