Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Długo się nagrzewa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam taki dość może niepoważny problem a raczej takie bardziej pytanie jak długo sie nagrzewa wam auto w temp około 1 -0 stopnia przy bardzo dużej wilgotności powietrza bo mi to tak około dość długo bo trzeba przejechać około 10 km i jadąc tak okolo 100km na godz oczywiście jak samochód nie ma zakrytej chłodnicy dodam jeszcze ze samochodzik stoi w nieogrzewanym garażu to moze też mieć wpływ na to ??

Opublikowano

Było już kilka podobnych tematów. To norma jest. Jeśli silnik osiągnie swoje 90*C i je trzyma, to od razu wyklucza termostat, bo pewnie zaraz taka sugestia będzie. Ja nieraz potrzebuje więcej niż 10km. Nie ma czym się przejmować.

Pozdrawiam,

Opublikowano

To norma jest. Jeśli silnik osiągnie swoje 90*C i je trzyma, to od razu wyklucza termostat, bo pewnie zaraz taka sugestia będzie.

Nieprawda. Termostat moze tylko minimalnie popuszczac ciecz na duzy obieg co powoduje ze auto bedzie trzymalo 90*C ale nagrzewanie sie silnika bedzie wyraznie dluzsze. Ogolnie benzynowce w A4 (przynajmniej r4) nagrzewaja sie jakos dlugawo, moje poprzednie japonczyki malolitrazowe lapaly temp po 2-3km nawet przy -10*C, natomiast w Audi trzeba 6-7km po miescie.

Opublikowano
  • Autor

zapewne tak ale ja zauważyłem ze na postoju jak zapale audi i tak sobie pracuje to nie mając jeszcze 90 stopni zaczyna s ie robic ciepła w rogu chłodnica czy to moze oznaczać ze to termostat za wcześnie moze sie otworzyć ewentualnie by s ie moze nie domykał i puszczał delikatnie obiek

Opublikowano

Ja mam założony nowy termostat i jadąc normalnie potrzebuje ok. 10km zanim będzie 90*C przy obecnych temperaturach, nie mowie latem :)

Nie tylko japonczyki, ale również np. Francja :) Mojej mamy C5 2.0 16V potrzebuje jakieś 2-3km i rozgrzany.

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=176224.0

Założyłem ten temat parę dni temu i dotyczy dokładnie tego samego. Wychodzi na to że nie tylko turbo ale i wolnossaki się dość długo nagrzewają. Dodam że przez ostatnie dni gdzie temp była ok 4stopni na plusie mój AEB łapał 90 już po jakichś +-5km :)

Opublikowano

Podejrzewam, ze to raczej nie sprawnosc termodynamiczna silnika ale pojemnosc ukladu chlodzenia ma tutaj istotna role, moze maly obieg w Audi jest dosyc duzy? Tez mam nowy termostat (z kwietnia). Druga sprawa, ze japonczyki ktore mialem mialy ssanie 1500-1600rpm i na tym ssaniu chodzily dosyc dlugo, a Audi po minucie z 1200 ma juz 900. No nie wiem, jakos szczegolnie duzo to Audi nie pali jak na wiecznie zimny silnik ;)