Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Kolejny problem z zapalającą sie kontrolką oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Otóż podczas długiej trasy (do Niemiec) zapaliła mi się kontrolka od ciśnienia oleju ;( Zjechałem na pobocze , zgasiłem silnik , po 15 min. sprawdziłem olej było go troszkę poniżej połowy (zwykle mi go wcale nie ubywa pomiędzy wymianami) więc się troszkę zdziwiłem, dolałem oleju i zapaliłem silnik. Wszystko było ok. ale po przejechaniu ok. 10km. kontrolka znów się pojawiła, oraz silnik stał się nagle bardzo słaby... Nauczony doświadczeniami że za holowanie z czeskiej autostrady kiedyś zapłaciłem 500 euro ( i to tylko do następnego zjazdu) skusiłem się na dojechanie do najbliższej stacji paliw ok 1km. Zatrzymałem się i załatwiłem sobie lawetę z Polski która przywiozła auto do kraju. I teraz sedno sprawy: co się mogło stać z silnikiem?, po wstępnych oględzinach mechanik powiedział że turbina padła na pewno + pompa oleju. Ale auto czeka na ściągnięcie miski olejowej i dalszą diagnozę, a ja się zastanawiam jakie mogą być konsekwencje tej awarii, i jakie to mogą być koszty...

Z góry wielkie dzięki za wszystkie info.

Opublikowano

konsekfencje niesmarowania silnika to nowy motor :confused4:

Opublikowano
  • Autor

Ależ mnie to podniosło na duchu ;)

O tym wiem, ale czy jest jakaś nikła szansa że nie skończyło się to aż tak drastycznie??;)

Opublikowano

o twoim problemie i w ogóle bolączce silników 2.0 tdi jest mnóstwo na forum :szukaj:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=130614.0

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=54160.0;highlight=felerny+imbusik

i w ogóle wpisz w wyszukiwarce felerny imbusik :gwizdanie:

Opublikowano

no raczej iluzoryczna :confused4:

Opublikowano
  • Autor

Tak. Wiem o tym , myślę że już je nawet wszystkie przeczytałem:) Wiem że to pewnie poszła pompa oleju itd. natomiast chodzi mi o to czy istnieje jakaś szansa że silnik nie jest kompletnie zatarty i wystarczy naprawić/przerobić/kupić pompę oleju i wymienić turbinę, czy to już na bank nowy silnik tylko wchodzi w grę...??

Opublikowano

Tak. Wiem o tym , myślę że już je nawet wszystkie przeczytałem:) Wiem że to pewnie poszła pompa oleju itd. natomiast chodzi mi o to czy istnieje jakaś szansa że silnik nie jest kompletnie zatarty i wystarczy naprawić/przerobić/kupić pompę oleju i wymienić turbinę, czy to już na bank nowy silnik tylko wchodzi w grę...??

podstawowy błąd to jazda na siłę bez sparowania jak pisałeś 1km to może zadecydowac, że z silnika nic juz nie ma. Dopóki nie rozbierzesz nie ma co gdybać.
Opublikowano

Ja tylko sie caly czas zastanawiam czytajac posty o bolaczkach w 2,0 TDI, czy ktos w tej Niemcowni w koncu cos z tym zrobi? :mysli:

Opublikowano

Po co oni wymyślili takie wadliwe silniki 2.0 140ps :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

Tylko że tak naprawdę to ja nie wiem od kiedy nie było tego smarowania? Bo kontrolka zapaliła się raz, później zgasła jak się zatrzymałem na poboczu, a później po 10km. znów się zapaliła i to od tego momentu przejechałem ten 1 km. Po wszystkim silnik palił bez problemu, nie było żadnych dziwnych dźwięków ani czegokolwiek podejrzanego gdy pracuje na wolnych obrotach.

PS.

Dzięki za współczucie

Opublikowano

Powiedzcie koledzy a te silniki 2.0 105 ps są lepsze od 140 ps czy tez maja ja kies problemy.

Opublikowano

wszystkie silniki mają jakieś problemy,jak się o nie nie dba lub oszczędza się na olejach itp.

Jak lejesz dobry olej i regularnie robisz wymianę oleju to 2.0 TDI 140 KM jest za***isty :good:

a jak wszyscy będą patrzeć na to bo te nowsze są wadliwe to wszyscy będą śmigać starymi kopciuchami.

Ja pod czas zakupu zastanawiałem się nad 1.9 TDI 130 KM B6 a 2.0 TDI 140 KM B7 i wybrałem B7 i nie żałuję.

Bo ktoś kupi sobie furę od Niemca tak zwaną IGŁĘ :polew: i póżniej ma wsadzić w auto parę groszy to zaraz narzeka i że silnik to szrot.

Pisałem z jednym uczestnikiem tego forum "mareckii83" i on ma B7 BLB 2.0 TDI 140 KM przebieg 242 tyś.km. i jak do tej pory nic.Tyle że on na materiały eksplatacyjne też nie żałuję-kupuje z droższej półki i śmiga dalej i z fury jest bardzo zadowolony.

Opublikowano

Hej wam sie udało nie macie problemów ale jak wam sie zaczna to wstedy zmienicie zdanie o audi jezdziłem 6 lat i do tej pory jezdze VW3 1,6 tylko olej filtry rozrzad płyny i auto zapierdziela juz ponad 130tys bez zadnych awari a od ad mam audi a4 2.0 2002 r porazka w zycu nie kupiejuz takich złomów.

Opublikowano

wszystkie silniki mają jakieś problemy,jak się o nie nie dba lub oszczędza się na olejach itp.

Jak lejesz dobry olej i regularnie robisz wymianę oleju to 2.0 TDI 140 KM jest za***isty :good:

a jak wszyscy będą patrzeć na to bo te nowsze są wadliwe to wszyscy będą śmigać starymi kopciuchami.

Ja pod czas zakupu zastanawiałem się nad 1.9 TDI 130 KM B6 a 2.0 TDI 140 KM B7 i wybrałem B7 i nie żałuję.

Bo ktoś kupi sobie furę od Niemca tak zwaną IGŁĘ :polew: i póżniej ma wsadzić w auto parę groszy to zaraz narzeka i że silnik to szrot.

Pisałem z jednym uczestnikiem tego forum "mareckii83" i on ma B7 BLB 2.0 TDI 140 KM przebieg 242 tyś.km. i jak do tej pory nic.Tyle że on na materiały eksplatacyjne też nie żałuję-kupuje z droższej półki i śmiga dalej i z fury jest bardzo zadowolony.

nieprawda

rozwazano zbiorowy pozew do producenta, ze wzgledu na wadliwa konstrukcje silnika

oczywiscie, zycze bezawaryjnosci :hi:

Opublikowano

Koledzy powiem tak gdy padnie napęd pompy oleju to gasi się silnik i laweta koszt naprawy wówczas wynosi wałki pompa itp koło 1200zł a jak ktoś jedzie dalej to sam się prosi o wymianę silnika. Jak można jechać autem kiedy nie ma się pewności że jest smarowanie :shocked:

Opublikowano

Ja właśnie zrezygnowałem z passata b6 2.0 140 ps 2005r i kupiłem starszą A4 1.9 TDI 131ps AWX nie wiem czy dobrze zrobiłem :mysli:

na razie śmigam wykonanie auta solidne i ładne, tylko tez jestem rozczarowany tym szuraniem co to trapi wiele A4 , i sadziłem ze jest cichsza

Opublikowano
  • Autor

Myślę że jak byś miał wcześniej przygodę z Czeską lawetą za 500euro do najbliższego zjazdu to też byś spróbował ten 1km. do stacji dojechać... A co do braku ciśnienia oleju- to o tej wadzie tego badziewnego silnika dowiedziałem się po fakcie. Nie wpadłem na pomysł żeby się zaczytywać o padających pompach oleju jak wszystko było w porządku... Myślałem że jest coś z ciśnieniem, czy stanem oleju a nie że wcale niema ciśnienia.

Opublikowano

Szarak jak ogarniesz furkę to daj znać jak się z tego wykaraskałeś , oby jak najmniejsza awaria . pozdro

Opublikowano
  • Autor

Spoko.

Na pewno napiszę jak się to dalej potoczy.

Dzięki za odzew;)

Pozdrawiam