Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki Tv 32 ? LED czy LCD / Sony czy Samsung ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, prosilbym ogarnietych w temacie o doradzenie w wyborze telewizora

potrzebny mi tv 32cale FULL HD o odswierzaniu min 100hz

myslalem o samsungu le32c650 ( klasyczny lcd ) lub sonym kdl-32ex500 ( tez klasyczny lcd )

i tutaj pytanie

czy moze warto doplacic do samsunga ue32c6000 ( na led`ach krawedziowych jak wiekszosc ) .... lub do sony`ego KDL-32EX710

jak wiadomo modele w tym przedziale cenowym nie beda mialy podsiwetlenia full led a jednie podswietlenie krawedziowe ledami zamiast jarzeniowek co podobno wcale nie poprawia ostrosci ani jakosci obrazu.

i tu ptaynie do was ktory model byscie wybrali i dlaczego ? czy warto doplacic pare stwoek zeby miec te ledy czy nie ? dodam ze nie robi mi roznicy pare cm w grubosci tv.

1. LCD czy LED ?

2. Samsung czy SONY ?

LED samsung ue32c6000

LCD samsung le32c650

LED Sony KDL-32ex710

LCD Sony KDL-32ex500

Opublikowano

Troche ograniam temat bo pracuje w mix electronix :hi:

Jeśli chodzi o lcd a led to róznicy w jakości obrazu zbytnio nie będzie, generalnie chodzi o to że w ledowym tv lepiej widać czarny odcień a to dlatego że ledy gasną gdy jest pokazywany jest czarny, a w lcd jarzeniówka nigdy do końca nie wygasa.

No i faktycznie szukaj 100hz - mniej nie ma sensu.

A ja osobiście bym wybrał soniacza z tych dwóch co podałeś. Wysoki model, a co sony to nie samsung :evil:

Opublikowano
  • Autor

poczytalem troche i podobno w ledowych samsungach serii 6000 wystepuje efekt cloudingu.... wiesz cos o tym ?

( http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1774750-0.html ) tu jest ceikawy temat tylko ze o 40calach i tylko samsungach...

szymongt

wybralbys soniacza led czy lcd ?

bo pokazalem 4 telewizory ( 2 soniacze i 2 samsungi )

Opublikowano

Z tego co podałeś ja bym wybrał LED sony 710, lub samsunga ue32c6500 którego nie podałeś- też świetny.

Ale pomyślał bym też nad sharpem LC-32LE320E-BK. Podoba mi sie obraz na tych telewizorach, wydaje mi sie że jest żywszy niż wszędzie indziej. :good:

http://www.mixelectronics.pl/sharp-lc-32le320e-bk,39021

W ledach raczej nie występuje clouding, przynajmniej ja sie nie spotkałem i nie słyszałem. W lcd może wyleźć po jakimś czasie, i to raczej w sony było spotykane, chociaż w samsungu też słyszałem pare razy, ale to w starszych modelach.

Wszystko zależy czego oczekujesz od telewizora. Porównaj sobie te 3, poczytaj opinie i coś sobie wybierzesz :)

Opublikowano
  • Autor

o sharpie tez mi kolega mowil ktory ogarnia temat telewizorw ze jesli mam wybierac to pomiedzy sony / samsungiem a sharpem...

pojde niedlugo do media marktu porownac obraz na wszystkich telewziorach i moze sie na cos zdecyduje.

zobaczymy moze ktos jeszcze cos tutaj doradzi ?

a co do cloudingu w led`ach to pisze o tym w tym linku na elektroda.pl ktory dalem ciut wyzej

szymongt dzieki za pomoc :hi: wezme tego sharpa tez pod uwage jednak

Opublikowano

Troche ograniam temat bo pracuje w mix electronix :hi:

[...]

A ja osobiście bym wybrał soniacza z tych dwóch co podałeś. Wysoki model, a co sony to nie samsung :evil:

Szymon, ja nie wiem co Ty robisz w tym sklepie z elektroniką. Pracujesz jako ochroniarz? :)

O konsorcjum S-LCD słyszałeś może?

Odsyłam do lektury http://en.wikipedia.org/wiki/S-LCD

Od mniej więcej 6 lat Sony z Samsungiem produkują te same ekrany we wspólnych fabrykach.

W ej chwili produkty tych firm odróżnia tylko obudowa i marketing.

Szkoda, że takich właśnie mamy "specjalistów" w sklepach z elektroniką :gwizdanie:

Opublikowano

No niestety na szkoleniach takich ciekawostek nam nie mówią . :embarrassed:

Właściwie wiele rzeczy które wiem odkąd tam pracuje wiem bo byłem ciekawy i sobie w internecie znalazłem.

Wiesz jak jest w takich sklepach, naszym zadaniem jest sprzedać - jak czegoś nie wiemy to ściemniać. Taka prawda.

Ale to jeszcze nic w porównaniu z tym co sie dzieje w Media Markcie albo saturnie. :wallbash: To też jest jedna firma - tzn metro group.

I szczerze powiedziawszy nie wiedziałem o tym, domyślałem sie że samsung i LG to prawie to samo w innej obudowie, ale że sony - nie podejrzewałem.

Ale za to wiem że Sharp ma swoje ekrany :good:

Opublikowano

Spoko Szymon, wyrobisz się. Mam nadzieje, że nie naciągasz ludzi na LCD/LEDy przekonując ich jak dużo zaoszczędzą na rachunkach elektrycznych :)

Opublikowano

No bez przesady :kox: od takiego ściemniania to są Ci w Media Markcie albo Saturnie :naughty: Jeśli im oczywiście zależy na wyprzedaniu jakiegoś lcd/led

Opublikowano
  • Autor

malik a jaka jest rzeczywista oszczednosc ? blska zeru ? ( chodzi mi o LED wzgledem LCD )

i pytanie ... ktory z tych telewizorow ty bys wybral ? wg ciebie warto doplacac do leda ktorego z tych ktore wymienilem ?

Opublikowano

Panasonic VIERA i nie ma mocnych ale to plazma :wink4:

Opublikowano

malik a jaka jest rzeczywista oszczednosc ? blska zeru ? ( chodzi mi o LED wzgledem LCD )

i pytanie ... ktory z tych telewizorow ty bys wybral ? wg ciebie warto doplacac do leda ktorego z tych ktore wymienilem ?

Ja nie wybrałbym żadnego bo od zawsze jestem wierny ekranom plazmowym.

Co do "oszczędności" energii pomiędzy dzisiejszymi ekranami (plazma,/LCD/LED) to oczywiście są do zaobserwowania ale w ujęciu miesięcznym nie będzie to więcej niż koszt małej kawy.