Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Wymiana oleju w automacie - VW Sharan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

przymierzamy się z ojcem do wymiany oleju w skrzyni biegów w jego Sharanie, auto z 2001r silnik 1.9 TDI 115 PS AUY.. do tej pory myślałem, że siedzi tam tiptronic. Chcemy wymienić w niej cały olej, pojechałem do Auto landu.. powiedziałem Panu jak się ma sprawa.. powiedział, że do niego filtr i uszczelka kosztują 102 zł i olej 51zł/litr, olej oryginał. Pojechałem jeszcze do serwisu VW i facet uświadomił mnie że w VW nie ma podziału na Multi lub Tipa, że to tylko dotyczy Audi, poszukał części jakie mi potrzebne i: filtr prawie 300zł, olej prawie 90zł/litr i powiedział, że nie widzi, żeby tam była jakaś uszczelka :embarrassed: teraz już jestem całkiem zielony, może ktoś miał już doświadczenie z tą sprawą, na żadnym forum nic dokładnie nie znalazłem dotyczącego Sharana. :no:

Opublikowano

sprawdz oznaczenie skrzyni bieow i wedlug tego kup potrzebne czesci

Opublikowano
  • Autor

skrzynia w tym sharanie jest produkcji JATCO o oznaczeniu JF506E

skrzynię tą znajdziesz też w roverach,jaguarach,land roverach,mazdach

oczywiście każdy producent zrobi do tego swoją normę olejową a skrzynia ta sama

filtr to okolice 60pln, ale chyba masz świadomość że dostaniesz się do niego tylko poprzez wyciągnięcie skrzyni i jej rozebranie

uszczelka, zapewne chodzi o uszczelkę pod tzw.miskę skrzyni pod którą znajdziesz sterowanie elktrohydrauliczne, które jest z przodu skrzyni, ale nie jest to potrzebne przy wymianie oleju

całego oleju nie wymienisz domowym sposobem, będzie to jakieś 50% może 60%

a co do oleju to najlepiej jak znajdziesz oznaczenie części zamiennej jako oleju w serwisie lub z innego źródła i odnajdziesz ten numer u producentów olejów, na przykładzie producenta np. FUCHS do tej skrzyni poleca TITAN 3353, a olej ten spełnia następujące normy:

DEXRON III

BMW 83 22 9 407 765

BMW 83 22 9 407 807

FORD M2C195-A

FORD M2C202-B

FORD M2C922-A1

VW TL 521 62 (G 052 162)

VW 501 60

VW G 052 990

jestem zdania że jeżeli znajdziesz jakikolwiek olej spełniający choćby jedną z tych norm możesz go śmiało wlać, a wiem że leje się do niego też najtańszy niemarkowy dexron II i to jeździ bez żadnego "ale", ale raczej nie polecam

jak kiedyś wymieniałem olej u siebie w audi, potrzebowałem oleju jako części zmiennej volkswagena G 052 162 i drążąc temat znalazłem olej MAXXUS ATF-VA który właśnie spełnia tą normę i kupiłem go po jakiejś tam zniżce za 22pln/litr

dziwna nieznana nazwa ale jak zagłębiłem się to marka MAXXUS to koncern HEPU w tańszym wydaniu

śmiało możesz wlać DEXRON III jakiegoś znaneno producenta

nie daj zrobić sobie wody z mózgu olejami z serwisów bo to totalna bzdura i można to samo znaleźć w innym opakowaniu za 40% ceny

jeżeli masz dobry silikon do tych celów, mam na myśli uszczelkę pod wspomnianą miską, to polecam na dobrym motoryzacyjnym silikonie

przerabiam około 2-3 tych skrzyń w tygodniu

jak będziesz miał jakieś pytania to pisz

wielkie dzięki za konkretną odpowiedz :good: wymianę oleju w skrzyni zleciłem naszemu koledze z forum i powiedział, że to ogarnie ale nie spodziewałem się, że żeby wymienić filtr od skrzyni biegów będzie trzeba ją ściągać :mysli: a wymiana tego filtra to konieczność? bo na pewno wiąże się to z olbrzymimi kosztami :embarrassed: :embarrassed:
Opublikowano
  • Autor

nie jest to opłacalne

wymianę filtra robi się tylko przy remoncie skrzyni

gdzieś czytałem, że w takim sharanie jak mojego starszego siedzą dwa rodzaje skrzyń automatycznych, czy to prawda? i jeśli tak, to czy jest możliwość, że załóżmy akurat w tej mojej filtr oleju byłby tak dostępny, że obeszłoby się bez wyciągania skrzyni? :mysli:
Opublikowano
  • Autor

jeżeli jest to samochód z 2001 tak jak napisałeś to nie ma szans że jest to skrzynia 4 biegowa model 098

gdyby była 098, to tak, można wymienić filtr, bo jest tuż pod miską

masz 5 biegów - masz skrzynię JATCO

masz 4 biegi - masz skrzynię 098

to dzięki za całkowite rozjaśnienie sprawy :):hi: