Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Rozbite auto z Leasingu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Rozbiłem swoje auto dostawcze z leasingu mam Ac w hestii i ubezpieczenie prawne w Das, auto raczej nie nadaje się do naprawy rama krzywa :confused4:

Moje pytanie co w tej sytuacji będzie z leasingiem i jak to się odbywa? :hi:[br]Dopisany: 24 Styczeń 2011, 21:52_________________________________________________Pytanie co z autem jeśli idzie do kasacji,płaceniem leasingu i czy na tym dużo będę w plecy? :hi:

Opublikowano

Witaj,

Prowadziłam podobną sprawę.

Jeśli szkoda całkowita, to wszystko zależy od konstrukcji umowy lasingu i ubezpieczenia oraz kwestii ew. "zagospodarowania" pozostałości.

Jest kilka kwestii pozwalających na "obniżenie" odsetek.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano

zależy od tego ile wpłaciłeś do tej pory i czy ubezpieczenie masz od wartości netto ( pewnie tak jest )

może być tak, że mimo iż wpłaciłeś pewną kwotę, szkoda całkowita czyli ubezpieczalnia wypłaca leasingodawcy "pełną" wartość auta to i tak możesz do tego dopłacić

czyli bez auta i bez kasy :)

jeśli będzie nadwyżka to Ci zwrócą część kasy

masz pewnie też pierwszeństwo do wykupu wraku

Opublikowano

Witam,

jak zakwalifikują ci szkodę jako całkowitą to bedzie kiepsko. Od wartości auta w dniu wypłaty odszkodowania odejmą pozostałości i to będą chcieli wypłacić do leasingu chyba że ten zgodzi sie tobie. Pozostałości jeżeli jest to młode auto ubezpieczyciel może wystawić na swojej aukcji. Powinno wystarczyć na splatę leasingu.\Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

u mnie w firmie była podobna sytuacja też auto w leasingu zostało skasowane (spalone). Została orzeczona szkoda całkowita. Auto było ubezpieczone w PZU, a leasing był w BRE LEASING. W naszej sytuacji sprawa wyglądała tak że w umowie leasingu znajdował się zapis, że w przypadku orzeczenia szkody całkowitej następuje rozwiązanie umowy leasingu i należy go rozliczyć. Rozliczenie wygląda tak, że ubezpieczyciel wycenia szkodę i teraz od Ciebie zależy czy zostawiasz wrak sobie czy sprzedajesz go po cenie zaproponowanej przez firmę ubezpieczeniową. Jeżeli sprzedajesz to wartość odszkodowania + to za ile firma ubezpieczeniowa sprzedała wrak trafia do leasingodawcy który po rozliczeniu leasingu czyli spłaceniu go do końca oddaje Ci to co zostało. A jak zostawiasz wrak (tak zrobił mój szef)to bank dostaje samo odszkodowanie również dokonuje rozliczenia i jak coś zostaje to Ci oddaje plus wystawia fakturę że sprzedaje Ci auto a raczej to co z niego zostało i Ty się stajesz właścicielem wraku.

W naszej sytuacji bardziej opłacało się zostawić sobie auto i sprzedać samemu niż przez PZU.

Co do kwoty ważne żebyś przypilnował czy szkoda jest z VAT-em czy bez, bo PZU bzdurnie zakłada że jak jest na firmę to już sobie firma VAT odliczyła i wypłaca kwotę netto a nie każdy odlicza VAT. Myśmy tego nie zrobili i trzeba było jeszcze do nich pisać pismo że mają oddać VAT którego było notabene ponad 10 tyś.