Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Skrzynia biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , audi a4 B5 90 km . Mam problem. Jest to mój drugi wątek na tym forum. Wczoraj miałem kłopot z wrzuceniem 5 ale wszystkie inne biegi wchodziły elegancko, po wyjściu na parkingu czułem trochę jakby spaloną gumę :przebiegly:. Dzisiaj natomiast jechałem i niestety ta 5 wogóle nie chciała wejść (tak jakby zblokowana) Stanęłem na światłach i spróbowałem trochę na siłe tą 5 . Pomyślałem spróbuje po kolei, po wrzuceniu wstecznego zblokowała mi się całkowicie tzn. działa tylko wsteczny i luz znajduje się tylko w centralnym punkcie skrzyni (pośrodku między 3 a 4). Wcześniej nie miałem żadnych objawów i wszystko chodziło git. Co myślicie ? góry dzięki

[mod]Gdzie jest prefix !!! - poprawione[/mod]

Opublikowano

skrzynia do rozbiórki żeby można było postawić diagnozę :cool1:

Opublikowano

Ok , stoi u mechanika. Dopytuje się tutaj żeby mnie za bardzo nie naciągnął :przebiegly: . Mam to autko ponad 3 lata , 1,5 roku temu już jedną skrzynie wymieniałem i zachodzą mnie myśli czy coś nie psuje mi tej skrzynii i to jest główny powód, ale sprzęgło chodzi elegancko :wink4: . A ten zapach spalonej gumy mógłby mieć wpływ na prace skrzynii? Dam znać jaka diagnoza [br]Dopisany: 26 Styczeń 2011, 21:15_________________________________________________Powiem jak sytuacja na froncie :)

Mechanik rozebrał skrzynie , z jego diagnozy wynika że wodzik do wymiany (5-tka i wsteczny). Orientowałem się czy można zakupić taką część pojedyńczo w Bydgoszczy. Niestety nie występowała w tych wszystkich hurtowniach. Podjechałem do serwisu Audi. W serwisie takie ceny za wodziki :

wodzik 1 i 2 - cena 570zł

wodzik 3 i 4 - cena 190 zł

wodzik 5 i 6 - cena 270zł

tylko czas oczekiwania do 14 dni :tongue4:

Stwierdziłem że nie ma sensu jenak się z tym bawić a udało mi się wyrwać używke skrzynie za 600zł więc ją kupiłem.

Mogę sobie pluć w brodę że wywiozłem na złom starą skrzynie (tę która wymieniałem 1,5 roku temu gdzie poszły synchronizatory)

Wystarczyło że mechanik by zamienił ten wodzik ( 5 i wsteczny ) i obyło by się bez zakupu następnej .

No ale cóż mój błąd. Teraz już tą zostawię na przechowanie

poZdrawiam

Opublikowano

Jako takiej gwarancji nie mam(jedynie ustną rozruchową). Masz jakieś namiary (linka) gdzie te wodziki można dostać? Te ceny muszą być duże bo to serwis salonowy Audi. Dzwoniłem w BDG po kilku miejscach ale nie znalazłem.

Opublikowano

Jak nie masz zaufania to na gębe nie rób bo jak zacznie żle chodzić za miesiąc,ja wpisałem w google aso audi i chyba motorpol mi się wyświetlił -mnie zdziwiła rozpiętość cenowa :mysli: