Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Automatyczny włącznik świateł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Wpiołem się przed "skrzynką" bezpieczników, zresztą tak jak resztę przewodów

A nie wymieniałeś czasem reflektorów na polifty i nie zmieniałeś kabelka we wtyczce świateł? Czy masz lampy Boschowskie z halogenami?

Opublikowano

[shadow=red,left]widzę że tu się instrukcji obsługi nie czytało. Jak masz zgaszony silnik to kierunkami włączasz postojówki, jak zapalisz silnik to nie włączają się więc co tu obchodzić??[/shadow][/shadow]

Chodzi mi o to, że jak kierunkowskaz nie odbije np przy parkowaniu wysiąde z samochodu a światła się świecą :gwizdanie:

Jak nie używasz świateł i nie masz takiego włącznika to normalna reakcja

Opublikowano

Faktycznie światła są zmienione na "blu eyes" czy jakoś tak :gwizdanie:

[shadow=red,left]widzę że tu się instrukcji obsługi nie czytało. Jak masz zgaszony silnik to kierunkami włączasz postojówki, jak zapalisz silnik to nie włączają się więc co tu obchodzić??[/shadow][/shadow]

Chodzi mi o to, że jak kierunkowskaz nie odbije np przy parkowaniu wysiąde z samochodu a światła się świecą :gwizdanie:

Jak nie używasz świateł i nie masz takiego włącznika to normalna reakcja

Wiem, że to normalna reakcja :kox: ale nie chcę żeby tak było. Chciałbym wysiąść z samochodu i nie martwić się czy wszystko wyłączyłem czy nie :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Teraz zastanawiam się czy doło by się obejść świecenie sie postojówek prawa lewa strona załączanych manetką kierunkowakazów. Chodzi mi o to żeby się nie świeciły.

Pozdrawiam

Po pobieżnym przeglądnięciu schematu wyłącznika świateł wnioskuję, że przewód szaro-żółty o przekroju 1 zasila światła postojowe, czyli te, które możemy dźwignią kierunkowskazu włączyć po lewej lub prawej stronie.

Sprobuj wypiąć go ze wtyczki i sprawdź czy to pomoże. Nie powinno to mieć wpływu na działanie świateł pozycyjnych.

Opublikowano

Sprobuj wypiąć go ze wtyczki i sprawdź czy to pomoże. Nie powinno to mieć wpływu na działanie świateł pozycyjnych.

Kolego ale o jaką wtyczkę chodzi czy może przy skrzynce bezpieczników

Opublikowano
  • Autor

Przy włączniku świateł, pod górną pokrywą kolumny kierowniczej.

Opublikowano

Trochę ciężko się tam dostać, ale jak będzie więcej czasu to spróbuję

Dzięki :hi:

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Chyba nie tak ciężko. Górną pokrywę można zdaje się ściągnąć bez demontażu kierownicy, a wtyczka jest dobrze dostepna.

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=29283.0

Napisz mi jakie masz reflektory. valeo h4, bosch h1+h1 czy polifty. Gryzie mnie to, że nie mam drogowych, a u ciebie działają. :kwasny:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Problem braku świateł drogowych znaleziony, choć nie jeszcze rozwiązany.

Mianowice wystepuje tylko przy konfiguracji pinów w kostce przełacznika dla żarówek H4.

W poliftach i wszelakich innych lampach dzielonych (oddzielnie mijania i drogowe) problem nie występuje.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

najlepiej zalozyc oryginalny wlacznik swiatel za 30zl i po problemie

Opublikowano
  • Autor

najlepiej zalozyc oryginalny wlacznik swiatel za 30zl i po problemie

Tzn. ?

Opublikowano

swiatla zapalaja aie same 10s po uruchomieniu silnika

Opublikowano
  • Autor

swiatla zapalaja aie same 10s po uruchomieniu silnika

Ale to zaleta czy wada? 10 sekund, a natychmiast po uruchomieniu silnika.

Opublikowano

tak jest skonstruowany wylacznik

Opublikowano

Skoro kolega jihad był w stanie sam skonstruować taki włącznik, to po co miał kupować gotowy?

Opublikowano

Skoro kolega jihad był w stanie sam skonstruować taki włącznik, to po co miał kupować gotowy?

Zgadzam się w 100% z kolegą nie ma jak zrobić coś samemu po taniaści, a to za wyłącznik :drunk::kox:

Opublikowano

Zgadzam się w 100% z kolegą nie ma jak zrobić coś samemu po taniaści, a to za wyłącznik :drunk::kox:

Tymbardziej, że wielu sprawia to przyjemność ;)

• 3 lata później...
Opublikowano
Potrzebujemy:

- przekaźnik zwierny 30A 1 szt.

- podstawka pod przekaźnik 1 szt.

- gniazdo bezpiecznika 1 szt.

- bezpiecznik (chyba 15A) 1 szt.

- diody np. typu 1N5400 3A 50V 3 szt.

- trochę przewodów elektrycznych (1 metr, albo kilka krótkich kabelków w różnych kolorach)

- konektory oczkowe 3 szt.

- taśma izolacyjna, koszulki termokurczliwe, co tam kto lubi

- lutownica, obcinaczki, nożyk itp.

Schemat wyglada tak:

http://img408.imageshack.us/img408/4523/schematawsa4b5.jpg

Wszystko podłaczyłem zdejmując wyłacznie dużą dolną osłonę nad nogami kierowcy, a pod kierownicą. Tam znalazłem zarówno przewody zasilające jak i wiązkę, która idzie do oryginalnego wyłacznika świateł.

Opis:

A - zacisk śrubowy pod przekaźnikiem nr 6 *

B - zacisk śrubowy pod przekaźnikiem nr 3 *

C - światło pozycyjne lewe, przewód zielono-czarny we wiązce wyłacznika świateł

D - światło pozycyjne prawe, przewód zielono-czerwony we wiązce wyłacznika świateł

E - oświetlenie tablicy rejestracyjnej, tablicy wskaźników i wszystkiego co trzeba w we wnętrzu, przewód szary we wiązce wyłacznika świateł

F - światła mijania, przewód żółty we wiązce wyłacznika świateł

G - masa, zacisk śrubowy po lewej stronie w okolicach klamki otwierania maski

* - pod głównym panelem przekaźników trzyrzędowym są zaciski śrubowe, na których występują napiecia w różnych konfiguracjach. są one opisane. Pierwszy od lewej opisany na czerwono jako "30" to napiecie akumulatora - ten nas nie interesuje. Nastepny jest opisany na zielono jak "75X" - to jest nasz zacisk "B". Na końcu jest nasz zacisk "A".

Niestety nie mam własnego garażu, przy montażu korzystałem z czyjejś gościnności i nie miałem aparatu. Narazie nie widzi mi się tego rozbierać na ulicy, ale jakby ktoś dysponował fotką panelu przekaźników to wszystko dokładnie pozaznaczam.

Zaletą rozwiązania jest znikomy koszt i prostota. Wadą brak możliwości włączenia świateł drogowych (mignąć można) [LINK!!!].

Ja dodatkowo zastosowałem włącznik na przewodzie masowym, którym mogę dezaktywować urządzenie, a na schemacie nie jest on uwzgledniony.

AWS działa tak, że światła zapalają się natychmiast po rozruchu (po zakończeniu pracy rozrusznika) i gasną od razu po zgaszeniu silnika:

http://www.youtube.com/watch?v=iYbHhq_s5yY

Ps. wątek otagowany jest jako B5 ADR, bo w innych silnikach napięcia pod skrzynką bezpieczników mogą występować w innej konfiguracji.

Panowie wszystko fajnie ale po podłączeniu tak jak powyżej wszystkie światła działają jak należy ale już po przekręceniu zapłonu a ja bym chciał żeby się uruchamiały dopiero na zapalonym silniku czy da się to jakoś zrobić ?? nie chcę obciążać akumulatora na rozruchu światłami .