Opublikowano 10 Grudnia 201015 l MONTAŻ INTERFEJSU IPOD pod RNS E Witam wpadl mi w rece taki bajer i postanowilem go upchać jeszcze jedno wolne miejsce schowku Akurat ten model interfejsu montowny byl pod RNS E . U mnie siedzi 2010 z A3 TTRS po pewnych modyfikacjach i ciekawiło mnie co mi wyskoczy (a dokladnie jaka ikonka ) po zalozeniu interfejsu . Wyglada to tak AMI Audi Media Interface Ci co maja wersje schowka pod lodowke nie bedzie problemu z zamocowaniem Co bedziemy potrzebowac : 8E0 857 925 B - Interfejs Ipod koszt 120-200 PLN ALLEGRO , EBAY albo ASO 700 PLN 6Q0 972 726 - Wtyk 12 pin ASO 13 PLN piny konektorki mini iso - 10 szt. 5 PLN ALLEGRO u sprzedajacego o nicku radiofabric przewody 0.5 mm - 9 x 1.30 m lub wykorzystac wiazke kto mial fabrycznie zmieniarke naviservice 4 wyjamki pod RNS E - kazdy powinien mieć Na poczatku powinnismy zajac sie wiazka od interfejsu Ipoda do RNS E . Na zalaczonym schemacie mniej wiecej widac cala instalacje . Przygotowujemy ja do podlaczenia Zdejmujemy czterema wyjmakami RNS-a odlaczamy wtyki dla lepszego dostepu Odkrecamy schowek pasazera: 1- schowek 2- sruby 5 sztuk W schowku we wnece mamy fabrycznie przygotowane otwory jak nie ma to robimy maly otworek ,aby zmiescila sie nam wtyka . Tutaj mala rozpiska tylnej czesci RNS E B- Złącze wielostykowe, 12-stykowe (T12n) niebieski fabrycznie 2 - Masa CD do zmieniacza płyt CD 3- Sygnał prędkości 4 - Stały plus do zmieniacza płyt CD 5- Diagnoza L 6 - CD-Data out do zmieniacza płyt CD 7 - BOSE-kodowanie do masy (tylko w przypadku systemu BOSE) 8 - Lewy sygnał ze zmieniacza płyt CD 9 - Prawy sygnał ze zmieniacza płyt CD 10- Plus przyłączony do zmieniacza płyt CD 11 - CD-Data in od zmieniacza płyt CD 12 - CD-CLK od zmieniacza płyt CD Ci co maja przejsciowke dokladana poprostu lutuja piny i wciskaja wtyke do duzego gniazda . Tutaj mamy z kolei wtyke w interfejsie Ipod Złącze wielostykowe, 12-stykowe (T12a) czarne 1 - Data out do sterownika elektroniki obsługi systemu nawigacji 2- CLK out do sterownika elektroniki obsługi systemu nawigacji 3- Zacisk 31 4 - Data in z sterownika elektroniki obsługi systemu nawigacji 6 - Stały potencjał plus z sterownika elektroniki obsługi systemu nawigacji 7 - Prawy sygnał do sterownika elektroniki obsługi systemu nawigacji 8 - Przyłączony plus z sterownika elektroniki obsługi systemu nawigacji 9 - Sygnał masy z sterownika elektroniki obsługi systemu nawigacji 10 - Lewy sygnał do sterownika elektroniki obsługi systemu nawigacji 11 - TOC Check Control (niewykorzystane) 12- (niewykorzystane) Ponoc orginalnie byla w miejscu zmieniarki tak jak na rysunku 1 - córki IPOD Na koniec oczywiscie bierzemy VAGA i kodujemy Wchodzimy w Nawigacje i Kodowanie . Troszke sie pomeczylem aby zakodowac i zostalo tak 0301728 jakby co to prosze mnie poprawic 0?xxxxx: Model 1 = Lamborghini 2 = Audi A3 (8P) 3 = Audi A4 (8E) 4 = Audi A4 Cabriolet (8H) 5 = Audi A6 (4B) 6 = Audi TT (8J) 7 = Audi R8 (42) 0x?xxxx: Treble Speaker Monitoring inactive 0 = Front Treble Speaker Monitoring inactive active (NOT Audi A4 Cabriolet) 1 = Front Treble Speaker Monitoring inactive inactive (ONLY Audi A4 Cabriolet) 0xx?xxx: Sound Characteristic 0 = Sound Characteristic linear 1 = Audi A4 (8E) 2 = Audi A6 (4B) 3 = Audi A4 Cabriolet (8H) 4 = Audi TT (8J) 5 = Audi A3 (8P) 9 = Sound System 0xxx?xx: Telephone/Telematic 1 = Telephone not installed (Remote Feed Voltage for Microphone active) 2 = Base Plate (Temic - Remote Feed Voltage for Microphone inactive) 3 = Base Plate (Cullmann - Remote Feed Voltage for Microphone inactive) 4 = Base Plate (Nokia - Remote Feed Voltage for Microphone inactive) 5 = Telematic Europa (Remote Feed Voltage for Microphone inactive) 6 = Telematic US (Remote Feed Voltage for Microphone inactive) 7 = Base Plate diagnostic capable with Comfort Control 0xxxx?x: Equipment I 1 = Tuner not installed 2 = Digital-Radio installed 3 = Satellite-Radio installed 4 = Satellite and Digital-Radio installed 5 = Analog Input (AUX) installed 7 = Satellite-Radio & Analog Input (AUX) installed 0xxxxx?: Equipment II 1 = TV-Tuner/CD-Changer/Multi-Function Steering Wheel not installed 2 = TV-Tuner installed 3 = CD-Changer installed 4 = TV-Tuner and CD-Changer installed 5 = Multi-Function Steering Wheel installed 6 = TV-Tuner and Multi-Function Steering Wheel installed 7 = CD-Changer and Multi-Function Steering Wheel installed 8 = TV-Tuner and CD-Changer and Multi-Function Steering Wheel installed Powodzenia w rezaniu
Opublikowano 20 Stycznia 201115 l Autor Ostatnio dopadlem interfejs do A4 pod USB i podlaczenie jest to samo Pewnie malo kto wie ze cos takiego jest Montowany byl w miejsce zmieniarki CD
Opublikowano 15 Maja 201115 l Mam Avanta B7 ze zmieniarką w schowku, może ktoś wie czy jest możliwość zrobienia wejścia USB do tych modeli ?
Opublikowano 15 Maja 201115 l Autor Zamiast zmieniarki mozesz zalozyc interfejs USB fotka ponizej jak wyglada
Opublikowano 15 Maja 201115 l Czy chodzi o fotkę powyżej ? Bo na zdjęciu słabo widać, nie wiem gdzie jest wejście usb i czy w radiu trzeba coś zmienić po podłączeniu takiego zamiennika usb.
Opublikowano 16 Maja 201115 l Autor Chcesz kupic zamiennik czy ORI dac ? Jakie masz radio ? Oczywiscie musisz zmienic kodowanie w twoim radiu
Opublikowano 16 Maja 201115 l Oczywiście chodzi o zamiennik, bo ori jak patrzałem jest dość drogi, a jeżeli chodzi o zmianę kodowania w radiu to tylko przez vaga ?[br]Dopisany: 16 Maj 2011, 13:19_________________________________________________A może znasz sposób na coś łatwiejszego i oczywiście tańszego podłączenia USB ?
Opublikowano 16 Maja 201115 l Autor Najtansze rozwiazanie to wyjscie AUX kupujesz jeszcze kabel na przejsciowke o taki http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270578036244&ssPageName=STRK:MEWNX:IT i co tam chcesz podlaczasz
Opublikowano 17 Maja 201115 l Panowie, może ktoś z was wie czy taki adapter pasuje też do BNS 5.0? wrclaguna miał wątpliwości (dzięki za odpowiedź ). Trochę poczytałem i zgłupiałem: 1. Czy adapter dla BNS i RNS-E jest taki sam? (nr 8E0857925B ?) 2. Czy to prawda że jest jakieś ograniczenie w ilości utworów - tzn wyświetla tylko tracki do numeru 99 i potem leci od nowa?
Opublikowano 17 Maja 201115 l Autor 8E0857925B wg ETKI pasuje do radia z nawigacja KOLOR ( 7Q2) a zas 8E0857925bez KOLORU (7Q0)
Opublikowano 26 Sierpnia 201115 l Czy RNS-E wyświetla tytuły utworów z iPoda? Czy można sterowaćiPodem z poziomu RNS-E? pzdr
Opublikowano 15 Lutego 201313 l Czy RNS-E wyświetla tytuły utworów z iPoda? Czy można sterowaćiPodem z poziomu RNS-E?pzdr No właśnie.
Opublikowano 23 Marca 201313 l Mam RNS-E + ori zmieniarka CD. Czy mogę do tego jeszcze podłączyć ori adapter do IPOD'a? Tak żeby działała zmieniarka i IPOD? Czy muszę wywalić zmieniarkę i zainstalować adapter IPOD? Chodzi mi o rozwiązanie P&P, bez lutowania, przerabiania, kodowania itp. Znalazłem taką aukcję: Zmieniacz AUDI mp3 opcja Mercedes AMI ipod USB HDD (3097946842) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Opublikowano 27 Sierpnia 201313 l Witam Mam RNS-E z fabryczną zmieniarką 6 cd w schowku, czy interface 8E0857925D będzie pasował p&p? Czy po podłączeniu zawartość ipod wyswietla się normalnie na rns-e?
Opublikowano 28 Sierpnia 201312 l czy do bns-a można podłączyć interfejs usb lub iphone, mam miejsce wolne nad lodówką, dużo jest przy tym roboty i jakie części potrzebuję??
Opublikowano 29 Sierpnia 201312 l czy do bns-a można podłączyć interfejs usb lub iphone, mam miejsce wolne nad lodówką, dużo jest przy tym roboty i jakie części potrzebuję?? Jeśli nie masz fabrycznej zmieniarki to musisz mieć kabel do zmieniarki. Z podłączeniem dużo roboty nie ma, będziesz musiał wyciągnąć schowek i radio
Opublikowano 29 Sierpnia 201312 l a ten kable to musi być do zmieniarki o danym numerze czy jest jeden typ kabla, żeby to podłączyć.