Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Kierowniczki w turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

chciałbym sie dowiedziec czy można kupić kierowniczki wraz z tulejkami jak tak to gdzie tego szukac wszędzie występują w kpl z turbo

Opublikowano

Można kupić osobno pierścień z kierowniczkami, tulejki i część gorącą. Kiedyś pytałem w firmie zajmującą się regeneracją turbin w Żorach ale nie mam już nr telefonu. Po co chcesz kupować nowe kierownice turbo? Jeśli po to bo Ci się zasyfia sprężarka to jest to najmniej prawdopodobny powód.

Opublikowano
  • Autor

Ponieważ szlak mnie już trafia wyjmowanie co trzy cztery miesiące i czyszczenie. Sprawdziłem już wszystkie części związane z turbem i są ok Byłem u mechaniora mówił że turbina pracuje ok żadnych gwizów i świstów oleju nie bierze a kierowniczki sie zapiekają Paliwa nie leje byle jakiego nie jeżdze na niskich obrotach to co może jeszcze być nie tak

Opublikowano

Kolego czyli w Twoim silniku 1.9 75PS jest turbo ze zmienną geometrią?? :blink:

Opublikowano
  • Autor

A jak to wygląda? i czym się rózni od nie zmiennej geometrii

Opublikowano

Trochę mnie zdziwiło pytanie i kierowniczki patrząc na symbol Twojego silnika, ale nie wnikałem. W Twoim silniku (jeśli podałeś prawidłowy kod silnika) nie ma zmiennej geometrii. Masz turbo z zaworem upustowym wastegate. Wastegate jest to zawór montowany po gorącej stronie turbiny, który kontroluje ciśnienie doładowania. Bez zaworu wastegate turbo kręciłoby się coraz szybciej i szybciej aż do momentu uszkodzenia silnika lub samej turbiny.

Gdy ciśnienie w dolocie osiągnie odpowiednią wartość wastegate otwiera się i nadmiar spalin kierowany jest z powrotem do wydechu z pominięciem turbiny. Pozwala to utrzymać odpowiednie ciśnienie doładowania. Natomiast działanie sprężarki ze zmienną geometrią polega na zmianie kąta ustawienia łopatek turbiny (kierowniczek) i tym samym zmianie kąta padania spalin na wirnik, dzięki czemu nawet przy niskich obrotach silnika praca turbosprężarki jest bardzo efektywna. Ponadto możliwe jest płynne regulowanie ciśnienia doładowania. W silnikach wysokoprężnych z turbosprężarkami VTG nie wyczuwa się opóźnienia w działaniu, a moment obrotowy osiąga wysokie wartości już przy bardzo niskich obrotach jednostki napędowej.[br]Dopisany: 05 Styczeń 2011, 15:09_________________________________________________Tu masz przykład Twojego turbo: Automotive Turbo wastgate myth

Tu ze zmienną geometrią:

Opublikowano
  • Autor

Pretor dzięki za wyjaśnienie poglądowe przydało się ale problem nadal jest ponieważ ja już wyciągałem turbinę u siebie ze trzy razy i w części gorącej turba znajdują się kierowniczki czyli turbo mam ze zmienna geometrią. W sobotę będę wyciągał ją po raz kolejny, myślałem że może pierścień lub tulejki juz są zużyte co powoduje zacieranie się kierownic i chciałem kupić nowe i wymienić ale chyba zostanie mi tylko czyszczenie a za kolejne kilka miesięcy ponowny demontaż

Opublikowano

W sumie to nie ten dział więc wszystko Ci opisałem na PW.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wiadomość uwzglednie rady podczas czyszczenia

Opublikowano

wywal katalizator.

Opublikowano
  • Autor

Juz go dawno niema