Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] [ALL] Powtót do ori instalacji z radiem gamma -- Rozwiązane

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Myślałem że sam ogarnę temat ale jednak nie ogarnę

Pytanie jak w temacie przeczytałem sporo wątków o gammie i delcie i wiem że radia te mają wyjście na 2 głosniki czyli przednie natomiast zeby podłączyć głośniki na tylnej półce należy mieć wzmacniacz przez który trzeba pociągnąć kable do głośników tylnych.

Jak ten wzmacniacz wygląda ? -- wpisując w alledrogo "wzmaczniacz a4" lub "wzmacniacz audi" pojawia sie 12 stron różnych wzmacniaczy.

jeśli ktoś jest w stanie strzelić foto jak u niego wygląda wzmacniacz działający z radiem gamma lub delta to było by super lub jeśli ktos wie jak on ma wyglądać to tez było by super

W tej chwili mam gamme niemam wzmacniacza i graja wszystkie głośniki ale tylko dlatego że podpięte są po 2 głośniki do jednego kanału -- już raz zmieniałem końcówke mocy w radiu

chce to ogarnąc bo zamierzam zmienic radio na deltę podpiąc zmieniarkę i słuchać wreszcie płyt samo radio juz sie mi znudziło a kombimowanie z tymi kasetami-adapterami mnie dobija (dodatkowo radio wciąga taśme z kaset :thumbdown:)

prosze o pomoc każda wskazówka cenna

Opublikowano

radio gamma jak i delta ma tylko wyjście 2x20w natomiast tylne głośniki mają wbudowany wzmachol (głośnik prawy w tylnej półcę będziesz widział co i jak :hi:

Opublikowano

Witam :)

Oryginalne głośniki Audii, które są montowane na tylnej półce same w sobie posiadają wzmacniacz, dokładnie wygląda to tak:

DSCN7480.jpg

Wzmacniacz jest w tej metalowej obudowie po prawej stronie.

Opublikowano
  • Autor

Jak Babcie kocham nie wiem co to jest ten cały system bose i czy go mam

jak to można sprawdzić ? na maskownicach niema napisu bose wzmacniacza nie mam subufera też nie mam radio gamma a do tego głośnki nie ori tylko jakieś no name ale jutro jade po głośniki ori to będe wiedział czy będzie w nich wzmacniacz [br]Dopisany: 25 Styczeń 2011, 22:43_________________________________________________

tu masz ori wzmacniacz wraz z subem Nokia http://allegro.pl/audi-a4-a-4-95-96-97-98-kombi-subwoofer-nokia-i1424170593.html

chyba że masz system Bose?

zaraz zaraz ale czy ten zestaw podejdzie do sedana ? bo wydaje mi sie że to do trumniaka jest
Opublikowano

"trumniaka"?? :polew:

przepraszam nie zauważyłem że kolega ma sedana :)

Opublikowano

Jeśli jedziesz po ori głośniki to powinny one wygladać tak jak na zdjęciu, które Ci przesłałem wyżej.

Pamiętaj, że głośniki ori z avanta na tył nie mają wzmacniacza.

Opublikowano
  • Autor

Jeśli jedziesz po ori głośniki to powinny one wygladać tak jak na zdjęciu, które Ci przesłałem wyżej.

Pamiętaj, że głośniki ori z avanta na tył nie mają wzmacniacza.

właśnie o takie konkrety mi chodzi [br]Dopisany: 25 Styczeń 2011, 22:50_________________________________________________Fintosz trzeba nazywać rzeczy po imieniu :kox: avant wymiata za dwa lata zmieniam na avanta

koniec OT :tongue4:

Opublikowano

Sam szukałem głośniki na tył więc Cię rozumiem :)

Jak będziesz kupować te głośniki z jakiegoś rozbitka poproś odrazu o kostkę do radia żeby podłączyć te głośniki.

Opublikowano

Ja mam u siebie bose i chyba mam glosniki tylne podpiete pod suba i tak to chyba dziala u mnie :decayed:

Poza tym mialem gdzies schemat wtyczek od radia i tam byly opisane wszystkie piny... jak znajde to wkleje bo to moglo by wyjasnic sprawe....

Opublikowano
  • Autor

krystiano91 czyli z tymi głośnikami musze mieć jeszcze kable do radia? na zdjęciu widac że są odcięte

myślałem że można je podpiąc do tych które mam teraz z tyłu [br]Dopisany: 25 Styczeń 2011, 23:02_________________________________________________BrunoNH wklejaj wszystkich i wszystko co pomoże podłączyć te graty ze sobą

Ty masz avanta więc masz i subufer( dodatkowo masz jak go upchac w bagażniku -specjalna kieszeń) ja mam sedana więc taka kieszeń nie podejdzie wydaje mi się że suba w sedanie nie ma

Opublikowano

Nie sprecyzowałem trochę. Najwygodniej dla Ciebie byłoby gdybyś kupił takie głośniki z kostką do tych głośników i przy okazji kostką do radia. Mi udało się kupić tak jak zauwazyłeś z kawałkiem kabli i kostką do tych głośników, dokupiłem pare metrów kabli oraz kostkę bodajże mini iso, którą wpina się do radia, zarobiłem ją na końcu kabli z drugiej strony, wpiąłem do radia i cieszyłem się dźwiękiem tylnych głośników :)

Za chwilkę wyśle ci rozpiskę pinów do podłączenia głośników z radiem.

Złącza ISO w radiach fabrycznych

http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/isooem.htm

Opublikowano

Na radiu jest schemat z podpisami co do czego, zrobilem fotke i jak wroce do domu ok. 7 godz to wkleje ta fotke.... :wink4:

Opublikowano

Podłącze się do tematu,

mam zamiar w końcu zmienić radio w aucie z jakiegoś soniaka na ori, idę trochę pod prąd bo z tego co czytałem to wszyscy zmieniają z kaset na cd itp, a ja robię na odwrót. Kupiłem więc gammę cc. No i teraz mam trochę do namieszania w instalacji bo w aucie mam ori pasywny tył. Wypuścili takie cudo z fabryki a o radiu to już nie pomyśleli :wallbash: (chyba, że był jakiś rodzynek o którym nic nie wiem). Dobra koniec przynudzania teraz mam kilka pytań:

Czy dobrze widzę że żeby odpalić tą gammę to potrzebuję 3 plusów? (Ub+, + , i +po stacyjce??)

Do czego jest s-kont?

W wyjściu na wzmacniacz (mini iso) wyjście oznaczone na radiu jako com. to masa?

Opublikowano
  • Autor

kupiłem dziś ori głośniki takie jak na zdjęciu kilka postów wyżej ( jeden jest ze wzmacniaczem ) przy okazji zmieniłem tylną półkę

kiedy zmieniałem półke zobaczyłem że jest tam również instalacja fabryczna tyle że odlączona( tzn z przy głośniku lewym jest kabel z kostka która pasuje do "nowego" głośnika ze wzmacniaczem i tak samo z prawej jest kabel i wtyczka która pasuje do prawego głośnika) do dziś te kostki były odłączone a głośniki podłączone były do wspomnianych kabli miedzianych i wszystko grało.

nastepnie odłączyłem głośniki od "miedziaków" a podłączyłem ori głośniki z ori kostkami.... i nastała cisza :disgust:

potem spróbowałem jeszcze inaczej -- do miedziaków podłączyłem ori głośniki i znowu wszystko zagrało

czyli ori instalacja jest nieaktywna idąc tym tropem zajrzałem do drzwi przednich i tam głośniki( tez nie ori) są zasilane przez ori kable ( tzn nie ma na koncu kabla kostki tylko kable biegną przez zwrotnice do głośników i tych małych u góry.

potem zajrzałem jak to wszystko jest podłączone do radia(gamma) i ... napewno ktoś tam już był bo :

- są tylko dwie kostki (brązowa i czarna) i antena a powinna być jeszcze jedna a widać że niektóre kabelki są nie są wogole podłączone tylko zaślepione[br]Dopisany: 26 Styczeń 2011, 20:01<<,<b>[intruz_2004 dawaj fotkę jak to u Ciebie wygląda tak aby było widać wszystkie kostki porównamy bo i ja fotkę zrobię [br]Dopisany: 26 Styczeń 2011, 20:02_________________________________________________Za cel numer jeden obieram w tej chwili doprowadzenie tego wszystkiego do stanu ori i kiedy już to wszystko ogarnę to będe się brał za zmianę radia i montaż zmieniarki

wiec... czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie powinny być podłączone tylne głośniki na tym schemacie?

schemat1.jpg

dodam tylko że w kostce B brak pinów 1,2 i 7,8 wieć gdzie te tylne głośniki powinny byc włączone?

Opublikowano

Kabelki, które są zaślepione powinny pewnie być z ori instalacji tylko ktoś pewnie kostke mini iso wyrzucił i głośniki, które miałeś wcześniej były podpięte do przednich głośników. Masz może zdjęcie tych kabelków zaślepionych? Ile ich jest ? Kolory..

Jeżeli masz z tyłu oryginalna kostkę to tu masz rozpiske kostki, które kabelki do czego są :)

czlus4f44880099a3153f40.jpg

Czyli ta zielona kostka tak jak pisałem wyrzej była to kostka mini iso potrzebna do podpięcia tylnych głośników, musisz teraz wszystkie kabelki sprawdzic według zdjęcia które przesyłam wyżej i zarobić nową mini iso i bedziesz miał ori instalkę :)

Opublikowano
  • Autor

krystiono jest ich około 8 -10 ale policze jutro

napewno są z ro ori kabelki bo wychodą z ori wiązki kolory hmm jest ich naprawde sporo zazwyczaj sa dwu kolorowe

ale mam małą sciąge mianowicie ori instalację ze wszystkimi kostkami do radia ( facet dał mi to razem z głośnikami)

tyle tylko że jest to instalacja od radia concert 1 ale z tego co patrzyłem jest to wszystko bardzo podobne i co ciekawe są tam 3 kostki ( czarna brązowa i dodatkowo zielona) i podejrzewam że tą zieloną kostkę ktoś uciął i zostały te wolne kabelki troche to zagmatfane ale będe probował

Opublikowano
  • Autor

krystiano co do tylnich kostek to na szczęście jest ori wiec napewno tam podepnę kupione głośniki

problemem jest to że najprawdopodobniej brak jest kostki z tych kabli do podlączenia przy radiu ( podejrzewam że to tą kostkę włąsnie ucięto) ale tak jak pisałem kabelki zostały więc musze teraz z tych uciętych kabelków spowrotem zrobić kostkę

byłby miód malina gdybyś zrobił foto swojej instalacji przy radiu jakie masz radio? [br]Dopisany: 26 Styczeń 2011, 20:46_________________________________________________intruz ale w tej Twojej instalacji wszystko działa jak należy tzn wszystkie głośniki grają ?

U Ciebie tez są tylko 2 kostki ale za to wszystkie podpięte

Opublikowano

U mnie jest to instalacja prosto pod głośniki, nie potrzebny mi wzmacniacz do tylnych głośników- przy takiej instalacji z radia gamma tył nie zagra. Nie chcę mieszać w tym wątku dlatego zapytałem tylko o podłączenie radia gamma cc.

---------------------------------

U Ciebie powinno być tak:

czarna kostka -zasilanie prawie jak u mnie (może być więcej kabli)

brązowa kostka - powinny być tylko 4 kable ( wewnętrzne)

i taka mała mini iso - tam powinny być podłączone tylne głośniki razem z tym wzmacniaczem co masz przy głośniku