Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Problem z silnikiem, dławienie i strzelanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z silnikiem ADP. Po odpaleniu auta, silnik pracuje przez chwilę prawidłowo po czym zaczyna szarpać strzelać, dodając gaz strzela niekiedy wskoczy na większe obroty po czym strzeli parę razy i gaśnie. Takie same zjawiska na LPG, odpiąłem sterownik LPG i to samo.

Odłączyłem akumulator na noc podłączyłem zaadaptowałem przepustnicę (na 2 min przekręciłem stacyjkę w pozycji załączenia się diod na desce) i to samo, w dolocie nie ma żadnych dziur. Objawy się choćby dostawał nie tą mieszankę co trzeba choćby powietrze się cofało ?

Opublikowano

Witam

Spróbuj dołączyć przepływkę.

Pozdrawiam

Ps. Dobrze by było byś podłączył silnik(ECU) pod VAG-a

Opublikowano
  • Autor

Odłączyć ?

Gdy odłączę przepływomierz to po paru sek auto ma te objawy i gaśnie :(

[br]Dopisany: 23 Styczeń 2011, 01:35_________________________________________________Dzisiaj spróbowałem odłączyć przepływomierz i o dziwo inaczej chodzi (troche lepiej) chodzi przez pewien czas normalnie po czym znowu mam takie przepały w dolocie takie szczelanie i znowu normalnie i znowu szczelanie itd albo spada mi do minimalnych obrotów (100-900) poszarpie i znowu normalnie.[br]Dopisany: 23 Styczeń 2011, 16:19_________________________________________________Mechanik sprawdził pod kątem komputera

przepustnica ok

przepływomierz ok :gwizdanie:

Do wymiany

Cewka

Kable zapłonowe

kopułka

no i dodatkowo wymieniam

uszczelka na pokrywie zaworów

filtr paliwa ;)

wymiana w poniedziałek-wtorek

tak więc nie ma tragedii ;)

Opublikowano

cze. Chowix. od niedawna mam podobne objawy, pytałem znajomego i powiedział ze to moga byc kable, dzis zamierzam wymienić, dam znać czy sie poprawiło. A pozostałych prosze również o pomoc, wszelkie usterki jakie wczesniej opisywałem udało mi się naprawić za co dziękuję i pozdrawiam :hi:

Opublikowano
  • Autor

Ok liczę na odpowiedź czy się poprawiło :) Mi mechanik powiedział, że cewka też bo jest ona pęknięta (i była klejona?) czego ja nie sprawdziłem :)

Opublikowano

zapomniałem wspomnieć ze u mnie pracuje silnik ok około 5 min. Gdy złapie 90 stopni z problemami wchodzi na obroty, potem jak juz go trzymam na obrotach to pracuje nieregularnie, a jak juz zejdzie z obrotów to gasnie, i nie zapali. Musze odczekać godzine min. i dopiero na pych zaskoczy. W miedzy czasie nawet sie nie odezwie, czy to na pych czy na rozruszniku? Może to coś pomoże w diagnozie :)

Opublikowano
  • Autor

Może faktycznie najlepiej zacząć od VAG potem sprawdzić przepustnicę i przepływomierz (vagiem)

a następnie tak jak u mnie cewkę kopułkę kable i świece. Koszt nieduży (dla mnie duży z racji że nie pracuje, ale dorabiam w necie), a zawsze od czegoś się zacznie.

Opublikowano

W B5 nie masz diagnostyki ukladu zaplonowego, wiec VAG nic nie da jezeli to cewka, kable, swiece.

Opublikowano

hej. piszesz że cewka kable swiece, ale czemu dzieje sie tak że zadziała pochodzi i potem nic, 2 razy juz wykreciłem akumulator. i na pych tez nic nie dało, dopiero po jakimś czasie. Niedawno czytałem go vagiem i pokasowałem to:

012249 ustawienie przepustnicy uszkodzone,wtrysk cylinder 1. i tak szczeże mówiąc to po czyszczeniu przepusnicy i skasowaniu tych błędów zaczeło mi nawalać.

16486 uszkodzona przepływka

17978 moduł sterownika zablokowany, uszkodzonu sterownik immo, słabe ciśnienie lub ustawienie pompy.

01247 elektrozawór wegla aktwnego

wszystkie te kody tłumaczyłem i sprawdziłem tu na forum.

Opublikowano

Zrobiles adaptacje przeputniscy po czyszczeniu??? Tylko nie mow, ze nie :gwizdanie:

Opublikowano

pewnie ze tak inaczej chyba by nie ruszył?

Opublikowano

zapomniałem wspomnieć ze u mnie pracuje silnik ok około 5 min. Gdy złapie 90 stopni z problemami wchodzi na obroty, potem jak juz go trzymam na obrotach to pracuje nieregularnie, a jak juz zejdzie z obrotów to gasnie, i nie zapali. Musze odczekać godzine min. i dopiero na pych zaskoczy. W miedzy czasie nawet sie nie odezwie, czy to na pych czy na rozruszniku? Może to coś pomoże w diagnozie :)

u mnie był winny palec rozdzielacza

Opublikowano

no i zrobiłem.wymieniłem świece, przewody,ale z małym wyjatkiem. Przy rozpinaniu na rozdzielaczu nr 2 :thumbdown:ułamała się kopułka :wallbash: i aby wyjąc to co zostało musiałem połamać osłonę więc czeka mnie zakup gdzies używanego rozdzielacza i bo przebicie jest widoczne,. gdy pojade na szrot zapytam też o przepływkę bo niedaje mi to spokoju. Raz głosno cyka a raz prawie nic nie słuchać. Ogólnie to total bania bo nie wiem czy do roboty dojade. :kox: Bo nie znam sie ale chyba teraz chodzi na 3 gary i komp moze coś namieszać, pomimo ze silnik pracuje, (ale faluje).

Opublikowano
  • Autor

kopułka nie taka droga :decayed: Też mi falują obroty ale zobaczymy co da wymiana w poniedziałek-wtorek mi to mechanik wymieni jak na razie odpoczywa na placu u mechanika :shocked:[br]Dopisany: 28 Styczeń 2011, 14:36_________________________________________________Sprawa się ma tak.

Cewki nie wymienił bo koszt 400zł mnie na ten czas przerasta.

Wymienił kable bodajże świece kopułkę i kable.

Problem został na benzynie przy zimnym silniku ale na gazie mówi jest idealnie.

Pozostaje chyba ten filtr paliwa.

Opublikowano

Miałem podobny problem, a czy po jeżdzie słychać syczenie z baku [korek wlewu]?

Opublikowano
  • Autor

A nawet nie wiem. Na razie siedzi u mechanika i on tam coś robi z nim ale zobaczymy co wymodzi i za ile coś tam wymodzi.. Jak na razie 250zł w plecy a nic lepiej nie chodzi.

Opublikowano

witam piotrek 37.nie wiem i teraz nie sprawdze, bo auto stoi :confused4: myslisz że to odpowietrzenie baku? Gdzie tego szukać i jak to naprawić ?

Opublikowano
  • Autor

hmm w sumie może to być i to.. zobaczymy wymieni filtr paliwa, pompe mam nową 5 miesiacy temu bodajże wymieniana jak nie to zobaczymy z tym odpowietrzaniem..

Właśnie co gdzie i jak, jak to będzie to ;(

Opublikowano

Na obudowie filtra powietrza znajduje się zawór elektromagnetyczny zbiornika z węglem aktywnym [system odpowietrzania zbiornika],wygląda to jak filtr paliwa do motorowera,czarny ,trzyma to szeroka gumowa opaska,gdy silnik jest rozgrzany złap to w palce i przyłóż ucho,powinno być słyszalne i wyczuwalne ciągłe tyrkotanie,jak nie to zsuń to z gumowych wężyków [trochę siły],spryskaj to z jednej i drugiej strony wd-40,po kilkunastu minutach sprężonym powietrzem przedmuchać oba wloty,na przemian po kilka razy,obudowie jest strzałka,zgodnie ze strzałką w otwór sprężarka,drugi przytrzymaj palcem,jeśli będzie odrzucać palec to się uruchomił,jeśli nie to wymiana na nowy.Mi się udało uruchomić,zaczął odpalać ale na biegu jałowym wariowały obroty [zacinał się]kupiłem nowy, mam już spokój.pozdrawiam :)

Opublikowano

u mnie się wyjasniło czemu iskry nie ma. okazało sie że to palec pod kopółką by już wakończony. Wymieniłem i zapalił odrazu. Musiałem go pokruszyć bo sie przyspawał. :cool1: co do braku mocy i pływajacych obrotów to sparawdziłem na odpalonym silniku bak. Odkręciłem korek i zasysał powietrze dość mocno. Podejzewam że to filtr aktywnego wegla. albo jakiś inny paproch. Bo troche zasysa przy zakręconym i ale gdy tylko go poluzuje to sssssssaaaaa dość mocno. ( to musze sprawdzić ale nie wiem kiedy)

wszystkim dzieki za posty i pozdrawiam